Trend:
Nybyg og familieprojekt på tværs af generationer
I Rodskov har tre generationer fra Aarhus bygget to nye nabohuse for at komme tæt på hinanden i hverdagen. De kalder deres nye valg af boform for et fælles familieprojekt.
Ét Hjem/ By Milton har tidligere mødt de tre generationer fra Aarhus, som kalder deres nye valg af boform for et fælles familieprojekt.
Sidst mødtes vi på en tom byggegrund i Rodskov. Alt imens børnene plukkede markblomster lagde forældre og bedsteforældre vilde planer om en fælles fremtid. Helt tæt på hinanden, og alligevel hver for sig. Drømmen var oprindeligt et flere-families hus, som kunne rumme dem alle, men da den slags ikke hænger på træerne, opstod idéen om at bygge to huse i samarbejde med Milton Huse.
Fællesskab og havudsigt
Hvorfra kommer idéen til at leve og bo som Karin, Søren, Tobias, Sidsel, Huxi og Ea? Det sydeuropæiske familiemønster er et rigtig godt bud. Men i al sin enkelthed handler det blot om, at de tre generationer har lyst til en hverdag sammen. ”Min mand og jeg kender ikke andre, der har gjort det samme som os”, fortæller mormor Karin, der gerne går forrest på vegne af sin egen generation.
”Nu har vi skabt rammerne for en hverdag, hvor vi er tæt på hinanden og kan ses impulsivt - og uformelt”, siger Karin, som har store forventninger til livet med børn og børnebørn i nabohuset. For Karin har familieprojektet, som svigersønnen Tobias kalder det, aldrig været en fjern tanke. ”Da jeg var barn boede mine bedsteforældre også lige rundt om hjørnet. Det var helt fantastisk og gav en tryghed i min opvækst, som jeg drømmer om at give videre til mine egne børnebørn”, fortæller Karin, der er af den overbevisning, at forældregenerationen af i dag har alt-alt for travlt.
”Arbejdslivet kan til tider være en dræber”, lyder det fra den hjælpsomme mormor. Som pensionist investerer hun derfor gerne al overskydende tid i at give datteren Sidsel og svigersønnen Tobias mere
luft i hverdagen og elsker at være kreativ med Ea.
”Mormor og Ea laver en masse sjov sammen – fx med perler. Det er guld værd”, understreger en taknemlig svigersøn, der i bytte handler ind til begge husstande på vej hjem fra arbejde og tager sig af andre praktiske ting. ”Vi hjælper hinanden, hvor vi kan – og holder Karin og Søren unge”, fortæller Tobias, inden han deler en erfaring, som først er kommet til, efter han og hustruen Sidsel begyndte at fortælle andre om deres planer.
Andre gør det samme
”Vi tænkte, at de fleste nok ville synes, at det var lidt mærkeligt – eller decideret yt, at vi ville bo sammen”, fortæller Tobias, der hurtigt fandt ud af, at det var deres egen fordom. Da datteren Ea skulle starte på Hornslet skole, faldt de i snak med flere. Et andet forældrepar fortalte, at de for nylig havde bygget et gårdhavehus med plads til bedsteforældrene i den ene længe, og andre at de drømte om at gøre noget lignende. ”Det var så fedt at blive bekræftet i, at det er en god idé”, fortæller Tobias.
Tobias og Sidsel var de første, der fik nøglerne til deres nye hus. Det er ikke længe siden og alligevel føler de allerede, at de er en del af fællesskabet i det lille lokalsamfund. ”I dag spiller jeg fodbold med naboerne om onsdagen, mens Sidsel og Karin er blevet medlem af strikkeklubben. Her er plads til alle – og en enorm imødekommenhed på tværs af alder”, fortæller Tobias, der er sikker på, at hækken aldrig bliver særlig høj på villavejen i Rodskov. Området har også et forsamlingshus, som bliver flittigt brugt. Ved man ikke lige, hvad man skal en lørdag formiddag, er det helt naturligt at gå en tur i forsamlingshuset.
Byggerådgiveren som guide
Der er vist ingen tvivl om, at de tre generationer er faldet godt til, og at løsningen med to nybyggede huse ikke kunne være bedre. ”Vi har fået det lige, som vi drømte om, men vi er også blevet godt guidet af byggerådgiveren fra Milton Huse”, fortæller Karin, der specielt i den kreative proces havde brug for sparring frem mod den helt rigtige planløsning. ”Det ene øjeblik troede Søren og jeg, at nu var den der, altså plantegningen, og to timer efter stak vi måske i en helt anden retning. Mulighederne er mange, og en erfaren byggerådgiver ved lige, hvornår han skal lytte – og hvornår han skal hjælpe med at træffe beslutninger”, fortæller Karin, der kommer fra en villa fra 1920. Parret ville gerne beholde et hus i to plan, men med en helt anden og mere praktisk indretning. ”I det nye hus har jeg fx fået et skønt hobbyrum lige ved siden af køkkenet. Det er superpraktisk, ligesom vi selvfølgelig er glade for havudsigten fra 1. sal”. Det store vindue på 1. sal er også blevet favoritspottet, hvorfra der vinkes over til Huxi og Ea.
For det unge par er det specielt husets store køkken-alrum, god plads til børnene, en voksenafdeling, walk-in, viktualierum og fx genvex-anlægget, der fremhæves. ”Og så er det bare dejligt at kunne gå rundt med bare tæer i et hus med gulvvarme”, slutter Tobias, der ikke et sekund har fortrudt, at de gik nybyggervejen.
At byggerådgiveren har afgørende betydning, er man meget opmærksom på hos Milton Huse, derfor får alle en personlig byggerådgiver, som følger én fra første stregtegning til aflevering af det nybyggede hus.
Milton Huse er landsdækkende, og der er altid en byggerådgiver lige i nærheden.
Fakta
- Karin, 64 år
- Søren, 63 år
- Tobias, 30 år, Kommunikationsrådgiver
- Sidsel, 31 år, Kommunikationsansvarlig
- Ea, datter, 6 år
- Huxi, søn, 3 år