Optimering af kvadratmeter    

Hvor stort er stort nok for dig?

Antallet af kvadratmeter er ikke det afgørende, når du bygger nyt. Uanset om du bygger stort eller mindre kan du sagtens få plads til det hele med en gennemtænkt planløsning, som levner luft i budgettet til andre prioriteter. Kent Winjeborg, tegnestuechef i Milton Huse, giver her råd til optimering af husets areal.

Stort, småt eller midt imellem?

Der findes ingen tjekliste der dikterer, hvordan et nyt hus skal se ud, hvad det skal indeholde, eller hvor stort det skal være. Det afhænger af familien, som skal bo der. Nogle skruer ned for kvadratmeterne for at prioritere sildebensparket og ovenlysvinduer. Andre gør det, fordi de ønsker luft og fleksibilitet i økonomien eller har et ønske om at bo billigt og energivenligt med hjælp fra grønne energikilder som solceller og jordvarme.

I takt med økonomien er de danske huse gradvist blevet større og større, men det er ikke ensbetydende med, at det kræver 180 kvadratmeter at få plads til alt det, som kendetegner et moderne familiehus. Kan et hus på 150 kvm langt hen ad vejen levere det samme? Ja, lyder svaret, hvis man spørger tegnestuechef i Milton Huse, Kent Winjeborg. Han har arbejdet med husbyggeri siden 90’erne og set, hvordan større huse ikke nødvendigvis medfører bedre og mere funktionelle huse.

”Alt efter hvor mange penge, der er i samfundet, er det som om, vi rykker mellem små, mellemstore og store huse - mest fordi vi kan”, lyder hans vurdering.

Nye prioriteter på samme kvadratmeter
Med ’mellemstort’ refererer Kent Winjeborg til et hus på cirka 150 kvm. Det svarer til gennemsnittet i 70’erne, hvor byggeriet af parcelhuse i Danmark toppede. Prioriteringer og planløsninger har ændret sig siden, uden at det kræver et større hus.

”På 150 kvadratmeter kan du sagtens skabe en velfungerende bolig for en familie på fire med plads til to børneværelser, to badeværelser, soveværelse, kontor, et rummeligt køkken-alrum, stue og bryggers. Det handler bare om at indrette sig klogt, prioritere og skære spildpladsen fra”, siger Kent Winjeborg.

I nutidens huse spiller køkken-alrummet ofte hovedrollen, og børneværelserne er vokset, mens stue og gangareal fylder mindre. I de senere år er mange huse blevet udvidet med ekstra luksus i form af multirum og store badeværelser. På samme måde har bekvemmelige tilvalg som walk-in-skabe og køkkendepoter fundet vej til mange nye huse.

Undgå spildplads
Når tegnestuen i Milton Huse sætter stregerne til et nyt hus, er det altid med en ambition om at minimere spildplads og sikre en god bevægelse igennem huset.

”Vi går efter at skabe mindst muligt gangareal og har fokus på at sikre et godt flow i huset, så man for eksempel ikke skal gå rundt om en køkkenø for at komme fra entré til opholdsstue, fordi sådan nogle hindringer også er med til at få huset til at føles mindre”, siger Kent Winjeborg.

En oplagt måde at spare gangareal på, kan du se på plantegning nummer 2, hvor køkken-alrummet er udnyttet som fordelingscentral til resten af huset. Huset er et såkaldt vinkelhus, som også er den hustype Kent Winjeborg har tegnet flest af i sin karriere. Og det er der en god grund til.

”Jo enklere du laver huskroppen, jo færre kvadratmeter går til spilde. Vinkelhuse og længehuse er gode, fordi de giver stor frihed i forhold til planløsningen”, forklarer han.

”Jo mere komplekse husene bliver, jo flere kvadratmeter kræver de som regel. Et gårdhavehus kan værre fantastisk, men skal også op i en vis størrelse, før det proportionsmæssigt hænger sammen. Med en mere enkel hustype får du virkelig meget hus for pengene, og det er også en af grundene til, at længe- og vinkelhuse altid har været populære”.     

Begynd med funktionerne
Frem for at tage udgangspunkt i antallet af kvadratmeter, bør du som nybygger begynde med at overveje, hvilke funktioner huset skal indeholde og indtænke familiens behov og reelle adfærd i hverdagen. Hvor bruger I for eksempel mest tid? Hvis soveværelset primært skal bruges til at sove i, er nogle af kvadratmeterne måske bedre givet ud i køkken-alrummet. Det samme gælder opholdsstuen, som mange måske først tager i brug sidst på aftenen for at se fjernsyn, påpeger Kent Winjeborg.

Hjemmekontoret er for mange også blevet en selvfølge, men hvis I kun har behov for at arbejde hjemmefra en gang imellem, kan det måske give mening at erstatte kontoret med en lille indbygget bordplads i soveværelset, så I ikke ender med et værelse, der står tomt og uudnyttet det meste af tiden. På samme måde kan en ekstra stor alkove med forhæng gøre det ud for gæsteværelse og anvendes som en skøn hyggekrog, når der ikke er overnattende gæster. Det er også oplagt at kombinere bryggers og entré og bruge store skydelåger til at skjule vaskesøjlen og børnenes garderobe. Mange familier oplever, at bryggerset ofte ender med at blive benyttet som den primære indgang alligevel.

Frigør penge til luksus
Ved at bygge et lidt mindre hus vil du ofte kunne frigøre penge, som kan bruges på at opgradere huset på andre områder fx med loft til kip, et ekstra lækkert køkken eller smukke udearealer, som også er med til at give huset karakter.

Det taler også ind i en anden vigtig pointe, som Kent Winjeborg fremhæver. Nemlig at man som nybygger sørger for at bygge et hus, der komplimenterer og udnytter byggegrundens fortrin, frem for at bokse en bestemt hustype med en prædefineret størrelse ind på grunden. Det er vigtigere at skabe gode kvadratmeter frem for mange. Det kan man gøre ved at udnytte grundens terræn og solens bane til at skabe spændende rum med et godt lys. Faktorer som lys og loftshøjde kan også få små rum til at føles større, da antallet af kvadratmeter og rumfornemmelse ikke nødvendigvis følges ad. Det samme gælder størrelse og indretning.

”Hvis huset bare har fået lov at vokse uden retning, kan det hele godt blive trukket lidt fra hinanden og strakt ud på en måde, så det bliver svært at indrette”, afslutter tegnestuechefen.

Plantegninger

Herunder kan du se tre eksempler på velfungerende vinkelhuse med samme antal værelser men vidt forskellig størrelse. Fælles for husene på 135 kvm og 151 kvm er et minimalt gangareal, idet køkken-alrummet fungerer som fordelingscentral.

TIPS FRA TEGNESTUEN

 • Tag udgangspunkt i funktioner og behov frem for størrelse
 • Skær ned på kvadratmeterne i de værelser, du bruger mindst
 • Hustyper såsom vinkel- og længehuse giver mindst spildplads
 • Tænk i sammenlægning af funktioner/værelser
  • Integrer fx kontoret i soveværelset via en lille krog eller skillevæg
  • Kombiner bryggers og entre vha. store skydelåger
 • Reducer gangareal – brug køkken-alrummet som fordelingscentral
 • En ekstra stor alkove kan gøre det ud for gæsteværelse/ekstra seng
 • Indtænk store skabsvægge / dybe køkkenskabe med udtræk til opbevaring
 • Høje lofter og naturligt lys får rum til at føles større

  

 

Fakta

 • Kent Winjeborg
 • Tegnestuechef i Milton Huse side 2014


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Inspiration

lyst køkken-alrum nybyg

Lys og luft i husets leverum

Stue med sildebensparket gulv

Indret stuen med alt det, du holder af

Børneværelse med klatrevæg udformet som et sneklædt bjerg

Sådan får børnene 
plads til leg

Indretning af badeværelset

Trustpilot