Med byggelederen på arbejde

"Det er det, vi kæmper for hver dag"

Med godt 300 huse under bæltet skal der meget til at ryste overblikket hos Milton Huses nordjyske byggelederchef Steffen Aamann. Orden på byggepladsen er et kardinalpunkt, som han selv fik indprentet som tømrer under Milton-stifter Erik Rehnquists ledelse. Vi mødte ham på en byggeplads en tidlig morgen.


Svenstrup:
Det er en fredfyldt torsdag morgen på en villavej uden for Aalborg. Vinden ligger stille, luften er kølig, og himlen er dækket af skyer, der ikke rigtigt kan beslutte sig for, om det skal regne. De fleste af kvarterets beboere er kørt på arbejde. Ved husnummer 10 brydes stilheden af den adstadige brummen fra en cementblander.

”Det er en hel videnskab, det der”, fortæller Steffen Aamann og nikker. Med en nøje afstemt hastighed sikrer mixerbladet i tromlen den perfekte konsistens på den grå mørtel. Ved siden af knejser en meterhøj stålsilo over villavejen og signalerer til omverdenen, at murerne er rykket ind.

To unge murersvende fra Hjørring er i gang med at mure facaden op langs huset; mørtel på murskeen, læg til rette, tryk stenen på plads, stryg af, gentag. Så tilsyneladende enkelt, men fuld af oparbejdet finesse.

”Det er næsten perfekt vejr at mure i lige nu”, fortæller den ene.

De arbejder fokuseret og effektivt. Ugen forinden bølgede solen ned over Danmark og besværliggjorde arbejdet, fordi mørtlen hærdede hurtigere end normalt. Men det er rutine, et sandkorn i skoen, som de er vant til at håndtere.

Der er mange andre og større faktorer, som skal balanceres, når et nyt hus vokser op af jorden.

Et byggeri er en holdindsats

Vi møder Steffen Aamann på byggepladsen i Svenstrup, hvor Milton Huse er i gang med at opføre en stor familievilla med integreret garage.

Hans arbejdsdag begynder typisk klokken seks om morgenen, hvor det rullende kontor – varevognen – sætter kurs mod byggepladserne. De fleste dage går med at sørge for, at håndværkerne kan udføre deres arbejde på bedste vis ude i felten.

Som byggelederchef i Region Nordjylland er det hans ansvar, at slutresultatet af flere måneders overvejelser, beslutninger og tegninger står knivskarpt, når nordjyske nybyggere overtager nøglerne til deres nye hus.

”Jeg er tilfreds, når jeg står i huset, kigger rundt og alt spiller. Og man ved, at man har gjort alt for at nå i mål. Så er mavefornemmelsen god. Det er det, vi kæmper for derude hver dag i samarbejde med håndværkerne. Samtidig er det en kæmpe tilfredsstillelse, når vi rammer planlægningen perfekt”, fortæller han.

Arbejdet sker i tæt samarbejde med Milton Huses tegnestue og tekniske afdeling. Men selvom alt er tilrettelagt på en snor, yder virkeligheden nogle gange modstand.  Det kan være en byggegrund, hvor det er svært at opbevare materialer. Eller materialer som lader vente på sig. De seneste år har budt på nye udfordringer som corona og forsyningskrise.

”Alligevel har vi i langt de fleste tilfælde formået at komme i mål til aftalt tid”, konstaterer han.

Det er en af fordelene ved at have en stor organisation i ryggen.

”Uanset hvilken udfordring, vi møder her i virksomheden, så har vi altid en, vi kan spørge eller sparre med. Vi har en rigtig dygtig teknisk afdeling, hvilket er med til, at vi ret hurtigt kan finde de rigtige løsninger”.

Et puslespil med mange brikker

Mange tandhjul skal falde i hak under opførelsen af et hus. Leveringen af materialer skal times med håndværkerne, som skal vide præcis, hvad de skal lave.

Steffen Aamann skal sikre, at aftaler overholdes og opgaver udføres, så der til sidst står et færdigt Milton-hus efter alle forskrifterne.

Et byggeprojekt involverer mange processer og faggrupper; fra entreprenøren, der støber fundamentet, til den indvendige murer, den udvendige murer, tømreren, blikkenslageren, elektrikeren, VVS’eren og maleren.

Dygtige håndværkere er en forudsætning for at komme i mål med husene til tiden. Som byggeleder bruger Steffen Aamann derfor meget tid på at sætte nye håndværkere ind i Milton Huses måde at bygge på og sikre et godt samarbejde. De første huse tager lidt længere tid, men efterhånden stiger hastigheden.

”Vi bruger rigtig meget tid på at lære dem op og tage godt imod dem. Uden dem kan vi ikke bygge husene, så det er i alles interesse, især Milton Huses, at vi får dem oplært godt, så vi kan stå inde for arbejdet”.

Flere af håndværkerne i Nordjylland har været med siden Steffen Aamann begyndte i virksomheden. Dagens murersjak i Svenstrup har bygget for Milton Huse i godt et år.

”De har nok lavet cirka femten huse nu, og det er bare sådan nogen, vi er glade for. De vil bare det her”, siger han.

Der skal være orden på byggepladsen

En lind grød af mørtel gynger i trillebøren, da den ene murer kommer skubbende med endnu et læs. Baljer er linet op langs muren, så de hele tiden har materialer ved hånden. På en gennemsnitlig dag lægger de cirka 1.000 sten. Normalt er byggepladsen pæn og ryddelig, men lige netop murerarbejdet kræver sin plads. Til et hus af denne størrelse går der cirka 16.000 sten.

”Så snart murerne her siger til byggelederen, at de er færdige, så går der 5-6 seks dage, så er siloen væk, brokkerne bliver hentet retur, og alt er ryddet”, siger Steffen Aamann.  

Som selvstændig tømrermester var han i 2014 med til at bygge nogle af de første Milton-huse. Han blev rekrutteret af stifter Erik Rehnquist, der lagde stor vægt på, at byggepladserne skulle se ordentlige ud. Fire år og adskillige huse senere blev han i 2018 tilbudt en stilling som byggeleder. I dag har han ansvaret for hele Nordjylland.

”Der skal være orden på pladserne. Det er den røde tråd, og den gør vi alt, hvad vi kan, for at give videre til nye byggeledere og håndværkere”, siger han.

Steffen Aamann er tillidsvækkende og besindig, men man er ikke i tvivl om, at han mener det, når han siger, at der skal være styr på tingene. Derfor var det også en udfordring for ham, da han for et par år tilbage var byggeleder på sit eget Milton-hus og ikke selv havde tid til at slå sømmene i.

”Heldigvis havde jeg fuld tiltro til de håndværkere, der skulle bygge huset”, understreger han.

Videre til kontoret

Klokken lidt i 10 kommer Mathias, der er Milton Huses byggeleder på huset i Svenstrup, forbi. Han snakker lidt med murerne. Alt forløber efter planen. Han er en del af byggelederteamet i Region Nordjylland, som Steffen Aamann har ansvaret for. De har hver især flere huse i gang sideløbende.

Savner du selv at arbejde på husene?

”Når solen skinner, er der ikke noget bedre arbejde end at gå ude og rejse spær, men jeg har aldrig fortrudt mit valg om at blive byggeleder hos Milton. Hverdagen fungerer virkelig godt for mig”, siger Steffen Aamann.

Udenfor ser regnen endelig ud til at have besluttet sig, så murerne må i gang med at dække ind, mens de arbejder. Dagens første pause nærmer sig for teamet, der har været i gang siden klokken seks.

For byggelederchefen går turen snart videre til et toplanshus i Aalborg, der nærmer sig aflevering.

”Der er lige blevet leveret køkken i dag. Bagefter skal jeg lidt ind på kontoret, og så er der tikket nogle mails ind, mens vi er gået rundt her. Jeg forsøger hver eneste dag at være i bund med mine mails, så vi kan starte på en frisk i morgen”.

Fakta

  • Steffen Aamann
  • 41 år
  • Regionsbyggelederchef i Nordjylland
  • Ansat i Milton Huse siden 2018. Inden da selvstændig tømrermester med fast aftale hos Milton Huse i fire år.