TV2 Nybyggerne: Skab rum til fællesskab og kreativitet

SE LISE OG MICHAELS IDÉER TIL DIN PLANTEGNING

 

Lise og Michaels passion for kreative projekter og design virker til at bygge på en sprudlende eventyrlyst og kærlighed til livet. Det unge par har tilsyneladende en uudtømmelig tank af kreativ finurlighed, hvorfra der fiskes idéer op i én uendelighed. Hos Milton Huse elsker vi at tale med mennesker, der kan bidrage til at inspirere kommende nybyggere. Derfor satte magasinet ”Ét hjem/ By Milton” det nordjyske par stævne i Rold Skov til en snak om nybyggeri, plantegninger og prioriteter. Dertil kom en stak erfaringer og gode råd, som vi har glædet os til at dele med dig.

Fra TV og ud i verden

Siden 2016 har mange fulgt Lise, 27 år, og Michael, 29 år, på TV og digitale kanaler. Først vandt de konkurrencen i ”Nybyggerne”, herefter tonede de frem på skærmen i TV-serien ”Lise og Michael bygger”, og senere har parret på egne kanaler inviteret seere og følgere med indenfor i inspirerende programmer som ”Kreamissionen” og ”Busbyggerne”. Midt i det hele er hunden Basse og familiens to børn, Villy på 5 år og Verner på 1 år, som vokser op i et hjertevarmt og kreativt hjem med udsigt til et liv fyldt med oplevelser og krea-projekter.

”Lige nu har vi en idé om at bygge et tiny house i Kroatien, hvor mine forældre også har et hus” fortæller Lise og kigger på Michael, der smilende tilføjer: ”Måske bliver det til flere tiny houses - også i andre lande fx Nicaragua i Mellemamerika. Det giver os et sted at lande, når vi er ude at rejse, og så tænker vi at leje husene ud via Airbnb – så andre også kan få glæde af konceptet”.

Både Michael og Lise er vokset op i familier, hvor man har tradition for at bygge alting selv.

”Det har vi klart taget med os hjemmefra” fortæller Lise, der ser de positive erfaringer fra opvæksten som én af grundene til, at det unge par er der, hvor de er i dag. ”Vi har samme alt-kan-lade-sig-gøre-tilgang og fandt hurtigt ud af, at vi er rigtig gode til at samarbejde. Det første store projekt, vi havde sammen, var ”Nybyggerne”. Siden har vi blandt andet bygget et sommerhus på hjul, upcyclet møbler og bygget nye møbler i eget design”. Projekterne har siden grebet om sig, og i dag bor Lise og Michael på den skønneste naturgrund i et hus, som de selv har tegnet og sikret bygget med overvejende genbrugsmaterialer ud fra bæredygtighedsprincipper. Huset er bygget på en sokkelgrund, hvilket betyder, at arealet uden for husets sokkel skal stå uberørt. Her må således ikke anlægges en stor græsplæne med havetrampolin og to fodboldmål, men hvem har lyst til det, når man bor i ét med naturens egen legeplads og omkranset af smukke træer?

Plads og hjem i 20´erne

Tal fra Danmarks Statistik viser, at størrelsen på et nybygget enfamiliehus er vokset fra gennemsnitligt 115 kvm i 1960 til 200 kvm i 2020´erne. Husene bliver større og større, hvilket vi kan nikke genkendende til hos Milton Huse, hvor vi i dag bygger enfamiliehuse på ca. 180 kvm i gennemsnit. Lise og Michael har heller ikke sparet på pladsen i deres 200 kvm store hus. Huset er utrolig rart at være i. Det er på én gang superrummeligt med store fællesrum og hyggeligt huleagtigt, de steder i huset, hvor væggene er malet i mørke farver. Men hvad er hjem for det nordjyske par?

”Hjem er et sted, hvor der er plads til leg og kreativ udfoldelse. I mit hjem skal man ikke være bange for, at der kommer en rids i lakken. Der skal være plads til at leve og give den gas”, lyder det fra Lise, der vil kunne holde en børnefødselsdag med 10 unger og være helt afslappet med det. ”Et hjem er et sted, hvor der er plads til os alle. Et sted, hvor vi både kan fordybe os og være sammen. Beliggenheden – her i Rold Skov – betyder meget. At vi bor midt i naturen er også hjem for os”. Michael tilføjer, at et hjem skal rumme plads til impulsivitet og at prøve ting af.

Han giver et eksempel: ”Har man lyst til at male en væg en dag, så gør man det”. Lise og Michael træffer indimellem nogle ”vilde valg”, som de siger, ”… og det skal der være plads til”.

Fra idé til plantegning Men hvordan går man fra vilde idéer om et hjem på hele 200 kvm til en mål-fast tegning godkendt af ingeniører og regelret afstemt med et bygningsreglement? Det spørgsmål, og opgaven med at tegne en plantegning fra blankt papir stiller vi Lise og Michael. De tager udfordringen op.

”Det er da en fed opgave at tegne en plantegning fra bunden”, lyder det prompte fra de gæve nordjyder, der udstyret med gå-på-mod griber de blanke A3-papir og kigger på hinanden. Af erfaring ved nybyggerparret dog også, hvor vigtigt det er, at der er 100 % styr på lokalplaner og netop krav til byggeriet, inden et myndighedstegningssæt sendes til godkendelse hos kommunen. Bygningsreglement rimer ikke altid på kreative streger på et papir.

Det ved Lise og Michael alt om. ”Da vi skulle bygge huset her, måtte vi sløjfe hele 40 % af de store glaspartier og vinduesfelter, som vi oprindeligt havde afsat plads til på plantegningen. Byggeriet skal til enhver tid leve op til de på opførelsestidspunktet gældende brandsikringskrav, Arkitektonisk var det brandærgerligt, for det kunne se så godt ud”, fortæller Lise og Michael. Sikkerhed og sundhed vægter selvfølgelig højere end æstetik, ”Men hele denne her væg skulle have været glas, hvis det stod til os”, lyder det fra Lise, der peger på en væg ved siden af spisebordet. Væggen har i mellemtiden fået følgeskab af en smuk reol fyldt med mange af de unika keramikfund og fx Star Wars-figurer, som gør Lise og Michaels hjem super personligt.

”De fleste af mine idéer til nybyg kommer fra gamle bøger og inspiration fra arkitekter anno 1950-60´erne”, fortæller Michael, der har en ambition om at få arkitektur og design ned på et niveau, hvor alle kan være med. ”Man kan købe en dyr snedkerskræddersyet skabsløsning, eller man kan vælge at finde originale låger og fx teak-døre, som vi har gjort her til huset. 

"HJEM ER ET STED, HVOR DER ER PLADS TIL LEG OG KREATIV UDFOLDELSE. I MIT HJEM SKAL MAN IKKE VÆRE BANGE FOR, AT DER KOMMER EN RIDS I LAKKEN. DER SKAL VÆRE PLADS TIL AT LEVE OG GIVE DEN GAS".

Lise

Fakta


   

    

  • Lise, 27 år, arbejder som Krea-helt på Aalborg Sygehus og er Kreativ Content Creator.

  • Michael, 29 år, Selvstændig og arbejder kreativt.

  • Villy, 5 år

  • Verner, 1 år

  • Basse, 2 år (hund)

Vi har selv været ude at pille det hele ned i et hjem, hvor ejerne ville skifte de fine sager ud med nyt.

For os er det at tænke genbrug både bæredygtigt og mega-fedt i nybyg”, fortæller Michael.

Tilbage til plantegningsøvelsen. Lise og Michael taler højt og udveksler idéer, mens de tegner på livet løs. ”Vi kan rigtig godt lide plads. Plads til fællesskab og kreativitet”, fortæller Lise. ”Ja, men det skal heller ikke være så stort, at vi har brug for et kaldeapparat for at få kontakt til dem, der sidder ovre i sofaen”, griner Michael. I familiens nuværende hus har de afsat 70 kvm til køkken-alrum-stue området på 1. sal, og på tegningen, de er i gang med, er prioriteten den samme. Stueområdet lander på 76 kvm, da det bliver målt op. Her skal man ifølge familien kunne lege, spille og have gæster. ”Det er her alle minderne opstår”, tænker Lise højt, mens hun tegner.

”DE FLESTE AF MINE IDÉER TIL NYBYG KOMMER FRA GAMLE BØGER OG INSPIRATION FRA ARKITEKTER ANNO 1950-60´ERNE”.

Michael

 

Michael vil gerne have en plantegning med et langt kig ind i huset, fra man åbner hoveddøren. Samtidig skal der være god plads, når man kommer ind i huset. ”Det værste jeg ved, er at komme ind i en lille lukket gang. Her i huset bruger vi gangarealet til leg, rulleskøjter og skateboard”, siger Lise, der ikke ønsker et lille rum af en entré, der er gemt væk. ”I det hus vi havde i Farum, skulle vi altid slås med jakkerne, når vi kom ind i husets lillebitte gang”, griner Michael, der er helt enig med Lise. Der skal ikke spares på pladsen, og husets gange skal kunne bruges til mere end at binde rum sammen. Her skal kunne leges.

Fleksibilitet og funktioner efter behov

Til forskel fra mange af de nybyggere, som vi møder hos Milton Huse, ønsker Lise og Michael ikke en opdelt børne-og forældreafdeling. ”Villy og Verner sover inde hos os. Vi har rejst meget og er inspireret af fx sydamerikansk levevis. Her havde børnene ikke hvert sit værelse, men opholdte sig i fællesrummene. Det gør børn trygge at være tæt på deres forældre”, lyder det fra Lise og Michael, der vil bygge et hus, som kan vokse med familiens behov. I udgangspunktet behøver der ikke at være et børneværelse til en start, og det skal ikke placeres for langt væk fra fx køkken-alrum-stue-området, da nybyggerparret er overbevist om, at det i så fald sjældent vil blive brugt.

”Mens børnene er små, har vi måske mere brug for en garderobeplads til flyverdragter, som vi senere vælter væggen ind til, når Villy får brug for et teenageværelse”, lyder det. I det hele taget tænker Lise og Michael fleksibilitet ind i plantegningen. De løsninger, der tænkes ind, når man tegner huset, må ikke være en stopklods i forhold til fremtidige behov, lyder et godt råd.

Alt imens plantegningen tager form, udveksles ønsker til indbyggede skabe, overdækkede terrasser og udgange til haven fra alle rum.

”A-ha”, lyder det fra Lise – ”nu fik jeg lige en ny idé”. Michael lytter og tegner videre. Sammen har de en idé om at skabe et gårdmiljø mellem de tre længer, der kommer ud af at bygge et vinkelhus og et kæmpe garageområde, som samlet danner et U. Lise kigger på Michaels streger på papiret. ”Du er bare så meget bedre end mig til at skitsere”.

Garageområdet bliver kæmpestort, og er tænkt til meget andet end biler. Det er nærmest en carport og en lukket garage i forlængelse af hinanden, som de ønsker sig allermest. Området skal blandt andet bruges som kreativt værksted. ”Det her kan jeg godt se for mig”, lyder det fra Lise, der får lyst til at bygge huset. ”Ja, men vi har lært, at man ikke skal sætte årstal på, hvis man som os har det med at sige ”Vi flytter ind til jul”, slutter Michael med et indforstået smil til Lise.

VI KAN RIGTIG GODT LIDE PLADS. PLADS TIL FÆLLESSKAB OG KREATIVITET”.

Lise

200 kvm a la Lise og Michael

    ”TAKEAWAYS” FRA LISE OG MICHAELS PLANTEGNINGSØVELSE

1. Tænk over, hvordan du og din familie vil leve jeres liv.

2. Skriv en prioriteret liste over, hvilke rum der skal være i dit hus.

3. Spørg hinanden, hvad og hvilke funktioner I har brug for.

4. Lad dig inspirere af andres huse og brug Pinterest.

5. Brug professionel håndværkerhjælp – kend dine begrænsninger. Specielt med de ting, som du ikke lige kan lave om.

6. Stop løbende op og forventningsafstem med hinanden.

7. Visualisér, hvordan det er at bo i huset – til hverdag og med gæster.

8. Vælg dine kampe med omhu.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Trustpilot