Ensidig taghældning

Ensidig taghældning – også kendt som pulttag – stiller mange af de samme bygningsmæssige krav som fladt tag. Ensidig taghældning har ofte været brugt til sommerhuse, men vandt meget ind i forbindelse med funkis-stilen, der krævede rene og skarpe linjer.


Denne tagform er ikke almindelig i Danmark og har i mange kommuner ikke været tilladt at bygge, hvorfor det har været nødvendigt at søge dispensation. Det er dog tilladt at bygge ensidig taghældning i sommerhusområder.


Grunden til de strenge krav er, at ensidig taghældning kræver en høj taghøjde på den ene side. Dette kan medføre problemer med bygningsreglementets regler vedrørende byggehøjde op til skel. Det er derfor vigtigt, at du tager udgangspunkt i din byggegrund og tager en dialog med din byggerådgiver, så du får en realistisk vurdering af, hvad der er muligt.

Hvad er fordelene ved et ensidigt tag?

Med et ensidigt tag får du meget fleksibilitet i din plantegning. Det er let at flytte og tilpasse moduler, så du kan lave en gårdhave eller forskyde den ene ende som et vinkelhus.
Ofte bygges huset relativt langt, så der er udgang til haven fra alle værelser og stuen. Samtidig giver den forskudte loftshøjde mulighed for at have høje vinduer, der kan lukke lyset ind i f.eks. køkken-alrummet eller stuen.
Af samme grund er det også en fordel, hvis husets høje halvdel er sydvendt, da du derved bedst udnytter solens vandring.

Selve tagkonstruktionen er mere krævende og en dyrere løsning end både valmtag og sadeltag. Det skyldes primært den højere facade, der skal mures. Derudover skal der lukkes af hele vejen rundt med inddækning i zink. Tagfladen udføres i tagpap, som igen stiller krav til en præcis konstruktion, hvor der også er tænkt over vandafledning.


Et hus med ensidig taghældning er ikke den mest almindelige løsning – og heller ikke den billigste, men huset får et særligt minimalistisk udtryk og giver gode muligheder for at lukke sollyset ind i hele huset.
Er du interesseret? Så anbefaler vi altid at du tager et uforpligtende møde med en af Milton Huses byggerådgivere. Her tager vi udgangspunkt i jeres grund, så du får en realistisk vurdering af, hvad der kan lade sig gøre og hvordan vi kan matche jeres drømme og ønsker.

Trustpilot