Første år som husejere:

”Sørg for at have luft i budgettet til haven”

Da corona lukkede ned for landet, slog drømmen om at flytte i eget hus rod i Emil og Amanda. Her deler de nogle af deres erfaringer fra det første år som nybyggere.

”Der er ikke noget, vi ville lave om.”

For godt et år siden flyttede Emil og Amanda ind i parrets nybyggede Milton hus i Haslev ikke langt fra fælleshjemstavnen i Køge. Det var kulminationen på en proces, der tog sin begyndelse, da Danmark lukkede ned under corona.

”Vi har rejst meget sammen og gået op i at få oplevelser, men så kom corona, og vi kedede os, og så tænkte vi: ’Hvad skal vi nu med de penge, vi ikke kan rejse for?’” fortæller Amanda.

En ejendomsmægler, der selv var ved at bygge nyt, fik Emil og Amanda sporet ind på idéen om at blive nybyggere. Et valg, de glæder sig over hver dag, når de træder ind over dørkarmen.

”Når man kommer hjem hver dag, føles det bare rigtigt. Vi har selv været med inde over beslutningerne og er stolte over de valg, vi har taget, og kan se os selv i det,” siger Amanda.

Hav luft i budgettet

Som nyslåede husejere var stuen det første, de tog fat på. Bagvæggen fik maling, og de lange gardiner var bestilt i god tid. I dag er huset færdigindrettet i gennemgående brune, hvide og beige nuancer med bløde tæpper og møbler af træ. Kun væggene mangler.

”Vi har været virkelig påpasselige med at hænge billeder op, fordi alle vægge står snorlige og hvide, og man gider bare ikke sætte noget forkert op, som man ikke er tilfreds med,” som Emil udlægger det.

Til gengæld har parret givet sig i kast med at beklæde loftrummet med sternbrædder, så det kan bruges til ekstra opbevaring. Og så er haven blevet anlagt med terrasse, indkørsel, støttemure, hæk og græs.

”Sørg for at have luft i budgettet til at lave have. Vi har nogen på vejen, der flyttede ind samtidig med os, hvor haven stadig er bar mark,” lyder erfaringen.

De bedste valg

Som førstegangskøbere– og nybyggere havde de ikke på forhånd en klar idé om, hvordan huset skulle se ud, på nær at der skulle være plads til en eventuel familieforøgelse. At de landede i et vinkelhus på 140 kvadratmeter skyldtes rådgivning og besøg i adskillige inspirationshuse.

”Vi fik virkelig god vejledning undervejs og blev blandt andet rådet til at få to toiletter, fordi det vil være nemmere at sælge til familier med børn en dag. Sådan nogle ting, havde vi måske ikke selv tænkt over,” fortæller Amanda.  

De havde hver især nogle ønsker til huset, heriblandt høje lofter og et badeværelse med to brusere.  Derudover fremhæver de en detalje som massive døre med soft-close-lister som noget af det, de værdsætter i hverdagen.

Færre, men gode kvadratmeter

Med en størrelse på 140 kvm ligger huset et stykke under gennemsnittet for nybyggede huse, og det er helt bevidst.

”Vi kunne godt have bygget 160, så havde det bare været uden skråloft og andre tilvalg. Vi ville hellere bygge lidt mindre og i bedre kvalitet end stort og ’basic’, ” fortæller de.

De har ikke på noget tidspunkt fortrudt, at de valgte at bygge nyt. Specielt ikke nu, hvor flere af vennerne har investeret i gamle huse.

”Hver lørdag og søndag kan de bruge 12 timer på at rive vægge nede, køre på lossepladsen og male. Det gider jeg bare ikke bruge mit liv på,” konstaterer Emil tørt.

”Vi ved allerede, at det næste hus, vi skal have, det skal vi også selv bygge. Jeg tror aldrig, vi kommer til at købe et ældre hus.”

Fakta

  • Emil, 26 år, udviklingskonsulent i forsikringsbranchen
  • Amanda, 27 år, kunde- og personalekonsulent
  • Nybyggere i Haslev på Sydsjælland