Ansvarligt byggeri

Hos Milton Huse deltager vi aktivt i udviklingen af byggeriet og arbejder med at optimere vores metoder og processer i en grønnere retning.

Den 1. januar 2023 blev det et lovkrav, at alle nybyggede huse skal have lavet en livscyklusberegning, der dokumenterer byggeriets klimaftryk. Og fra 2025 er der for første gang fastsat en øvre grænse for, hvor stort det aftryk må være for et nybygget hus på over 150 kvm. I årene fremover bliver klimakravene gradvist skærpet for at sænke forbruget af energi og ressourcer, når vi bygger.

Hos Milton Huse har vi igennem flere år arbejdet med at opbygge værktøjer og processer, som gør os i stand til at optimere vores byggerier, dokumentere nøjagtigt og være på forkant med de nyeste krav.

Vi har mange års erfaring med at opføre rækkehusprojekter til professionelle investorer med krav om DGNB-certificering og bæredygtighedstiltag. De erfaringer har vi overført til enfamiliehuse. Det har blandt andet betydet, at vi i 2022 blev systemgodkendt til certificeringsordningen DGNB Villa som de første i branchen.

For Milton Huse handler ansvarligt nybyggeri om at finde en balance, hvor forventninger, funktionalitet og ansvarlighed i alt fra planlægning, byggeri, materialevalg og anvendelse går op i en højere enhed.

Skal dit nye hus certificeres?

Med en DGNB Villa-certificering får du papir på, at dit hus er opført med særligt fokus på miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighedstiltag. Det er en omfattende kvalitetsgaranti, som sikrer dig et hus der er gennemtænkt og gennemdokumenteret i alle led.

Træf de gode valg fra begyndelsen

At bygge nyt er et privilegie. Her har du mulighed for at træffe ansvarlige valg og sætte dit personlige præg fra start.

Hos Milton Huse er du garanteret godt håndværk, ordentlighed og omhu – værdier, som holder langt ind i fremtiden. Du får også et byggefirma, der som medlem af Rådet for Bæredygtigt Byggeri tager ansvar og deltager i udviklingen af nye certificeringer og måder at bygge på.

Målsætningen er at mange flere danskere skal have mulighed for at bygge ansvarligt. Ikke kun de få.

Værd at overveje

Hvad kan du selv gøre for at bygge mere ansvarligt?

Mindre hus = mindre aftryk

Jo mindre du bygger, des mindre påvirker du miljøet. Tænk derfor over ikke at bygge flere kvadratmeter, end du og din familie har brug for. I vores byggerier er alle indervægge lette vægge. Det betyder, at tegnestuen kan designe dit nye hus, så væggene kan flyttes i takt med, at din familie vokser eller behovene ændrer sig.

Tænk fleksibelt

Her kan du se et eksempel på en plantegning til et hus, der opføres med sigte på en DGNB Villa-certificering. Huset er designet, så det nemt kan udvides på en tidspunkt, hvis du skulle få behov for et ekstra børneværelse. 

Se eksempel

Materialevalg

Jo færre byggematerialer, jo mere bedre. Dernæst skal du gå efter flest mulige miljøvenlige materialer. Det kan være genanvendte materialer, naturmaterialer (fx træ) og materialer med en såkaldt EPD.

EPD er en beregning af, hvor ansvarligt materialet er. Det vil trække ned i byggeriets DGNB Villa-certificering, hvis materialer ikke angiver EPD – det gælder dog ikke for træ, som har andre certificeringer som fx FSC og PEFC. Materialer med en EPD vil også positivt påvirke LCA'en, som er den samlede beregning af husets CO2-aftryk.

Materialevalget kan dermed give store optimeringsmuligheder. Det allerbedste er genanvendte materialer med en EPD.

Energikilder

Hvis du ønsker at bygge et lavenergihus, skal du gøre dig nogle overvejelser omkring valget af energikilder.

Fjernvarme er hverken det bedste eller det værste. Men et mere miljøvenligt valg vil være en varmepumpe kombineret med en vedvarende energikilde som fx solceller. Det bedste valg p.t. er et jordvarmeanlæg, der henter varmen fra jorden af husets have. Et jordvarmeanlæg har lave driftsomkostninger, men er mere omkostningstungt at anlægge og kræver en grund på minimum 800 m2 afhængig af husets form

Vandforbrug

Der er mange husholdningsråd til at spare på vandet. Ved byggeriet af et nyt ansvarligt hus, er der mere tekniske løsninger at tage i brug. Det kan være et system til håndtering af såkaldt ’gråt vand’. Det betyder, at vand fra et brusebad fx kan genanvendes til toiletskyl. Herudover er det oplagt at opsætte en regnvandsbeholder til havevanding og vask af fx bil og cykler. Så slipper du også for den kalk, der er i vandet fra vandhanen.

Have

Nybyg handler i høj grad også om rum og rammer uden for huset. Derfor skal ansvarlighed også tænkes ind i have og udeområder.

Vil du høre mere om ansvarligt husbyggeri?

Kontakt os for at høre mere om dine muligheder.

Steffen Vad Østerskov

Bygge- og DGNB Villa-rådgiver
Hedensted

92 82 93 05
svo@miltonhuse.dk

Christian Bendix Jakobsen

Bygge- og DGNB Villa-rådgiver
Ringsted

28 92 76 23
cbj@miltonhuse.dk

 

Santhos Suresh

LCA- & DGNB-koordinator

ss@miltonhuse.dk