Q&A ansvarligt byggeri


Du har sikkert mange spørgsmål til, hvordan du bedst kan gøre dit nybyggeri mere bæredygtigt. Få svar på ofte stillede spørgsmål her.

Hos Milton Huse arbejder vi med ansvarlighed. Vi vil løfte standarden for, hvordan nybyggeri kan tage mest muligt hensyn til miljø og klima, økonomi og sociale aspekter.

Det gør vi ved at leve op til høje krav i den bæredygtige DGNB Villa-certificering. Det betyder, at du får et højt niveau af ansvarlighed indbygget. Det omfatter fx et gennemtænkt lysindfald der mindsker overophedning, husets indretning og fleksibilitet i planløsningen, som er forberedt, hvis vægge en dag skal flyttes. Derudover kan du vælge blandt en række tilvalg i materialer og konstruktioner, som kan minimere miljøaftrykket yderligere.   

Hvad er ansvarligt nybyggeri?

Et nybygget hus skal først og fremmest være en tryg ramme for dig og din familie. Kaffen på terrassen skal nydes med bevidsthed om, at huset er bygget og kan bruges på en ansvarlig måde med omtanke for nutiden og fremtiden.

For at kunne kalde byggeriet ansvarligt, skal det dokumenteres, at det er bygget med et lavt CO2-aftryk, men også at der er bygget økonomisk ansvarligt med fokus på indeklima, lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger og materialer af høj kvalitet, så huset kan holde i mange år. Hertil kommer valget af en grøn energikilde som fx fjernvarme, solenergi eller jordvarme. Milton Huse har, som de første i branchen opnået en DGNB Villa systemgodkendelse, og arbejder målrettet for at opføre nybyggerier med sigte på flest mulige DGNB Villa certificeringer https://dk-gbc.dk/certificering.

For Milton Huse handler ansvarligt nybyggeri om at finde den balance, hvor forventninger, funktionalitet og ansvarlighed i alt fra planlægning, byggeri, materialevalg, brug og økonomi, går op i en højere enhed.

Kan vi få et 100% bæredygtigt hus?

Det kan i princippet godt lade sig gøre at bygge et 100% ansvarligt hus, hvis der udelukkende bruges genbrugsmaterialer og naturmaterialer som tang, halm, certificeret træ mv. Ligeledes skal produktionsmetoder og transport være ansvarlige. I praksis er det dog nærmest umuligt, hvis dit nye hjem skal leve op til de rigtige standarder og være til at betale. Hos Milton Huse arbejder vi konstant på at optimere, hvor det er muligt. Sammen træffer vi de mest ansvarlige og fremtidssikre valg for rammerne om dit nye hjem, og investerer ressourcer i udvikling sammen med Green Building Council Denmark.

Hvad er de vigtigste overvejelser?

I et ansvarligt byggeri er der overvejelser, som har større miljømæssig betydning end andre, men også valg, der har større betydning for husets visuelle fremtoning end andre. Generelt skal du tænke over at reducere mængden af materialer og vælge flere grønne byggematerialer til fx facadebeklædning. En anden overvejelse er, om taget skal være fladt eller med hældning, som fx en saddeltagsløsning. I udgangspunktet er et fladt tag mere ansvarligt med den rigtige type tagpap, da det bruger færre materialer. Et saddeltag har dog typisk længere levetid.

De mindre synlige overvejelser med stor betydning handler primært om valg af varmekilde og isoleringstype, hvor klimapåvirkningen hurtigt kan reduceres. Ligeledes bør vi kigge på fundamentet, hvor der er flere muligheder for at reducere mængden af beton, som er en stor faktor, når det kommer til CO2-forbrug.

Hvad er det mest bæredygtige antal kvadratmeter og indretning?

Det simple svar er, at jo mindre du bygger, des mindre påvirker du miljøet. Et andet svar er dog, at de kvadratmeter der passer til dine behov, er de mest ansvarlige. For Milton Huse er det vigtigste at bygge et hus, hvor du og din familie kan trives mange år frem, og hvor der er plads til alt det, livet bringer.

Livets forudsætninger ændrer sig, og det samme gør kravet til de rammer, du og din familie bor i. I et Milton hus er alle indervægge lette vægge. Det betyder, at tegnestuen kan designe dit nye hus, så væggene nemt kan flyttes i takt med, at din familie vokser. Fx fra familie uden børn, til familie med små børn, teenagere og igen et liv uden børn. Fleksibiliteten gør også dit DGNB Villa certificerede nybyg med Milton Huse til et ansvarligt valg. Ved at vælge materialer af høj kvalitet og robusthed, kan huset måske endda gå i arv til næste generation.

Hvilken varmekilde er mest bæredygtig?

Selvom det er hyggeligt at krybe sammen i sofaen under et tæppe, når vejret bliver køligt, skal der stadig være varme i huset. Olie og gas er på vej til at blive udfaset, og elvarme er heller ikke relevant, når vi taler ansvarligt byggeri.

Fjernvarme er hverken det bedste eller det værste valg. Det kan tilgås på langt de fleste grunde, og er det mest udbredte. Jo flere brugere, der tilkobler sig til fjernvarme, desto mere ansvarlig bliver fjernvarmen. Der er udsigt til, at flere tilkobler eller omlægger til fjernvarme. Samtidigt anvender fjernvarmeværkerne flere forbrændingsmetoder, der kan skåne miljøet, og det gør fjernvarmen til et mere ansvarligt valg.

Et mere miljøvenligt valg vil være en varmepumpe kombineret med en vedvarende energikilde som fx solceller. Det bedste valg p.t. er umiddelbart et jordvarmeanlæg, der henter varmen fra jorden af husets have. Et jordvarmeanlæg har lave driftsomkostninger, men er mere omkostningstungt at anlægge og kræver en grund på minimum 800 m2 afhængig af husets form.

Gør vedvarende energi byggeriet bæredygtigt?

Solens stråler giver energi, får træerne til at springe ud og lader ude- og inde smelte sammen. Men solens varme stråler er også en ansvarlig måde at skabe energi på. Et solcelleanlæg med batteri kan sikre strøm, både når solen skinner, og når den ikke gør. Med stigende energipriser er der også et økonomisk incitament til at overveje at prioritere solceller.

Strøm fra solceller kan også drive fx en varmepumpe, og på den måde gøre varmeforbruget i huset både grønnere og billigere.

Kan vi få et mere miljøvenligt vandforbrug?

Der er mange husholdningsråd til at spare på vandet, når du er i bad, vasker op osv. Ved byggeriet af et nyt ansvarligt hus, er der mere tekniske løsninger at tage i brug. Det kan være et system til håndtering af såkaldt ’gråt vand’. Det betyder, at vand fra et brusebad fx kan genanvendes til toiletskyl. Herudover er det oplagt at opsætte en regnvandsbeholder til havevanding og vask af fx bil og cykler. Så slipper du også for den kalk, der er i vandet fra vandhanen.

Hvilke materialer er de mest ansvarlige?

Naturmaterialer som træ er ikke kun med til at skabe imødekommende ude- og inderum. Træ er blandt de mest ansvarlige materialevalg. Endnu bedre er det, hvis du bygger med genanvendte materialer. Den mere tekniske forklaring er, at ansvarlige materialer har en såkaldt miljøvaredeklaration (EPD). Den beregner, hvor ansvarligt materialet er. De mest ansvarlige materialer er derfor dem, der både er genanvendte og har en miljøvaredeklaration.

Vælger du et DGNB Villa certificeret hus fra Milton Huse, er klimapåvirkningen beregnet i form af en livscyklusberegning (LCA). Fra 2023 gælder det samtlige Milton Huse. Under LCA’en kan du læse, hvor ansvarligt huset er bygget i forhold til materialer. Materialer med en miljøvardedeklaration har en positiv betydning. Herudover udarbejder vi selvfølgelig den lovpligtige energirammeberegning, som viser, hvor lav energiklasse huset er placeret i.

Findes der en certificering for bæredygtigt nybyggeri?

Hos Milton Huse arbejder vi med den anerkendte certificering DGNB Villa, der er en uvildig tredjepartsverificering af et projekts bæredygtighedsgrad. Milton Huse har været med til at udvikle certificeringen i samarbejde med udbyderen for DGNB, Green Building Council Denmark, og i september 2022 opnåede Milton Huse en DGNB Villa systemgodkendelse, som de første i branchen.

Med køb af et DGNB Villa certificeret hus, bliver det dokumenteret, hvor dit hus befinder sig i forhold til forskellige bæredygtighedstiltag. Certificeringen scorer ikke kun byggeriet på, hvor ”grønt” det er, men også på faktorer i forhold til social og økonomisk ansvarlighed. Se https://dk-gbc.dk/certificering

Hvordan håndterer Milton Huse affald i byggeprocessen?

Hvis du synes, det er slemt, når det roder derhjemme, så er det rigtig slemt, når en hel byggeplads roder. Det er heller ikke særlig ansvarligt, og dine nye naboer risikerer at blive trætte af dig, allerede inden du er flyttet ind. Derfor er affaldshåndtering også en vigtig del, når vi taler ansvarligt byggeri hos Milton Huse. 

På alle projekter sørger byggelederen fra Milton Huse for, at alt affald bliver sorteret og håndteret korrekt på nærmeste genbrugsstation eller lokalkontor. Hos Milton Huse er ordentlighed og omhu kerneværdier, og byggelederne sikrer, at der ikke er rod på byggepladsen.

Hvordan får vi biodiversitet i haven?

Er der noget bedre end bare tæer på græsplænen, bål i haven eller morgenkaffe på terrassen? En stor del af det at bygge nyt hus handler i høj grad om de rum og rammer udenfor huset. Derfor skal ansvarlighed også tænkes ind i have og udeområder.

Hos Milton Huse har vi en biodiversitetsstrategi. Med hjælp fra landskabsarkitekter kan vi med udgangspunkt i eksisterende og nye planter, nærliggende grønne områder samt aktuelle jordbundsforhold guide til en mere ansvarlig have med højere biodiversitet for øje. Kontakt en specialist hos Milton Huse, og få indsigt i ansvarlige haveplaner.

Hvordan vedligeholder du bedst, så huset også er ansvarligt i fremtiden?

Det kan være farligt at hvile på laurbærrene, selv hvis du er godt stillet med et nybygget hus med ansvarlighed i fokus. Hos Milton Huse arbejder vi i øjeblikket på en guide, der skal hjælpe til ansvarlig vedligeholdelse.

Nogle enkle råd er dog, at hvis du vil udskifte materialer, så vælg miljøskånende materialer. Bedst er det, hvis materialerne har en miljøvaredeklaration (EPD).

Ved renovering, mal aldrig med en maling af dårligere kvalitet end den oprindelige. Hos Milton Huse arbejder vi på, at al maling skal være Svanemærket i udgangspunktet.

Interesseret i ansvarligt husbyggeri?

 

Kontakt byggerådgiver og DGNB Villa specialist, Steffen Vad Østerskov.

svo@miltonhuse.dk 92829305
Trustpilot