Ansvarlige materialevalg

Det du ikke kan se

Ikke alle ansvarlige valg er lige synlige. Det gælder blandt andet valget af varmekilde, isoleringstype, bagmur og bærende elementer. Valget kan hurtigt reducere klimapåvirkningen markant. Mest ansvarligt er et jordvarmeanlæg, dernæst en varmepumpe og derefter fjernvarme. Varmepumpen kan dog ses, men det kan fjernvarme ikke. Fjernvarme er på vej mod at blive en mere ansvarlig varmekilde, så hvis den kan tilgås fra din grund, kan det være en mulighed.

   

Ansvarlige byggematerialer

For dit valg af byggematerialer gælder, at jo færre, jo mere ansvarligt. Dernæst skal du gå efter flest mulige miljøvenlige materialer. Det kan du gøre på flere måder. Enten ved at vælge genanvendte materialer, naturmaterialer som træ og ved at vælge materialer, som har en såkaldt EPD.

EPD er en beregning af, hvor ansvarligt materialet er. Det vil trække ned i byggeriets DGNB Villa-certificering, hvis materialer ikke angiver EPD – det gælder dog ikke for træ, som har andre certificeringer som fx FSC og PEFC. Materialer med en EPD vil også positivt påvirke LCA'en, som er den samlede beregning af husets CO2-aftryk. Materialevalget kan dermed give store optimeringsmuligheder. Allerbedst er det, hvis du vælger at genanvende materialer, som har en EPD.

Facader der varer ved

Nybyggeriets facade er fremtrædende for øjet, men også for klimaregnskabet. Dit valg af sten eller beklædning er en nem og simpel måde at styrke ansvarligheden. Spørg Milton Huses ekspert til råds om både synlige og ikke synlige valg med sigte på et mere ansvarligt byggeri.

Vælg tag med omtanke

Om taget er fladt eller skråt er mere end et spørgsmål om æstetik. 

Ofte vil et fladt tag påvirke CO2-aftrykket mindre end et skråt saddeltag, eller en ensidig taghældning, hvis den rigtige tagpap er anvendt. Det skyldes helt simpelt, at der går færre materialer til et fladt tag. Det er positivt for husets livscyklusanalyse (LCA), som angiver byggeriets CO2-aftryk. Omvendt er levetiden på et saddeltag typisk længere.  

Har taget solceller, tilføjer du en ekstra miljøindsats til dine rammer. Det kan også være en meget rentabel løsning, når energipriserne pludselig stiger, som vi så i 2022. Læs mere om solceller i nybyg

Trustpilot