Fladt tag

Bokshus / funkis

Det flade tag giver mange muligheder

Vælger du et fladt tag til dit nye hus, er vi ude i det, som vi også betegner som et bokshus. Man kan også kalde det et funkishus med det karakteristiske, kubistiske udseende.

Bokshuset er blevet populært hos nybyggere i takt med, at der er kommet mere fokus på indretningen og arkitekturen fra 60’erne og 70’erne – en periode hvor arkitekter som Arne Jacobsen og Friis & Moltke havde deres storhedstid.

Eksperimentér med rumfordelingen

Det flade tag giver huset et minimalistisk udtryk og minder om ensidig taghældning. I modsætning til ensidig taghældning kræver et fladt tag dog ikke, at den ene af husets facader er højere end den anden, hvilket giver flere muligheder i forhold til placeringer på grunden. 

Samtidig giver det flade tag mange muligheder for en tilpasset, unik og funktionel planløsning, hvor du er mere fri til at eksperimentere med rummenes placering, fordi du ikke skal tage hensyn til tagkonstruktionen på samme måde som ved fx sadeltag. Her kan du arbejde med moduler, som kan skubbes og flyttes rundt, hvis du f.eks. ønsker et atrium. Vi kan også lave forskellige loftshøjder og fx skabe et fantastisk køkken-alrum med masser af wow-effekt.

Det flade tag stiller anderledes krav til konstruktionen end f.eks. sadeltag. Her er det nødvendigt at indtænke vandafledning, ligesom murkronen skal afdækkes med zink, og der skal anvedes flere mursten. Det betyder også, at løsningen typisk er dyrere end både sadeltag og valmtag. I manges øjne har bokshuset til gengæld også en vis eksklusivitet over sig.

Bag om det flade tag

I 50’erne og frem til 70’erne blev det flade tag – også kendt som built-up-tag – det foretrukne valg hos mange danskere – med blandede resultater. Tagpappet dengang var ikke af samme høje kvalitet som i dag, og der blev hverken tænkt over taghældning eller udluftning af konstruktionen. Det har medført et dårligt ry hos det flade tag, da flere huse fra dengang har måttet gennemgå renoveringer for at fjerne råd i tagkonstruktionen eller sikre bedre vandafledning.

I dag er taget af en helt anden kvalitet. Der er vandafløb flere steder i konstruktionen for at undgå problemer med smeltevand eller voldsom regn og tagpappet er bedre fremstillet og lægges nu i to lag i stedet for ét – en underpap og en overpap. Tagene må ikke længere laves helt flade, men skal som minimum have en hældning på 2,5%. Det er nok hældning til, at regnvejret dirigeres den rigtige retning, uden det har en stor visuel betydning. De forhenværende problemer på huse med flad tagkonstruktion er altså ikke aktuelle længere, hvilket tydeliggør de mange fordele ved tagkonstruktionen.

Skal vi sende dig noget at læse i?

I vores nybyggerkatalog får du plantegninger, billeder, cases, gode råd og viden samlet i ét. Oplagt for dig, som drømmer om at komme i gang. Få det leveret digitalt eller fysisk, kvit og frit.