Nybyggerpar er næsten selvforsynende med strøm

Sarah og Theis var ikke i tvivl om, at de skulle have et solcelleanlæg, da de underskrev kontrakten på deres nye Milton hus. Få måneder efter overtagelsen satte prisen på el ny rekord.


Det tager ikke mere end et par sekunder for Theis at tjekke dagens forbrug på sin telefon.

”På en dag som i dag (sidst i august 2022, red.) har vi klaret 97 procent af vores strømforbrug selv og købt tre procent,” konstaterer han.

Under normale omstændigheder en ganske pæn besparelse. Men i en periode, hvor elprisen har sat nye rekorder, skæpper det ekstra godt i regnskabet at være stort set selvforsynende med strøm. På taget af Theis og Sarahs nye hus ligger 18 integrerede solcellepaneler, som fire måneder efter indflytningen har dækket 91 % af familiens samlede forbrug. Den seneste måned alene har anlægget produceret 640 kWh mod et forbrug på 331 kWh.

”Og der har vi også ladet bilen,” indskyder Sarah.

Selv med en meget beskeden afregningspris på overskudsstrømmen, som Theis bemærker, kan de altså glæde sig over udsigten til en årlig besparelse på mange tusinde kroner.

Et logisk valg

I april flyttede parret og deres treårige datter fra en lejlighed på gågaden i Aalborg til et nybygget hus tæt ved skoven i stationsbyen Svenstrup. Theis arbejdede på det tidspunkt hos Tesla, så de vidste, at de skulle have en elbil på et tidspunkt og gerne ville lade derhjemme. Derfor gav det god mening at tænke solceller ind i byggeprojektet. Men investeringen handlede også om en mere grundlæggende lyst til at være uafhængig og ikke skulle tænke over forbruget.

”Det er ikke, fordi vi har et kæmpe forbrug, slet ikke. Det var bare det logiske ræsonnement. Desto mere vi kan klare os selv, desto nemmere bliver det,” fortæller Theis.

Æstetikken, som for nogen kan være en stopklods i forhold til solceller, var ikke noget, som de havde de store betænkeligheder ved.

”Men jeg er glad for, at de ligger nede i taget. Det er meget pænere, end hvis det var eftermonteret,” tilføjer Sarah om panelerne, der som standard er integreret i tagfladen hos Milton Huse.

Batteri giver en buffer

Sarah og Theis vidste ikke noget særligt om solceller på forhånd. Til gengæld er der efterfølgende gået en smule sport i at holde øje med forbruget, og hvilke apparater der sluger flest kilowatt-timer.
”Batteriet giver os en buffer, og heldigvis har der været flest solskinsdage. Jeg tænkte ikke over det før, men det, at man nu kan bruge så meget, som man har lyst til, uden at få en regning for det, er jo lidt rart,” siger Theis.

Selve styringen og overvågningen af anlægget beskriver Sarah som ”virkelig brugervenlig”. Det foregår via en app på telefonen, hvor en lille grafik i realtid viser, hvor meget strøm anlægget producerer, hvor stor en andel der går til husets forbrug, hvor meget der er på batteriet, og hvad der bliver sendt ud på elnettet. Fra solen går ned, til solen står op, bruger familien oplagret strøm fra batteriet. Når solen begynder at skinne op ad morgenen, begynder anlægget selv at oplade batteriet igen. 

Nysgerrige naboer

En hurtig køretur rundt i nabolaget viser, at parret er temmelig alene med deres valg.

”Da vi snakkede med nogle af naboerne herude første gang, var de sådan: ’Er det energiberegningen, eller noget I bevidst har valgt?’,” fortæller Sarah.

”Fjernvarmen er billig her, og dengang de skrev under, hvilket garanteret var samtidig med os, var kWh-prisen vel kun 1-2 kroner,” gætter Theis.

Har I snakket med dem siden?

”Ja, vi har snakket med nogen af dem, der siger de gerne vil have en forlængerledning,” lyder det med et træk på smilebåndet.

Fakta

  • Sarah og Theis og datteren Emma + en lille på vej
  • Nybyggere i Svenstrup ved Aalborg
  • Solcelleanlægget består af 18 paneler vendt mod syd og vest samt en inverter med batteri på 5 kWh.