Køkkenhave i højbede – sådan kommer du i gang. Tips og gode råd fra kogebogsforfatter Johanne Mosgaard

Vi ønsker i høj grad at vide, hvor råvarerne til madlavningen kommer fra. Derfor er det blevet populært at dyrke sine egne grøntsager, krydderurter, bær og frugter i haven. Kogebogsforfatter Johanne Mosgaard giver her sine gode råd til, hvordan du kommer godt i gang med din egen køkkenhave.

Drop køreturen til supermarkedet, og træd i stedet ud af terrassedøren for at plukke grøntsager direkte fra din egen køkkenhave. Så er du garanteret helt friske og økologiske råvarer, som smager ekstra godt, fordi du selv har dyrket dem.

 

Køkkenhave med egne grøntsager

Kogebogsforfatter Johanne Mosgaard har bygget sin køkkenhave op omkring højbede, og hun bruger i høj grad sin køkkenhave i madlavningen. Hun laver ofte måltider kun bestående af hjemmedyrkede grøntsager, og for hende er det en helt naturlig tendens, at køkkenhaven vinder indpas i danskernes haver:
”Køkkenhaven har fået en renæssance, fordi flere og flere gerne vil vide, hvor deres råvarer kommer fra. Vi er blevet mere bevidste om, hvad vi putter i munden i takt med, at vi går mere op i sundhed og generelt spiser flere grøntsager,” siger Johanne Mosgaard.

Ifølge Johanne Mosgaard er det nemt at komme i gang med at dyrke løg, ærter, kartofler, radiser, spinat, gulerødder, salat, bønner og krydderurter. Ønsker du at eksperimentere lidt, kan du også udvide køkkenhaven med squash og hokkaidogræskar, som dog kræver lidt ekstra plads.


Fordelen ved et nybygget hus, er at du kan starte køkkenhaven op helt fra bunden i din nye have. Det er med andre ord nemt at sætte sit helt eget præg på størrelsen og udformningen af køkkenhaven.

 

Lav din køkkenhave i højbede og start med et par stykker

For nogle kan det måske virke lidt uoverskueligt at komme godt fra start med sin egen køkkenhave, men ifølge Johanne Mosgaard kan alle være med.

”Tænk over, hvor meget havearbejde, du kan overskue. Jeg ville nok starte stille og roligt ud med et par stykker, og så kan du udvide året efter, hvis du bliver bidt af det. Det er en god idé at lave en skitse over, hvor højbedene skal stå, og hvad der skal være i dem. Fordelen ved højbede er, at du kan så mere på mindre plads. Det er også mere overskueligt at have det hele oppe i en bedre arbejdshøjde. Med højbede bliver din køkkenhave også bedre rammet ind, så det ser pænt og organiseret ud hele året,” siger Johanne Mosgaard.
Hun fremhæver samtidig, at du skal overveje, om der er god afstand fra køkkenhaven til hæk og hus, så der ikke kommer skygge. Der kan nemlig være stor forskel på jord og solforhold, og udbyttet kan derfor være forskelligt fra have til have.

 

Køkkenhave for store og små

En køkkenhave er en god aktivitet for hele familien, og Johanne Mosgaard nyder selv at have sin lille datter med blandt grøntsagsrækkerne.
”Min datter synes, det er sjovt at lege med jorden og være med til at plukke ærter og jordbær. Det er helt oplagt at engagere sine børn i køkkenhaven. Det kan for eksempel være, når du sår gulerødder, så de ser frøene komme i jorden,” siger Johanne Mosgaard.
Ved at inddrage familiens mindste i køkkenhaven fremhæver hun, at der samtidig er større sandsynlighed for, at ens børn vil spise grøntsagerne, fordi de selv har været med til at dyrke dem.

 

Brug din køkkenhave hele året rundt

Du får naturligvis mest ud af din køkkenhave om sommeren, men det er faktisk også muligt at høste frugterne af sit arbejde i efterår- og vintermånederne. En mulighed er at sylte eller fermentere overskydende grøntsager, så du kan bruge dem i din madlavning i vinterhalvåret.
”Personligt har jeg ikke haft grøntsager nok til at sylte. Vi får brugt det hele i løbet af sommeren, hvor vi prioriterer at spise det friskt. Men du kan sagtens gemme nogle grøntsager som kartofler og løg til vinteren, hvis de bliver opbevaret køligt i et skur eller en garage. Alternativt kan du overveje at dyrke nogle vintergrøntsager som kål og vinterporre.”
Med andre ord er det kun fantasien, der sætter grænser i din køkkenhave. Så lad smagsløgene bane vejen, og dyrk dine egne grøntsager lige uden for døren.

.

Johannes bedste råd

  1. Start i det små: Start med et par højbede, og gør det muligt at udvide senere, hvis du får smag for at dyrke dine egne grøntsager.
  2. Pas på overgødning: Sørg for at have den rigtige PH-værdi i jorden ved at bygge din køkkenhave op af muld i en ordentlig
    kvalitet med lidt tilpasset gødning.
  3. Prøv dig frem: Det skal ikke være for stringent at passe en køkkenhave. Vær hellere eksperimenterende, og gør din køkkenhave til et sjovt projekt.

 

Om Johanne Mosgaard

Johanne Mosgaard er kogebogsforfatter og blogger på Englerod.dk med fokus på plantebaseret mad.

  • Har udgivet tre kogebøger ved Politikens Forlag og er lige nu aktuel med bogen ”Vegansk Grundkøkken”.
  • Var nomineret som ”Årets Planteiværksætter” til Plantepriserne 2020.

 

En køkkenhave kan være en fantastisk ting at anlægge når haven skal arrangeres til dit nye hus.  Hvis du drømmer om en køkkenhave til dit nye hus kan det være en fordel at tage disse overvejelser med når du bestemmer dig for placeringen af dit nye hus fra Milton. Du finder gode råd til placeringen af dit hus på din grund her 

Derudover har du sikkert også overvejelser omkring planløsningen. Vil du have en dør direkte fra køkkenet til køkkenhaven eller skal køkkenhaven være tæt på baggangen? Der er mange overvejelser, når man vælger planløsning. Find inspiration til planløsning her


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Trustpilot