Fra andel på Nørrebro til nybyg i Regstrup:
”Vi taler hver dag om, hvor dejligt her er”
Mette og Kristoffer Ringsmose elskede livet på Nørrebro, men tre små børn i en lejlighed var ikke optimalt. Efter mange overvejelser besluttede familien at blive nybyggere i Mettes barndomsby ved Holbæk. Det har de ikke fortrudt.
En alkove med madras og puder tiltrækker opmærksomheden i køkken-alrummet hjemme hos Mette og Kristoffer Ringsmose. Her nyder børnene at hygge sig om morgenen og efter børnehavetid - og når familien har gæster, slår de sig ofte ned i det bløde hjørne.
”Den alkove er vi simpelthen så glade for”, siger Mette Ringsmose. I det hele taget nyder hun og familien deres splinternye hjem i en ny udstykning i Regstrup ved Holbæk. Her har de fået 200 velindrettede kvadratmeter, udsigt til grønne marker og under en kilometer til skole og børnehave i et lukket stisystem.
”Vi taler hver dag om, hvor dejligt her er. At vi har taget nogle gode valg og kan se os selv bo her i mange år”, siger hun.
Besværligt at komme ud
Indtil slutningen af juni 2021 boede Mette, Kristoffer og børnene Cleo, Hugo og Otto i en andelslejlighed på ydre Nørrebro. De havde selv renoveret lejligheden gennem årene, så den fremstod funktionel og lækker. Ydermere var den hele 128 kvadratmeter, som i et Københavner-perspektiv er en stor bolig.
”Vi havde en skøn lejlighed og en stor sydvendt altan. Så det kunne ikke blive bedre. Naboskabet var fantastisk, og der var aldrig langt til den nærmeste legeplads”, fortæller Mette Ringsmose og lægger i den positive opremsning op til, at der alligevel var et ’men’. For da tvillingedrengene meldte deres ankomst, føltes lejligheden ikke optimal og samtidig var det strengt at bevæge sig op og ned ad trapperne med tre små børn i det daglige.
”Vi var meget indendørs, fordi det var et stort projekt at komme ud. Hugo er et udemenneske, som har brug for at sidde i en sandkasse i timevis. Det kunne vi ikke give ham”, siger Mette Ringsmose, der talte meget med sin mand om, hvad alternativet kunne være. Umiddelbart ville de gerne blive boende i det københavnske, men et håndværkertilbud i Brønshøj var alt, der kunne blive råd til. Og så orkede de heller ikke at tage hul på en ny omgang med ombygningsstøv overalt. De blev varme på tanken om at bygge nyt i stedet for.
”Vi talte om, at et gammelt hus kan gemme på en k3’er, der kan blive dyr – og hvad med vinduerne? Hvis de skal skiftes om fem år, ligger der også en udgift der”, fortæller Mette Ringsmose.
I dag er udsigten marker i stedet for asfalt. Især Mette og Kristoffers ældste barn, Cleo på 5 år, har oplevet denne forskel.
Alt er tæt på
Familien kiggede først på en udstykning i Lejre ved Roskilde, hvor Kristoffers forældre bor. Men grundene befandt sig prismæssigt et godt stykke over millionen, så det droppede parret hurtigt. Til gengæld blev de positivt overraskede, da de kiggede på Regstrup ved Holbæk. Her er Mette Ringsmose selv vokset op, og hendes forældre bor der stadig. Grundpriserne var her i et helt andet leje, og parret slog til som de første nybyggere i et helt nyt område.
”For Kristoffer var det en første prioritet, at børnene kunne komme til børnehave og skole i et lukket stisystem. Og det har vi fundet her. Og så har vi mine forældre i nærheden, så det er nemt for dem lige at komme forbi en tirsdag eftermiddag i nogle timer. Det behøver ikke planlægges, som det skulle på Nørrebro”, fortæller Mette Ringsmose med glæde i stemmen.
Regstrup er ikke så kendt på Danmarkskortet, og Mette Ringsmose har da også hørt nogle kalde byen for ’Udkantsdanmark’. Det provokerer hende en smule.
”Jeg forstår ikke den betegnelse. Vi bor i en by med eget lægehus, skole, børnehave og kun ti minutters kørsel til Holbæk, som har gymnasium, teknisk skole, kommunale arbejdspladser og et hospital. Og ydermere er der kun 50 minutter til Rådhuspladsen. Vi føler, at vi har det hele tæt på”.
En bid af Nørrebro
Da parret flyttede, valgte de meget bevidst at beholde deres gamle møbler i det omfang, de passede ind. Faktisk er det kun børnenes senge, der er blevet skiftet ud. I køkken-alrummet står spisebordet, som familien også sad omkring i deres lejlighed. Det er lavet af gamle gulvbrædder, som blev pillet op i forbindelse med renoveringen. I køkkenet hænger lamper, som er gamle københavnske gadelamper købt på auktion, og til sommer er det planen at anlægge forhaven med nogle brosten, som Mette var heldig at få fingrene i.
”Vi synes, det gør huset mere personligt, at vi har taget lidt af vores gamle liv og historie med. Jeg boede i 14 år på Nørrebro, og det blev mit hjem. Det føles godt at have taget lidt af bydelen med herud”, siger Mette Ringsmose.
Fakta: Sådan flytter vi
Vi danskere er stærkt forankrede i vores lokalområder og flytter sjældent ret langt væk. Tæt ved to ud af tre flytninger skete inden for samme kommune sidste år. Tidligere undersøgelser viser, at fire ud af ti flytter kortere end ti kilometer væk. Børn er afgørende for, hvor langt vi flytter. En opgørelse fra 2017 viser, at halvdelen af børnefamilierne flytter kortere end fem kilometer væk.
Kilde: Danmarks Statistik
Ny start i en gammel verden
Fra huset er der udsigt til grønne marker, hvilket familien nyder hver eneste dag. Nørrebros brogede tæppe af liv har de ikke, men de har fået så meget andet ved at flytte til Regstrup.
”Naturen herude er skøn, og vi bruger den meget. Vi kan også godt lide at tage ind til Holbæk havn og spise en is. Byen har faktisk mange kulturelle tilbud, som jeg glæder mig til at bruge”. Da Mette Ringsmose valgte at flytte til Regstrup, var hun fra begyndelsen meget bevidst om, at hun ikke ville flytte ind i ét af byens gamle huse.
I nybyggerkvarteret får hun en ny start i en gammel verden, som hun udtrykker det. ”Det er lidt mærkeligt at flytte hjem som 40- årig, men også hyggeligt. Én af pædagogerne i børnehaven kender jeg fra min barndom, fordi hun gik i klasse med min bror i folkeskolen. Der er meget genkendelighed, og det er der noget trygt og rart over”.
Familien er stadig de første beboere på vejen, og de glæder sig alle til, at flere flytter ind. Gennem Mette Ringsmoses instagramprofil har de allerede kontakt til nogle af dem, der er i gang med at bygge i samme udstykning – og nye relationer er på vej til at blive skabt.
”Vi kendte så mange mennesker på Nørrebro, og min datter og hendes veninde løb ind og ud hos hinanden i opgangen. Jeg glæder mig til, at mine børn bare løber frem og tilbage og leger med deres kammerater herude”, siger Mette Ringsmose og tilføjer, at hun har endnu et punkt på sin ønskeliste:
”Jeg har en hemmelig drøm om en oppustelig jacuzzi på terrassen. Der skal det blive godt at ligge i solnedgangen”, lyder det med et stort smil.