Hus og grundkøb i ét:
I Silkeborg fandt Casper og Nikoline både den rigtige byggegrund – og rådgiver
Efter grundigt forarbejde valgte Casper og Nikoline både at købe grund og bygge hus med Milton Huse i Silkeborg. Det gav tryghed og overblik, at processen var samlet ét sted.
Da ægteparret Casper og Nikoline i 2021 begyndte at se sig om efter familiens nye hjem, var det første, de besluttede, at de gerne ville bo i Silkeborg. Det næste var, at de gerne ville bygge et nyt hus. Det blev konklusionen efter at have afsøgt boligmarkedet og regnet på tallene.
Væbnet med tålmodighed gik de i gang med at se sig om efter det helt rigtige sted, men jagten blev alligevel intensiveret efter en glædelig nyhed.
”Da vi fik at vide, at barn nummer to var på vej, blev lejligheden i Odder pludselig meget lille”, siger Casper, der er ved at uddanne sig til speciallæge.
De havde allerede kigget på en del byggegrunde og skrevet sig op forskellige steder. Især Casper gravede sig ned i materien og satte sig ind i alt fra terrænkoter til solens placering.
”Qua mit felt er jeg nok typen, der har det med at undersøge tingene grundigt, før jeg begiver mig ud i noget. Jeg har siddet og kigget på kotemål på mange grunde i området”, fortæller han, mens Nikoline smågriner anerkendende.
”Vi så på en grund, der virkede attraktiv, men når man kiggede nærmere, kunne man se, at den lå relativt tæt på et fredet skovområde, hvilket er fint, men huset ville ligge i skygge det meste af eftermiddagen.”
Tryghed og overblik
Nikoline og Casper havde tidligt lavet en top-tre over byggefirmaer, som de ville tale med. Milton Huse var ét af dem, så da parret hørte om en ny udstykning i det nordlige Silkeborg, som netop Milton Huse stod bag, lagde de vejen forbi til en samtale med den lokale byggerådgiver.
”Det gav noget tryghed med det samme. Vi følte os godt taget imod og forstået og blev ret hurtigt bekræftet i, at det turde vi godt gå videre med. Den usikkerhed, der er ved at være førstegangskøber, blev imødekommet rigtig godt”, lyder det samstemmende.
Som udvikler af jorden havde Milton Huse blandt andet et indgående kendskab til lokalplanen og sammensætningen i kvarteret og det omkringliggende område.
”Vi fik at vide, at de andre købere herude generelt lignede os i forhold til alder og børn. Det vægtede højt for os som tilflyttere i en by, vi ikke havde nogen tilknytning til”, siger Nikoline.
Nikoline og datteren Saga på familiens nye vinduesbænk.
Tæt dialog undervejs
Igennem forløbet blev parret løbende opdateret og forhåndsorienteret om processen fra byggemodning til husbyggeri. At grundkøb og husbyggeri lå samlet hos ét firma var med til at lette overblikket.
”Nu har vi ikke prøvet andet, men det var rart, at det hele kørte ét sted. Det er ét samlet tilbud, man skal forholde sig til og sende til banken,” vurderer Casper.
Alt efter indstilling og ambitionsniveau kan nybyggerprocessen være en både spændende og opslugende proces, som lægger beslag på tid og tanker. Især når man som førstegangsnybygger betræder ukendt land og investerer en stor del af ens økonomi.
”Der har det klart været en fordel, at det har været en slags samlet pakke,” fortæller parret, der også blev hjulpet godt på vej af deres egen grundige forberedelse.
Hvilke ord vil I beskrive forløbet med?
”Det har været spændende, lærerigt og… trygt”.
”Der har været overraskelser undervejs, men vi har haft en tæt dialog med vores byggerådgiver, som var hurtig til at vende tilbage og svare os, når vi var bekymrede eller havde spørgsmål”, siger Nikoline.
Tag imod de gode råd
Har I et godt råd til andre kommende nybyggere?
”Jeg tænker, det er en god idé, at man også selv laver sit forarbejde. Så tror jeg generelt, at man starter rigtig godt og får færre overraskelser”, siger Nikoline.
”Det forestiller jeg mig, men jeg er også typen, der ville blive irriteret på mig selv, hvis jeg ikke havde forberedt mig, hvor jeg kunne. Folk er forskellige, så der er sikkert nogen, det ikke ville røre så meget,” supplerer Casper og tilføjer:
”Ellers er det bedste råd nok at være tålmodig og lytte til de input, der kommer”.
”Hvis man er for låst i sine egne idéer, kan man godt blive skuffet i sidste ende. Det er første gang, vi tegner og får bygget et hus. Byggerådgiveren har været igennem processen mange gange og ved, hvad der fungerer, og hvad andre nybyggere efterfølgende fortryder”.
I august kunne familien flytte ind i deres eget nye Milton hus, tidsnok til at falde på plads inden hverdagen efter barsel begynder igen. Her bor de på 192 kvadratmeter med blandt andet loft til kip, ovenlysvinduer og et smukt køkken i eg.
”Det er mit drømmehjem”, konstaterer Nikoline, mens hun ser ud i det store køkken-alrum med datteren Saga på armen.
Fakta
- Casper, læge
- Nikoline, socialrådgiver
- Børnene Bjørn og Saga
- Nybyggere i Silkeborg