Når rammerne skal på plads:

Simon og Katrine fik chancen for at bygge nyt igen

Da ægteparret Simon og Katrine byggede deres første hus, skete det i al hast. Fem år, tre børn og mange erfaringer senere bygger de nyt igen, og denne gang er de gået grundigt til værks for at sikre de perfekte rammer om fremtidens familieliv.

Til september flytter Simon og Katrine for anden gang ind i et nybygget hus.

”Lige nu går vi begge og taler om, hvor meget vi glæder os til at flytte ind. For det her er drømmehuset. Det har vi ikke på noget tidspunkt sagt om det hus, vi bor i nu. Og det er de der små detaljer, der gør det. Vi kan se, at hverdagen kommer til at fungere voldsomt godt for os i det nye hus”, fortæller Simon, der til daglig arbejder som kvalitetschef i Odense.

Begejstringen skyldes ikke mindst det arbejde, familien har lagt i at træffe de helt rigtige valg. Baseret på erfaringen fra at have gjort det hele én gang før og belært af hverdagen med børn, er de gået anderledes til værks denne gang.

I huj og hast

I 2017 boede Simon og Katrine i en toværelses i Odense. Katrine var gravid, og lejligheden var plaget af skimmelsvamp, så de havde travlt med at komme videre. En bekendt spurgte dem, om de havde overvejet at bygge nyt, og parret konstaterede hurtigt, at det gav mening for dem rent økonomisk. Derfra gik det stærkt.

”Jo længere tid, vi var om at tage et valg, jo sværere ville det være at finde en grund, for der var få tilbage i området. Vi skulle også rykke hurtigt for at have huset færdigt, inden den lille kom til”, fortæller Simon.

Parret indgik en aftale med et byggefirma. Men tidshorisont og budget gjorde, at der i mange tilfælde blev tale om standardløsninger, som kom til kort i hverdagen. Og så var det svært at vurdere behovene, når man var vant til at bo i en lille lejlighed.

”Vi endte fx med et køkken med barplads, fordi vi tænkte, at det var smart. Så kunne vi sidde der, når vi fik gæster. Men vi har aldrig nogensinde brugt det. Vi skulle have ofret pengene på at få lavet skabe i stedet for”.

Opgradering af hverdagen

Huset blev også udstyret med et bryggers, som bare skulle rumme en tørretumbler og en vaskemaskine. Mere brugte man i deres optik ikke et bryggers til, konstaterer Simon med et bagklogt træk på smilebåndet.

Det blev hurtigt proppet med flyverdragter, barnevogn og vasketøj. Derfor er bryggerset i parrets kommende hus opgraderet til næsten 10 kvm. Samtidig har de tilføjet detaljer som depotrum og alkove i køkken-alrummet, dobbeltbruser på badeværelset og akustiklofter i alle fællesrum, der gør hverdagen med tre børn både nem og bekvem. Der er også blevet plads til mere æstetiske valg såsom gennemgående trægulve og ovenlys.

”Første gang vi byggede, var der ikke rigtig nogen, der udfordrede os på, hvad det ville koste at lave fx gennemgående gulve. Vi fulgte standardpakken. Fokus var meget på, at vi var nyuddannede og havde et forholdsvis låst budget. Men mange af de her løsninger og tilvalg er ofte ikke noget, der sprænger budgettet over for banken”, siger Simon og nævner blandt andet massive døre som en anden praktisk opgradering i et hus med små børn.

”Byggerådgiveren fra Milton Huse skal have ros for at gå ind og se på vores behov og fremhæve fordele såsom lydisolering og styrke i forhold til, hvor lidt det faktisk koster at opgradere."

Grundig research

Da parrets tredje barn meldte sin ankomst begyndte pladsen at blive trang i huset fra 2017, som på grund af lokalplanen også var begrænset til 150 kvm. De begyndte derfor at kigge på huse igen, men de blev enten for dyre at renovere eller røg til anden side med et fingerknips. Derfor gik de på jagt efter en byggegrund og faldt over Milton Huses nye udstykning i Nr. Lyndelse få kilometer fra parrets fælles hjemstavn.

Denne gang har de grebet processen væsentligt anderledes an.

”Vi har undersøgt mange detaljer. Rigtig mange detaljer om, hvad man kan få. Vi har været ude og se rigtig mange inspirationshuse, og vi har finkæmmet sider som Instagram og Pinterest mange gange. Der var vi ikke første gang. Vi tænkte slet ikke i design af hus og køkken på samme måde som nu”, fortæller Simon.

Researchen endte ud i en planche, hvor parret skitserede husdesign, rumfordeling og samlede billeder af detaljer, de ønskede, såsom ovenlys og indbygget køkken. Det blev efterfølgende sendt til byggerådgiveren fra Milton Huse, der sammen med tegnestuen forenede idéerne i en plantegning over et forskudt vinkelhus.

”Det blev efterlevet helt, som vi ønskede. Men vi havde også brugt lang tid på at finde ud af, hvor vi ville hen denne gang”.

Simon og Katrines nye plantegning.

Fakta

  • Simon, 31 år, civilingeniør i produktdesign, kvalitetschef i produktionsvirksomhed.
  • Katrine, 30 år, uddannet jordemoder.
  • Sammen har de børnene Milla, Wilhelm og Milton.
  • Nybyggere i Nr. Lyndelse på Fyn.