Om ansvarlige materialevalg

Det du ikke kan se

Ikke alle ansvarlige valg er lige synlige. Det gælder blandt andet valget af varmekilde, isoleringstype, bagmur og bærende elementer. Valget kan hurtigt reducere klimapåvirkningen markant. Mest ansvarligt er et jordvarmeanlæg, dernæst en varmepumpe og derefter fjernvarme. Varmepumpen kan dog ses, men det kan fjernvarme ikke. Fjernvarme er på vej mod at blive en mere ansvarlig varmekilde, så hvis den kan tilgås fra din grund, kan det være en mulighed.

 

Vælg tag med omtanke

Om taget er fladt eller skråt er mere end et spørgsmål om arkitektur. Hældningen påvirker også nybyggeriets ansvarlighed.

Ofte vil et fladt tag påvirke CO2-aftrykket mindre end et skråt saddeltag, eller en ensidig taghældning, hvis den rigtige tagpap er anvendt. Det skyldes helt simpelt, at der går færre materialer til et fladt tag. Det er positivt for husets LCA, livscyklusanalyse, som beregner byggeriets CO2-aftryk. Omvendt er levetiden på et saddeltag typisk længere.  

Har taget solceller, tilføjer du en ekstra miljøindsats til dine rammer. Det er også en meget rentabel løsning med de høje energipriser, der er for tiden. Læs artikel om Solceller i nybyg | Milton Huse | Læs om fordelene.

Facader der varer ved

Nybyggeriets facade er fremtrædende for øjet, men også for klimaregnskabet. Dit valg af sten eller beklædning er en nem og simpel måde at forbedre ansvarligheden. Nogle overvejer eksempelvis at opføre huset i genbrugssten. Spørg Milton Huses ekspert til råds, om både synlige og ikke synlige valg med sigte på et mere bæredygtigt byggeri.

Fundament med omhu

Nybyggeriets fundament er et sted, hvor du virkelig kan mindske CO2-aftrykket, hvis du fravælger eller mindsker brugen af beton.

Med et skruefundament kan du helt undgå beton, og det er derfor det mest ansvarlige fundament. Der er dog risikofaktorer ved processen, som endnu er ret ny og tilmed i den tunge ende økonomisk.

Et fundament med Sundolitts lette sokkelelement er næst bedst efter skruefundamenter. Det er et element, som bliver placeret direkte oven på en sandpude, og derefter støbes i det lette element. Derved sparer du store mængder beton, og får en mere økonomisk løsning. Sundolitts sokkeelement har været anvendt i mere end 15 år. Dog har metoden indtil nu ikke været særlig anvendt i byggebranchen.

Ansvarlige byggematerialer

For dit valg af byggematerialer gælder, at jo færre, jo mere ansvarligt. Dernæst skal du gå efter flest mulige miljøvenlige materialer. Det kan du gøre på flere måder. Enten ved at vælge genanvendte materialer, naturmaterialer som træ og ved at vælge materialer, som har en såkaldt EPD.

EPD er en beregning af, hvor ansvarligt materialet er. Det vil trække ned i byggeriets DGNB Villa-certificering for ansvarlighed, hvis materialer ikke angiver EPD – det gælder dog ikke for træ, som har andre certificeringer som fx FSC og PEFC. Når du vælger materialer med EPD, vil det også påvirke dit nybyggeris LCA, som er den samlede beregning af husets CO2-aftryk. Materialevalget kan dermed give store optimeringsmuligheder. Allerbedst er det, hvis du vælger at genanvende materialer, som har en EPD.

Trustpilot