

Erfarne nybyggere
”Her kan vi bo, til vi skal løftes ud”
Regnvand i soveværelset blev dråben, der kickstartede Ole og Susannes byggeprojekt. De kniber sig i armen over resultatet.
Det har sine fordele at drive en maskinforretning.
Forestil dig, at du vil rive dit gamle hus ned for at bygge et nyt. Du vælger selv at stå for bortkørsel af jord, men det viser sig, at det gamle fundament ligger på muldjord – sådan cirka 300 kubikmeter som skal køres væk på en weekend
Omtrent sådan så scenariet ud for Ole og Susanne fra Hinnerup sidste år.
”Entreprenøren (der skulle støbe det nye fundament, red.) troede ikke på, at vi kunne nå det. Men det gjorde vi.”
Efter et længere tilløb havde parret besluttet sig for at nedrive deres gamle halvandenplanshus. Det var ikke bare hvinende utæt, det var også upraktisk, efter at parrets fem sammenbragte sønner alle var flyttet hjemmefra.
I stedet har de bygget et hus lige efter deres hoved.
”Du kunne komme hjem hver dag og sidde i sofaen med dårlig samvittighed. Der var altid noget at gå i gang med. Det er en befrielse at komme hjem til et hus, som det her, hvor der ikke skal gøres noget som helst,” lyder det samstemmende.
”Her kan vi bo, til vi skal løftes ud.”

Vinkelhuset på 220 kvadratmeter er opført med sadeltag uden udhæng. Det ligger for enden af en lukket vej i et etableret kvarter.
Ro i kroppen
Det er nemt at forstå, hvorfor de gerne ville blive på adressen. Udsigten fejler ikke noget fra det 220 kvadratmeter store vinkelhus, der står snorlige. En nyetableret træterrasse smyger sig om boligen, der er indhegnet så parrets to hunde kan løbe frit omkring. Indenfor åbner hjemmet sig op med loft til kip, store, åbne planer og masser af lys takket være de brede vinduespartier med skrå overpartier.
Hvad nyder I mest ved det nye hus?
”Der er simpelthen sådan en ro,” siger Susanne og fremhæver blandt andet rumfornemmelsen og kombinationen af materialer.
”Når jeg kommer ind, er det første, jeg gør at kigge ud ad vinduerne. Det giver bare ro i kroppen.”
En stor del af tiden bruger de i køkken-alrummet. Det er lyst og rummeligt med mange hyggelige siddepladser, skydedør til terrassen og et gennemført køkken med et depotrum til ekstra opbevaring.
”Jeg vil ikke sige, at vi kommer op at slås om, hvem der skal lave mad. Men det er lige før,” siger Ole.
”Du har aldrig lavet så meget mad, som efter vi fik det her,” bemærker Susanne.
Vær på forkant
De to nybyggere vidste fra begyndelsen, hvad de gerne ville have. Der skulle først og fremmest være god plads og højt til loftet, men huset skulle også være nemt at holde og funktionelt med fx skuffer frem for skabe i køkkenet.
Som erfarne nybyggere, hvilket råd vil I så give videre til andre, der står i situationen for første gang?
”For at skabe en god proces skal vi som husbyggere være på forkant Det er nemt for os, der har prøvet det før, men det handler om at være godt forberedt. Vi besøgte mange prøvehuse, og før vi skulle vælge køkken, havde vi allerede besøgt HTH flere gange i både Randers og Tilst og besluttet os for, hvad vi ville have,” fortæller Susanne.
Derudover råder de alle til at få tegnet et stort bryggers. Tag det fra nogen, som har prøvet at bo med fem børn i et hus med et lille bryggers.
”Det var sgu’ et gedemarked. Vi stod i kø for at komme ud om morgenen,” som Ole konstaterer.
Boede ved siden af byggeriet
Det er ikke første gang, at Ole og Susanne bygger hus. De har prøvet det hver for sig tilbage i 90’erne og var aldrig i tvivl om, at de også denne gang ville lade et byggefirma stå for opgaven.
”Vi tjener ikke vores penge for, at jeg kan gå rundt og være byggeleder. Det er en dårlig forretning, fordi tiden går fra firmaet. Og det er nemt, når der én, der står for det. Så er det den, du ringer til. Du skal ikke stå for at koordinere det hele,” fortæller Ole.
Parret har alligevel kunne følge processen på nærmeste hold. De har nemlig boet på grunden under hele projektet i garagebygningen ved siden af huset.
”Det kan Kenneth (byggerådgiveren, red.) ikke tåle at høre, men der har bare været styr på det. Ingen slinger i valsen,” siger Ole.
”Vi kunne mærke på håndværkerne, at de havde styr på det. De var høflige og venlige, men ville også gerne snakke om byggeriet, hvis vi havde spørgsmål. Tømreren spurgte også ind til, hvordan vi gerne ville have pladerne i loftet lavet.”
Varmeregning halveret
Det endelige hus er inspireret af et af Miltons nu tidligere udstillingshuse, som parret besøgte i jagten på idéer til deres nye hjem. Det er bare lidt større, lidt bredere og lidt højere, så der er plads til hyggelige stunder med hele familien på fem børn, fem svigerdøtre og indtil videre otte børnebørn.
”Vi havde dem alle sammen hjemme til jul, og det fungerede fantastisk,” siger Susanne og fremhæver de lyddæmpende akustiklofter fra Troldtekt.
”Vi kunne sidde og snakke helt normalt. Selv med otte små børn.”
Det er også slut med trækvind og kolde fødder. Varmeudgiften er ifølge Ole mere end halveret i det nye hus, som også har fået integreret 14 solcellepaneler i taget, med et batteri, så de kan gemme overskudsstrømmen."
”Der er gået lidt sport i at følge med i det på appen,” fortæller Susanne.