#Nybyggercase
Fra storbyen til Strøby Egede
Philipp og Napat byttede københavnerlejligheden ud med sommerhusstemning og vild have i Strøby Egede sydvest for hovedstaden. Her kan du læse parrets nybyggerhistorie, der blandt andet involverer en halv million thailandske Youtube-visninger.
En dag præsenterede Philipp sin partner Napat for et forslag, som sidstnævnte havde svært ved at tage seriøst. I hvert fald til at begynde med.
De skulle bygge et nyt hus.
Napats første reaktion lød nogenlunde sådan her: ”Er du skør?”
”Hvor lang tid tror du, at det tager at bygge et hus?” replicerede Philipp.
”Det ved jeg ikke, måske to år,” svarede Napat, hvis erfaringer med nybyg primært var baseret på opvæksten i Thailand.
”Napat, det tager kun 6 måneder.”
”Okay, hvorfor har du ikke sagt det noget før!?”
Parret boede på det tidspunkt i København, men de havde længe ønsket sig mere plads. Alt, hvad de kiggede på, var imidlertid enten for dyrt, for slidt eller for langt fra det, de ønskede sig.
Fra Nørrebros larm
Udsigten fejler intet langs kystvejen i Strøby Egede, hvor Køge Bugt bruser på en kold fredag i oktober. I den sydlige ende af byen ligger området Nicolinelund.
”Byg og bo i bæredygtig æblelund – tæt ved havet,” står der ved vejen ind til den naturvenlige udstykning, der blandt andet stiller krav om vilde haver. Her flyttede Philipp og Napat i 2022 ind i et nybygget Milton-hus 500 meter fra kysten.
”Det betyder utrolig meget for mig at være tæt på vandet,” siger Philipp, der er opvokset i det danske mindretal på den tyske ferieø Sild.
Som 20-årig flyttede han til København for at studere. Her mødte han i 2015 Napat, der boede i Oslo, men jævnligt var i Danmark i forbindelse med sit arbejde som steward. Året efter flyttede de sammen.
”De første år boede vi sammen på Nørrebro ved Sankt Hans Torv. Det er meget…”
”Det er larm,” afbryder Napat.
”… centralt,” færdiggør Philipp.
”Det var også en af grundene til, at vi flyttede. Al larmen. Og han kommer fra Bangkok,” bemærker Philipp med en grin.
”Men der ringer kirkeklokkerne ikke 200 gange om dagen,” kvitterer Napat der dog ikke ville være årene i byen foruden.
Private billeder
Rammerne blev for snævre
Men de savnede noget andet. Mere ro, mere plads og mere natur.
I første omgang flyttede de til Sluseholmen i Sydhavnen, men også her blev rammerne for snævre. Blandt andet fordi de ofte får besøg af venner og familie langvejsfra.
”Vi kiggede først på lejligheder uden for København, men kunne ikke finde noget, som passede til vores behov,” fortæller Napat.
”Og med husene var der altid et eller andet, som vi ikke rigtig kunne lide," uddyber Philipp.
"Så var vi ude i, om man skulle i gang med det store renoveringsprojekt, men det ville vi heller ikke rigtig, fordi man ikke ved, hvad der venter én, når man begynder at kradse lidt i overfladen."
Hjemmet kommer først
Hyggen strømmer én i møde, når man træder inden for i hjemmet i Strøby Egede. Varme farver, masser af træ og sprossede vinduer med stofgardiner fra gulv til loft skaber en rar atmosfære – og et fantastisk lysspil, når vejret tillader det. Den dæmpede belysning bliver styret fra en smartphone. For enden af stuen flimrer ilden i biopejsen, flankeret af to vinduesbænke med figursyede puder.
Huset på 170 kvadratmeter er fordelt på to forskudte længer med soveafdeling i den ene ende og kontor og gæsteværelser i den anden. Stilen er en blanding af klassisk og moderne med en indretning, der henter inspiration og farver fra hav, strand og natur.
Parret ønskede fra begyndelsen at skabe et hus med en sommerhus-feeling præget af lethed og naturmaterialer, og det er lykkedes. Mod haven har de bygget en stor træterrasse med udgang fra samtlige værelser på den ene side af huset.
Hvad har været den største positive omvæltning [ved at flytte]?
”Det er helt klart huset. At man har fået skabt noget, som man virkelig har drømt om. Det er så dejligt. For os er det ret vigtigt, at vi har en rigtig god base. Altså, hjemmet har absolut første prioritet hos os. Nogen prioriterer mere at rejse og alt muligt andet. Det er lige før, at vi næsten kan holde en ferie her…,” fortæller Philipp.
Sammenklip af Philipp og Napats eget videomateriale.
Et helt nyt naboskab
Skulle det alligevel blive lidt kedeligt derhjemme, er København stadig inden for rækkevidde. Og Køge endnu tættere på.
”Vi har ikke fornemmelsen af, at København er langt væk. Det er vigtigt,” siger Napat.
Størstedelen af deres naboer er også tilflyttere fra hovedstaden, men naboskabet er anderledes end det, de havde i byen, mere ”familieagtigt” som Philipp siger.
”Det er den store gevinst ved at bygge i et nybyggerkvarter, hvor vi også var så heldige, at alle byggede på nogenlunde samme tidspunkt. Det gør, at man hjælper hinanden og socialiserer på en helt anden måde.”
”Ja, vi deler fx også nøgle med vores nabo, så de kan bare komme ind, hvis de mangler noget, og vi ikke er hjemme. Det har jeg aldrig oplevet før,” tilføjer Napat.
Besøg fra Thailandsk youtuber
Philipp og Napats nye bolig har vakt interesse i en helt anden del af verden. De har nemlig haft besøg af en af Napats gamle studiekammerater fra Thailand, der driver en populær Youtube-kanal, hvor han besøger tidligere medstuderende bosat rundt omkring i verden, for at vise andre måder at leve på.
Videoen, der er sponsoreret af et thailandsk byggefirma, har pt. mere end 500.000 visninger og behandler bl.a. nogle af forskellene på boliger i Danmark og Thailand.
”Alle huse i Thailand har klimaanlæg i hvert værelse. Hvordan kan vi leve uden det her? Og så har vi hække i stedet for hegn for eksempel. Der er så mange forskelle,” fortæller Napat, der også beretter, at bæredygtighedsagendaen ikke fylder særlig meget i Thailand.
”Det skal være luksus. Og så bruger man rigtig meget tid inde i huset og ikke så meget i haven, fordi det er så varmt. Typisk er husene også 2-3 etager, fordi grundene er mindre.”
Kemien var der med det samme
Flere af beboerne på vejen har også bygget med Milton Huse, som derfor var på parrets radar. De besøgte en stor byggeudstilling i Roskilde og havde også snakke med to andre firmaer, men samtalen med byggerådgiveren fra Milton Huse gjorde udslaget.
”Efter mødet kiggede vi på hinanden og vidste med det samme, at her havde vi en rigtig god mavefornemmelse. Vi blev taget rigtig godt imod og vidste, at vi var i trygge hænder. Det har en kæmpestor betydning at have en byggerådgiver, som man har en god kemi med,” fortæller de.
Efter en lang jagt på den rigtige byggegrund, havde de allerede styr på grundplanen, da de kom til Milton Huse. Og det er et af deres vigtigste råd til andre nybyggere: Tænk meget over udnyttelsen af grunden.
Ikke vejens bedste grund, men...
Da grunden i Strøby Egede laver et lille knæk for enden, har de valgt en forskudt planløsning som flugter grunden. Det reducerer forhavearealet og giver plads til en stor have bagtil.
På papiret er hjørnegrunden ikke udstykningens bedste, men det fornemmer man ikke, fordi huset med sin placering skærmer af for vejen. Derudover skaber forskydningen en naturlig opdeling af køkken-alrum og stue, som de værdsætter.
Selve huset er i store træk endt ud, som de havde forestillet sig; med små justeringer for at sikre proportionerne og de undseelige, men vigtige detaljer såsom flugtende linjer på sprossevinduerne.
Der er ikke meget, de ville lave om i dag. Og de har fået den plads, de drømte om - uden at give køb på charmen.
”Med 170 kvm er det jo ikke et lille hus, vi har. Men jeg synes på mange måder ikke, at det virker for stort. Det er vi rigtig glade for. At det stadigvæk er hyggeligt at være her,” konstaterer Philipp.
Fakta
- Philipp, chefkonsulent
- Napat, uddannet i ballet og smykkedesign, men arbejder i dag med digital marketing
- Flyttede fra København for at bygge nyt i Strøby Egede
- Huset er et forskudt længehus på 170 kvm uden udhæng og med opmurede gavle.