Sadeltag

 

Sadeltag eller Saddeltag?

Faktisk kan man bruge begge betegnelser på dansk. Det kommer formentlig fra de to d'er, som også findes i den engelske betgnelse saddle roof eller det tyske satteltach. I hvertfald er saddeltaget et af de mest almindelige tagløsninger i Danmark. 

Hvad er et sadeltag?

Konstruktionen kendetegnes ved at have to flader, der møder hinanden på tagryggen med en endegavl i hver ende. Det giver facaderne et symmetrisk og minimalistisk udtryk.

Sadeltag er meget velegnet til klimaet i Danmark, da hældningen til begge sider sikrer et godt vandafløb. Historisk set har taget haft en hældning på 45 grader, men ses med hældninger mellem 25 og 60 grader – det er blevet muligt takket være nye og bedre byggematerialer.

Med saddeltaget får du mange muligheder, når du skal vælge formen på dit hus. Sadeltaget kan vinkles mod hinanden, så du kan bruge det på fx et H-hus eller et vinkelhus.

Det åbner samtidig op for muligheden for skråloft eller loft til kip, hvor du kan få loftet til at følge tagryggen. Sadeltag åbner også op for muligheden med ovenlysvinduer, som giver et smukt lysindfald. Ovenlys ses ofte i bl.a. køkken-alrum, stuer og køkkener.

Hvad er fordele og ulemper ved udhæng?

Sadeltaget kan laves med eller uden udhæng, og løsningerne giver hvert sit udtryk. Saddeltag uden udhæng giver et strammere og mere minimalistisk udtryk, men det stiller også andre krav til konstruktionen.

Med et udhæng får du let afskærmning af murværket, som beskyttes mod vind og vejr. Det skærmer samtidig også af for solen, når den står højest – en funktion, der især hjælper med at holde temperaturen lavere om sommeren. Udhænget giver samtidig mulighed for at installere spotlamper heri, ligesom vinduer og døre næsten kan flugte med taget. 

Der findes dog også ulemper ved udhæng. Et udhæng vil ofte være beklædt med træværk, der skal vedligeholdes jævnligt. Herudover skal udhænget med i beregningerne, når afstanden til skellet skal udregnes.

Vælger du at bygge uden udhæng, får du som nævnt et mere minimalistisk udtryk og du slipper for vedligehold af udhæng. Det har dog også nogle ulemper; murværket beskyttes ikke på samme måde, og der kræves 5 sten over vinduer og døre hvilket gør løsningen lidt dyrere end sadeltag med udhæng.

I sidste ende handler det dog om dine præferencer, og Hos Milton Huse hjælper vi dig gerne med at vælge den rette løsning. For os er det altafgørende, at du får den rette rådgivning, der hjælper dig med at vælge den bedste løsning, hvor der tages hensyn til grunden, husets form og andre ønsker du måtte have.

Kontakt Milton Huse

Du er altid velkommen. Send din besked og se frem til et svar retur. Skriver du dit telefon-nr. i kommentarfeltet, ringer vi dig naturligvis gerne op.

Trustpilot