Riv ned og byg nyt:

Lars og Susanne har fået det bedste af to verdener

Drømmen om et splinternyt hus på en gammel, etableret villavej tæt på Horsens centrum er blevet opfyldt for Lars Hede og Susanne Søe. De føler, at fordelene fra to verdener møder hinanden her.

Ud for den store overdækkede terrasse folder et velklippet, bredt æbletræ sine grene ud og skaber husly for masser af fugle. Lars Hede nyder at holde øje med solsorte og spurve, når han sidder og nyder en kop kaffe efter fyraften. I det hele taget er han og hustruen Susanne Søe vældig godt tilfredse med deres nye liv i deres nybyggede Milton-villa beliggende på en gammel, etableret grund med opvokset have midt i Horsens.

”Vores ønske var at bygge et helt nyt hus med minimal vedligeholdelse. Og så skulle det være i Horsens centrum eller maksimalt to kilometer derfra, så vores piger kunne være selvhjulpne med at cykle til sport, skole og kammerater”, fortæller Lars Hede.

Tidligere boede familien i et gammelt, gennemmuret hus 12 kilometer fra Horsens. En bolig, der oprindelig havde tilhørt Lars´ oldefar. De sidste år i huset følte de sig klar til at komme videre og hans kone, Susanne, fik til opgave at lede efter en bynær grund eller en grund med et gammelt hus, der var klar til at blive revet ned. Hun ledte i to år, før der var bid med et træt hus fra 1960’erne på en 750 kvadratmeter stor grund. Da Lars og Susanne besøgte villavejen første gang, var de ikke i tvivl: Her skulle de lande. Men forud for landingen var der flere overvejelser at gøre.

 

”VI VAR INDE PÅ, OM VI SKULLE RENOVERE HUSET I STEDET FOR AT RIVE DET NED. MEN SÅ VILLE VI SLET IKKE FÅ DEN STIL, VI DRØMTE OM.”

 

”Og alle rør, el og isolering var jo også gammelt. Det ville løbe meget op i pris, så vi kastede rimelig hurtigt idéen væk”, fortæller Lars Hede.

 

 

 

Her bor:

 

 

• Lars Hede, 59 år, assurandør i Alm. Brand med hjemmekontor og Susanne Søe, 57 år, sygeplejerske og selvstændig akupunktør med klinik i hjemmet.

 

• Isolde på 25 år og Vincent på 22 år er flyttet hjemmefra, mens Isabella på 16 år og Epoke Sophia på 14 år bor hjemme.

 

• Det kostede cirka 100.000 kroner for nedrivning hos et nedrivningsfirma

 

 

AKUSTIK VAR NUMMER ÉT

Da grunden var betalt, gik nedrivningen i gang, og sideløbende med den proces fik parret lavet alle aftaler om deres nye Milton-hus med dygtig vejledning af byggerådgiver Hans Egedal. De ønskede sig et H-hus med ensidig taghældning, så lyset strømmer ind. Stenene skulle være en varm sandfarvet med en gråhvid fuge og sorte træ-aluvinduer. Desuden var det vigtigt for dem at bygge et stort hus med plads til hjemmekontor for Lars og akupunkturklinik for Susanne. Desuden skulle der naturligvis være værelser til de to teenagepiger. Derudover har det været vigtigt for parret at prioritere akustikken. Faktisk har det været ’nummer ét’ på ønskesedlen, som Lars siger.

 

 

 

 

 

 

”I vores gamle hus var der almindelige pudsede gipslofter, som gjorde, at der var dårlig akustik, når vi for eksempel holdt fødselsdag og havde mange gæster i huset. I det nye hus har vi valgt rockfon-lofter overalt, som er plader lavet af sammenpresset rockwool. Det ligner gipslofter, men har en helt anden effekt. Lyden forsvinder lige op i dem og har resulteret i et roligt og sundt indemiljø. Det er utroligt, hvad akustikken betyder for trivsel og velvære”, lyder det begejstret fra Lars Hede.

’WAUW’ I KØKKEN-ALRUMMET

Udover akustiklofter har Lars Hede og Susanne Søe valgt akustikgulve, som til forveksling ligner trægulve. De er blot meget nemmere at holde, synes de, og kommer der en lille ridse, kan mærket let udbedres. Han nyder synet af de lange planker, som løber i hele husets længde, når han for eksempel sidder i køkken-alrummet.

”Vi er super godt tilfredse med alle de valg, vi har foretaget. Intet har vi fortrudt. Køkken-alrummet er helt fantastisk med de høje vinduer mod nord og ovenlysvinduet mellem køkkenø og spisebord og den brede skydedør mod syd, som trækker haven ind i køkken-alrummet.”

 

 

 

 

 

”NÅR FOLK KOMMER IND FØRSTE GANG, UDBRYDER DE NÆSTEN ALTID: WAUW. OG DET ER VI HELLER IKKE SELV HOLDT OP MED AT SIGE”.

Familien ender ofte med at blive hængende i køkken-alrummet både før og efter aftensmaden, men stuen bliver alligevel mere brugt end i det gamle hus. Lars tror, det skyldes, at køkken og stue ikke er adskilt af dør. Og så er der mange kroge i stuen, hvor man kan sætte sig med en bog eller en podcast.

”Vi har bevidst valgt at placere fjernsynet, så det ikke bliver et husalter midt i rummet. Det står meget bevidst i et hjørne”.

 

CHARME MED GAMMEL HAVE

Haven er et andet element, som nybyggerne i Horsens dagligt nyder. De har bibeholdt træer, raftehegn og syrenbuske, som blomstrer i forskellige farver. Ud mod vejen har de plantet en hæk af kirsebærlaurbær, ligesom de har genplantet et abetræ samt nyplantet paradisæbletræer og japanske kirsebærtræer.

”DEN OPVOKSEDE HAVE TILFØRER EN MASSE CHARME TIL DET NYBYGGEDE HUS”,

siger Lars Hede, der også peger på det etablerede naboskab som et plus. På vejen er der unge og ældre mellem hinanden, og den forskellighed kan han godt lide. I det hele taget er der ikke meget at klage over - faktisk ingenting, som han glad konstaterer. ”Vi er kommet i mål med at skabe et hus, hvor vi har følt os hjemme fra dag ét. Der er ikke noget, vi ville have lavet anderledes. Det hele er ret fantastisk”.

LARS OG SUSANNES TIPS TIL DIG, DER OVERVEJER AT RIVE NED OG BYGGE NYT:

• Gør dig klart, hvilket hus du ønsker at bygge. Skal det være aflangt, kvadratisk eller et H-hus. Sidstnævnte fylder relativt meget i bredden.

• Når du har fundet din drømmegrund med et gammelt hus på, skal du overveje placeringen af det nye hus på grunden i forhold til verdenshjørnerne, naboerne, regler om skel og eventuelle servitutter.

• Undersøg grunden, før du bygger. Ligger der for eksempel gammelt byggeaffald, kan det blive dyrt at fjerne. Du kan tjekke det hos kommunen.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

       

       

Bliv en del af Milton Huses inspirationsunivers for nybyggere

Det er en stor beslutning at bygge det hjem, hvor familien kan vokse, og minder kan skabes. Derfor kan det være rart med inspiration til, hvordan netop dit hus kan se ud, ligesom det kan være spændende at lade sig inspirere af andre, der også har valgt nybyggervejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Trustpilot