Nybyg giver dig råd til mere

Der kan være mange penge at spare ved at bygge nyt frem for at overtage et ældre hus med en utidssvarende energimærkning.

Når kommende nybyggere besøger Milton Huse, handler det om meget mere end mursten og kvadratmeter. For de fleste er det at købe og bygge hus en stor og vigtig begivenhed, som handler om realisering af drømme, rammerne for ens børns opvækst og udfoldelsen af interesser og hobbyer.

En af de store fordele består i at kunne få lige præcis det hus, du drømmer om uden at skulle vente på, at det rigtige - måske - dukker op hos en mægler. Mange bygger nyt for at bo blandt familier på samme sted i livet som dem selv, fordi det skaber grobund for gode fællesskaber i mange år frem. I sidste ende er der også en tryghed i at flytte ind i et hus opført efter de nyeste reglementer, energikrav og byggemetoder. Vælger du engang at sælge huset, vil du også have gode forudsætninger for at komme hurtigere af med det igen.

Nogen vil måske tænke, at et nyt hus er uden for økonomisk rækkevidde. Men selvom det er et privilegie at være nybygger, kan det også give rigtig god mening ud fra en økonomisk betragtning, bekræfter Nordea.

Store besparelser at hente
I et nyt hus vil udgifterne til energi og løbende vedligeholdelse ofte være mærkbart mindre end i et ældre hus. De sparede udgifter vil som regel kunne omsættes til et større lånebeløb, fortæller boligspecialist Charlotte Bundgaard-Hansen fra Nordea.

Ifølge regneeksemplet til højre betyder en forventet månedlig besparelse på 2.500 kr., at du kan bygge for 650.000 kr. mere, uden at det påvirker din økonomi i hverdagen.

”Når du bygger nyt, har du typisk brug for et større lån, end når du køber et ældre hus. Men det kan ende med at koste tæt ved det samme fra budgetkontoen hver måned, fordi de løbende udgifter er lavere i det nye hus”, forklarer hun.

Vil du afdrage på dit lån, ser regnestykket selvfølgelig anderledes ud. Til gengæld sparer du mere op, og på sigt vil du opnå en endnu mere robust økonomi. Hvor meget du kan låne, afhænger af flere andre faktorer, så Charlotte Bundgaard-Hansen anbefaler, at du går i banken og får regnet på netop dine boligdrømme.

Du kan yderligere minimere dine udgifter i et nyt hus ved at tilvælge miljøvenlige energikilder såsom jordvarme, varmepumpe og solceller. Læs fx om, hvordan et nybyggerpar får dækket en stor del af familiens elforbrug via egne solceller.

Sikkerhed omkring finansieringen
Efter en årrække med rekordlave renter har der i 2022 været store udsving i økonomien, som skaber en naturlig usikkerhed hos mange. Det er der også råd for, hvis du drømmer om at bygge nyt og gerne vil være sikker på, hvad du har at gøre godt med.

Med en forhåndsgodkendt byggeramme i Nordea opnår du to fordele: For det første ved du, hvad du kan bygge for, og for det andet kan du sikre dit lån hurtigere.

”Muligheden for kurssikring af dit realkreditlån er en vigtig del af vores rådgivning uanset låntype. Med en kurssikring kender du din fremtidige ydelse og gæld”, udtaler Charlotte Bundgaard-Hansen.

_____

Beregn, hvor meget du selv kan købe nyt hus for med Nordeas beregner.

Prøv beregner

Regneeksempel

Så mange penge kan du spare i et nyt hus.

Forbrug i et nyt hus sammenlignet med et ældre hus med energimærke E:

*Forventet besparelse i energiforbrug
20.000 kr.

Forventet besparelse i vedligeholdelse
10.000 kr.

Samlet årlig besparelse
30.000 kr.

*Der er store lokale forskelle på energipriser. Besparelsen vil også afhænge af opvarmningskilde. Den forventede besparelse er et estimat. Der kan være yderligere besparelser ved at vælge alternative energikilder som eksempelvis varmepumpe eller solceller.

Bruger du besparelsen til at betale ydelser på et fastforrentet afdragsfrit obligationslån i Nordea Kredit med en rente på 5 % og en løbetid på 30 år*, kan du låne ca.  650.000 kr., penge du kan bruge i dit byggebudget, vel at mærke uden det påvirker dit daglige budget.

Eksemplet er alene illustrativt, og der er naturligvis mange andre faktorer,
der skal medtages i dit samlede budget.

Kilde: Nordea, september 2022

 

*Ved et lån, hvor hovedstolen er 683.000 kr., vil der efter stiftelsesomkostninger og kurstab blive udbetalt 650.000 kr. Stiftelsesomkostningerne udgør i alt 22.442 kr., med en rente på 5% og en løbetid på 30 år vil lånet have en ÅOP på 6,4% og en debitor rente på 5,2%. Den anvendte kurs er efter kursskæring, den anvendte kurs er 98,33. Lånets ydelse er i det første år 10.245 kr. pr. kvartal før skat og 7.560 kr. pr. kvartal efter skat. Det samlede beløb, der skal betales tilbage, vil være 1.322.908 kr. efter skat, hvoraf de samlede stiftelsesomkostninger udgør 22.442 kr. Den anvendte bidragssats svarer til en 0-80% belåning af en helårsbolig.

Beregninger, herunder kurser og renter er pr. 15.09.2022.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Inspiration

lyst køkken-alrum nybyg

Lys og luft i husets leverum

Stue med sildebensparket gulv

Indret stuen med alt det, du holder af

Børneværelse med klatrevæg udformet som et sneklædt bjerg

Sådan får børnene 
plads til leg

Indretning af badeværelset

Trustpilot