Naboskab:

Naboskabet spirer på nybyggervejen

På en nybyggervej i Hedensted kommer nabofamilierne hinanden ved. Her står dørene åbne for legende børn eller til et spontant glas vin for de voksne. Mød nabokvinderne Trine Munk Sørensen og Frederikke Schmidt, der begge er positivt overraskede over, hvor nemt det har været at skabe nye relationer som nybyggere.Men hvad med haven?

 

”For mig er godt naboskab, at man hilser på og snakker med hinanden. Vi har alle haft den samme interesse i at skabe et godt naboskab. Så jeg synes egentlig, at det har været nemt at lære hinanden at kende,” indleder Trine Munk Sørensen. Hendes nabo Frederikke Schmidt er enig:
”Ja, vi kendte for eksempel ikke nogle i området, inden vi flyttede ind. Så det har overrasket os, hvor nemt det har været at skabe relationer til vores nye naboer. Før vi flyttede hertil, boede vi et sølvbryllupskvarter, hvor der ikke rigtig var nogle nabobørn, som vores børn kunne lege med. Derfor tiltalte nybyggerområdet os meget, fordi der er mange børnefamilier. Det er vigtigt for os, at vores børn bor tæt på deres venner.”

Samme sted i livet

”Frederikke og jeg lærte hinanden at kende, da byggeriet startede i området, hvor vi begge fulgte processen. På den måde mødte vi hinanden og fik hilst på, allerede inden vi flyttede herud,” siger Trine Munk Sørensen, mens Frederikke Schmidt tilføjer: ”Ja, det har været en god måde at lære hinanden at kende på. Alle her i området er mellem 30-45 år, og vi er derfor det samme sted i livet. Folk er gode til at tage initiativ til forskellige ting, og man kan også sagtens mødes spontant over et glas vin og hygge sig sammen.”

Facebook og fastelavn for alle

”Folk har blandt andet inviteret hinanden, når der har været rejsegilde på deres hus. Vi har også oprettet en Facebookgruppe for os, der bor på vejen, hvor vi inviterer til forskellige arrangementer. Det er meget forskelligt, hvem der tager initiativil arrangementerne. Vi tog selv initiativ til en fastelavnsfest, fordi vi synes, det er en god idé at starte en tradition,” fremhæver Trine Munk Sørensen.

”Vi var nok omkring 70-80 mennesker til fastelavnsfesten. Det var virkelig hyggeligt. Det betyder meget for os, at der bliver taget initiativ til forskellige fællesaktiviteter på vejen. For så lærer vi vores naboer at kende og kommer hinanden ved,” tilføjer Frederikke Schmidt.

”Selvom det øsregnede til fastelavnsfesten, var der alligevel så stor tilslutning, at vi måtte afholde det i en af naboernes dobbeltgarage, hvor vi varmede os på kaffe og kage, mens de små slog katten af tønden. Vi stod lidt tæt, men det var en rigtig god måde at lære hinanden at kende på,” mindes Trine Munk Sørensen.

Deler og hjælper

”Vi er alle i samme båd som nybyggere, og det er rart, at vi kan sparre med hinanden. Vi er gode til at dele med hinanden, og vi har for eksempel lånt haveredskaber af vores nabo, fordi vi ikke selv har haft alt fra starten,” fremhæver Frederikke Schmidt.

”Det er rigtig dejligt, at vi kan hjælpes ad og deles om tingene, hvor der er behov for det. Vi er heldige, at vi har bedsteforældre tæt på, der kan hjælpe os med børnepasning. Men har man ikke det, betyder det meget, at der er nogle naboer, man kan bede om hjælp. Det er en rigtig god ting, at vi kender hinanden så godt,” afslutter Trine Munk Sørensen.

Tour de chambre og fællesskab

”Der var også nogle, der arrangerede ’tour de chambre’, så vi alle kunne besøge hinanden. Det gav noget sammenhold, at man så hinandens hjem og fik snakket sammen,” husker Frederikke Schmidt, og Trine Munk Sørensen tilføjer: ”Ja, vi var opdelt i grupper af fire husstande, og det fungerede rigtig godt. Vi var vel alle lidt nysgerrige på at kigge ind til hinanden.”