Optimering af kvadratmeter    

Hvor stort er stort nok for dig?

Antallet af kvadratmeter er ikke det afgørende, når du bygger nyt. Uanset om du bygger stort eller mindre kan du sagtens få plads til det hele med en gennemtænkt planløsning, som levner luft i budgettet til andre prioriteter. I samarbejde med Milton Huses tegnestue deler vi her gode råd til optimering af husets areal.

Stort, småt eller midt imellem?

Der findes ingen tjekliste der dikterer, hvordan et nyt hus skal se ud, hvad det skal indeholde, eller hvor stort det skal være. Det afhænger af familien, som skal bo der. Nogle skruer ned for kvadratmeterne for at prioritere sildebensparket og ovenlysvinduer. Andre gør det, fordi de ønsker luft og fleksibilitet i økonomien eller har et ønske om at bo billigt og energivenligt med hjælp fra grønne energikilder som solceller og jordvarme.

I takt med økonomien er de danske huse gradvist blevet større og større, men det er ikke ensbetydende med, at det kræver 180 kvadratmeter at få plads til alt det, som kendetegner et moderne familiehus. Ofte kan et hus på 150 kvm langt hen ad vejen levere det samme. Større huse medfører ikke nødvendigvis bedre og mere funktionelle huse, men kan lige så vel være et udtryk for, hvor mange penge der er i samfundet på et givent tidspunkt.

Nye prioriteter på samme kvadratmeter
I 70’erne, hvor byggeriet af parcelhuse i Danmark toppede, lå gennemsnittet for nybyggede huse omkring de 150 kvadratmeter. Selvom prioriteringer og planløsninger har ændret sig siden dengang, er det ikke nødvendigvis noget, der kræver større huse.

På 150 kvadratmeter kan du sagtens skabe en velfungerende bolig for en familie på fire med plads til to børneværelser, to badeværelser, soveværelse, kontor, et rummeligt køkken-alrum, stue og bryggers. Det handler bare om at indrette sig klogt, prioritere og skære spildpladsen fra.

I nutidens huse spiller køkken-alrummet ofte hovedrollen, og børneværelserne er vokset, mens stue og gangareal fylder mindre. I de senere år er mange huse blevet udvidet med ekstra luksus i form af multirum og store badeværelser. På samme måde har bekvemmelige tilvalg som walk-in-skabe og køkkendepoter fundet vej til mange nye huse.

Undgå spildplads
Når tegnestuen i Milton Huse sætter stregerne til et nyt hus, er det altid med en ambition om at minimere spildplads og sikre en god bevægelse igennem huset.

Tegnerne har blandt andet fokus på at skabe mindst muligt gangareak og sikre et godt flow i huset, så man for eksempel ikke skal gå rundt om en køkkenø for at komme fra entré til opholdsstue. Sådanne hindringer er med til at få huset til at føles mindre.

En oplagt måde at spare gangareal på, kan du se på plantegning nummer 2, hvor køkken-alrummet er udnyttet som fordelingscentral til resten af huset. Huset er et såkaldt vinkelhus, som er og har været en meget udbredt og populær hustype i Danmark igennem mange år. Og det er der en god grund til. Jo enklere du laver huskroppen, jo færre kvadratmeter går til spilde. Vinkelhuse og længehuse har den fordel, at de giver stor frihed i forhold til planløsningen.

Jo større kompleksitet, jo flere kvadratmeter kræver et hus som regel. Et gårdhavehus kan være en fantastisk løsning, men det skal også op i en vis størrelse, før det proportionsmæssigt hænger sammen. De mere enkle hustyper giver dig virkelig meget hus for pengene, og det er også en af grundene til, at længe- og vinkelhuse altid har været efterspurgte.  

Begynd med funktionerne
Frem for at tage udgangspunkt i antallet af kvadratmeter, bør du som nybygger begynde med at overveje, hvilke funktioner huset skal indeholde og indtænke familiens behov og reelle adfærd i hverdagen. Hvor bruger I for eksempel mest tid? Hvis soveværelset primært skal bruges til at sove i, er nogle af kvadratmeterne måske bedre givet ud i køkken-alrummet. Det samme gælder opholdsstuen, som mange måske først tager i brug sidst på aftenen for at se fjernsyn, påpeger Kent Winjeborg.

Hjemmekontoret er for mange også blevet en selvfølge, men hvis I kun har behov for at arbejde hjemmefra en gang imellem, kan det måske give mening at erstatte kontoret med en lille indbygget bordplads i soveværelset, så I ikke ender med et værelse, der står tomt og uudnyttet det meste af tiden. På samme måde kan en ekstra stor alkove med forhæng gøre det ud for gæsteværelse og anvendes som en skøn hyggekrog, når der ikke er overnattende gæster. Det er også oplagt at kombinere bryggers og entré og bruge store skydelåger til at skjule vaskesøjlen og børnenes garderobe. Mange familier oplever, at bryggerset ofte ender med at blive benyttet som den primære indgang alligevel.

Frigør penge til luksus
Ved at bygge et lidt mindre hus vil du ofte kunne frigøre penge, som kan bruges på at opgradere huset på andre områder fx med loft til kip, et ekstra lækkert køkken eller smukke udearealer, som også er med til at give huset karakter.

Det taler også ind i en anden vigtig pointe. Nemlig at man som nybygger sørger for at bygge et hus, der komplimenterer og udnytter byggegrundens fortrin, frem for at bokse en bestemt hustype med en prædefineret størrelse ind på grunden. Det er vigtigere at skabe gode kvadratmeter frem for mange. Det kan man gøre ved at udnytte grundens terræn og solens bane til at skabe spændende rum med et godt lys. Faktorer som lys og loftshøjde kan også få små rum til at føles større, da antallet af kvadratmeter og rumfornemmelse ikke nødvendigvis følges ad. Det samme gælder størrelse og indretning. Et hus, der får lov at vokse uden retning, kan risikere at blive 'strakt ud' på en måde, som gør det svært at indrette. 

Plantegninger

Herunder kan du se tre eksempler på velfungerende vinkelhuse med samme antal værelser men vidt forskellig størrelse. Fælles for husene på 135 kvm og 151 kvm er et minimalt gangareal, idet køkken-alrummet fungerer som fordelingscentral.

TIPS FRA TEGNESTUEN

  • Tag udgangspunkt i funktioner og behov frem for størrelse
  • Skær ned på kvadratmeterne i de værelser, du bruger mindst
  • Hustyper såsom vinkel- og længehuse giver mindst spildplads
  • Tænk i sammenlægning af funktioner/værelser
    • Integrer fx kontoret i soveværelset via en lille krog eller skillevæg
    • Kombiner bryggers og entre vha. store skydelåger
  • Reducer gangareal – brug køkken-alrummet som fordelingscentral
  • En ekstra stor alkove kan gøre det ud for gæsteværelse/ekstra seng
  • Indtænk store skabsvægge / dybe køkkenskabe med udtræk til opbevaring
  • Høje lofter og naturligt lys får rum til at føles større


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Inspiration

lyst køkken-alrum nybyg

Lys og luft i husets leverum

Stue med sildebensparket gulv

Indret stuen med alt det, du holder af

Børneværelse med klatrevæg udformet som et sneklædt bjerg

Sådan får børnene 
plads til leg

Indretning af badeværelset

Trustpilot