Godt at vide, før du bygger nyt hus

 

Det er en luksus at bygge nyt. Men der er mange beslutninger, der skal tages. For hvordan skal dit nye hus se ud? Tegnestuechef ved Milton Huse, Kent Winjeborg, guider dig til det, du bør vide, før du træffer en beslutning.

 

Et stort køkken-alrum, en opdelt børne- og voksenafdeling og en hoveddør tæt på carporten. Eller hvad? Ikke to familier er ens, og derfor er det altid individuelt, hvilken arkitektur, hustype og planløsning der er den helt rigtige, når du skal bygge nyt. Det fortæller Kent Winjeborg, der er tegnestuechef ved Milton Huse.

”I Danmark har vi i dag 37 forskellige familieformer. 37! Det betyder ikke bare mange forskellige familier, men også forskellige hverdagsmønstre, drømme, ønsker og prioriteringer. Derfor har vi hos Milton Huse mindst lige så mange muligheder for at skabe den hustype, der passer helt præcis til enhver families behov,” fortæller han.

Overordnet har Milton Huse dog fire typer huse, som de fleste nybyggere tager udgangspunkt i: Et længehus, et vinkelhus, et gårdhavehus og et kvadrathus. Længehuset har ingen spildplads og passer til de fleste byggegrunde, særligt de smalle, mens vinkelhuset kan skabe en naturlig opdeling af en børne- og forældreafdeling, hvor stuen bliver placeret i vinklen. Gårdhavehuset giver mulighed for, at børn og forældre får hver deres afdeling i hver deres længe, så hjertet i huset bliver køkken-alrummet i midten.

Modsat er kvadrathuset mere minimalistisk i udtrykket og fylder ofte mindre på grunden end de andre hustyper.

”Langt de fleste vælger dog en hustype, der er inspireret af én eller flere af typerne, men designet specifikt til den enkelte familie. Sammen med nybyggerne tager vi udgangspunkt i, hvad der passer til grunden, og hvordan vi så kan tilpasse hustypen i forhold til størrelse, bredde og længde, så kunderne får huset præcis, som de ønsker det, og der bliver taget hensyn til den rette placering af rum og terrasse,” siger Kent Winjeborg og fortsætter:

Ikke to huse er ens
”Du kan også sagtens komme til os med din helt egen idé til en hustype, som vi så i samarbejde med nybyggerne tegner op fra ny, så huset passer til den valgte grund.”

Grunden kommer først
Før du vælger hustype, er det nemlig meget vigtigt, at du ved, hvilken grund du gerne vil bo og bygge på. Ifølge Kent Winjeborg forelsker folk sig ofte i en hustype og finder så grunden bagefter - men så risikerer du, at de to elementer faktisk ikke passer sammen.

 ”Har du en grund at tage udgangspunkt i, er det langt nemmere at vælge eller designe en hustype, som passer lige nøjagtigt til grunden, uanset om den har en sjov facon, er forholdsvist lille eller har byggelinjer, som du ikke må bygge på,” forklarer han.

Når grunden er på plads, skal du overveje, hvad du egentlig
har brug for i et hus. Hvor stort skal det vare, hvilken rumfordeling vil passe godt til familien, og hvor meget plads har du brug for i køkken-alrummet?

 ”Og så er det vigtigt at gøre sig tanker om, hvordan huset skal bruges i hverdagen: Lige fra detaljer om, hvorvidt du vil træde fra carporten ind i bryggerset eller køkken-alrummet til, om børneafdelingen skal ligge for sig selv eller tæt på fællesrummene,” slutter Kent Winjeborg

 

Trustpilot