Q&A om ansvarligt byggeri


Du har sikkert mange spørgsmål til, hvordan du bedst kan gøre dit nybyggeri mere ansvarligt. Her kan du finde svar på mange af de oftest stillede spørgsmål. 

Hos Milton Huse arbejder vi med ansvarlighed. Vi vil løfte standarden for, hvordan nybyggeri kan tage mest muligt hensyn til miljø og klima, økonomi og sociale aspekter.

Det gør vi ved at leve op til høje krav i certificeringen DGNB Villa. Det betyder, at du får et højt niveau af ansvarlighed i dit nybyggeri. Det omfatter fx et gennemtænkt lysindfald der mindsker overophedning og fleksibilitet i planløsningen, hvis der skulle opstå behov for at flytte vægge. Derudover kan du foretage en række tilvalg inden for materialer og konstruktioner, som kan minimere miljøaftrykket yderligere.   

Hvad er ansvarligt nybyggeri?

Et nybygget hus skal først og fremmest være en tryg ramme for dig og din familie. Kaffen på terrassen skal nydes med vished om, at huset er bygget og kan bruges på en ansvarlig måde med omtanke for nutiden og fremtiden.

For at kunne kalde byggeriet ansvarligt, skal CO2-aftrykket dokumenteres. Det skal også være bygget økonomisk ansvarligt med fokus på indeklima, lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger og materialer af høj kvalitet, så huset kan holde i mange år. Hertil kommer valget af en grøn energikilde som fx varmepumpe, solenergi eller jordvarme. Milton Huse har som de første i branchen opnået en DGNB Villa systemgodkendelse og arbejder målrettet for at opføre flest mulige certificerede nybyggerier.

For Milton Huse handler ansvarligt nybyggeri om at finde den balance, hvor forventninger, funktionalitet og ansvarlighed i alt fra planlægning, byggeri, materialevalg, brug og økonomi går op i en højere enhed.

Kan vi få et 100% bæredygtigt hus?

Det kan i princippet godt lade sig gøre at bygge et 100% ansvarligt hus, hvis der udelukkende bruges genbrugsmaterialer og naturmaterialer som tang, halm, certificeret træ mv. Ligeledes skal produktionsmetoder og transport være ansvarlige. I praksis er det dog nærmest umuligt, hvis dit nye hjem skal leve op til de rigtige standarder og være til at betale. Hos Milton Huse arbejder vi konstant på at optimere, hvor det er muligt. Sammen træffer vi de mest ansvarlige og fremtidssikre valg for rammerne om dit nye hjem, og investerer ressourcer i udvikling sammen med Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Hvad er de vigtigste overvejelser?

I et ansvarligt byggeri er der overvejelser, som har større miljømæssig betydning end andre, men også valg, der har større betydning for husets visuelle fremtoning end andre. Generelt skal du tænke over at reducere mængden af materialer og vælge flere grønne byggematerialer til fx facadebeklædning. En anden overvejelse er, om taget skal være fladt eller med hældning, som fx en saddeltagsløsning. I udgangspunktet er et fladt tag mere ansvarligt med den rigtige type tagpap, da det kræver færre materialer. Et saddeltag har dog typisk længere levetid.

De mindre synlige overvejelser med stor betydning handler for eksempel om valg af varmekilde og isoleringstype, hvor klimapåvirkningen hurtigt kan reduceres. Fundamentet er også et vigtigt punkt.

Hvad er det mest bæredygtige antal kvadratmeter og indretning?

Det simple svar er, at jo mindre du bygger, des mindre påvirker du miljøet. Et andet svar er dog, at de kvadratmeter der passer til dine behov, er de mest ansvarlige. For Milton Huse er det vigtigste at bygge et hus, hvor du og din familie kan trives mange år frem, og hvor der er plads til alt det, livet bringer.

Livets forudsætninger ændrer sig, og det samme gør kravet til de rammer, du og din familie bor i. I et Milton hus er alle indervægge lette vægge. Det betyder, at tegnestuen kan designe dit nye hus, så væggene kan flyttes i takt med, at din familie vokser. Fx fra familie uden børn, til familie med små børn, teenagere og igen et liv uden børn. Fleksibiliteten gør også dit DGNB Villa certificerede nybyg med Milton Huse til et ansvarligt valg. Ved at vælge materialer af høj kvalitet og robusthed, kan huset måske endda gå i arv til næste generation.

Hvilken varmekilde er mest bæredygtig?

Selvom det er hyggeligt at krybe sammen i sofaen under et tæppe, når vejret bliver køligt, skal der stadig være varme i huset. Olie og gas er på vej til at blive udfaset, og elvarme er heller ikke relevant, når vi taler ansvarligt byggeri.

Fjernvarme er hverken det bedste eller det værste valg. Det kan tilgås på langt de fleste grunde, og er det mest udbredte. Jo flere brugere, der tilkobler sig til fjernvarme, desto mere ansvarlig bliver fjernvarmen. Der er udsigt til, at flere tilkobler eller omlægger til fjernvarme. Samtidigt anvender fjernvarmeværkerne flere forbrændingsmetoder, der kan skåne miljøet, og det gør fjernvarmen til et mere ansvarligt valg.

Et mere miljøvenligt valg vil være en varmepumpe kombineret med en vedvarende energikilde som fx solceller. Det bedste valg p.t. er umiddelbart et jordvarmeanlæg, der henter varmen fra jorden af husets have. Et jordvarmeanlæg har lave driftsomkostninger, men er mere omkostningstungt at anlægge og kræver en grund på minimum 800 m2 afhængig af husets form.

Gør vedvarende energi byggeriet bæredygtigt?

Solens stråler giver energi, får træerne til at springe ud og lader ude- og inde smelte sammen. Men solens varme stråler er også en ansvarlig måde at skabe energi på. Et solcelleanlæg med batteri kan sikre strøm, både når solen skinner, og når den ikke gør. Med stigende energipriser er der også et økonomisk incitament til at overveje at prioritere solceller.

Strøm fra solceller kan også drive fx en varmepumpe, og på den måde gøre varmeforbruget i huset både grønnere og billigere.

Kan vi få et mere miljøvenligt vandforbrug?

Der er mange husholdningsråd til at spare på vandet, når du er i bad, vasker op osv. Ved byggeriet af et nyt ansvarligt hus, er der mere tekniske løsninger at tage i brug. Det kan være et system til håndtering af såkaldt ’gråt vand’. Det betyder, at vand fra et brusebad fx kan genanvendes til toiletskyl. Herudover er det oplagt at opsætte en regnvandsbeholder til havevanding og vask af fx bil og cykler. Så slipper du også for den kalk, der er i vandet fra vandhanen.

Hvilke materialer er de mest ansvarlige?

Naturmaterialer som træ er ikke kun med til at skabe imødekommende ude- og inderum. Træ er blandt de mest ansvarlige materialevalg. Endnu bedre er det, hvis du bygger med genanvendte materialer. Ansvarlige materialer har en såkaldt miljøvaredeklaration (EPD) der beregner, hvor ansvarligt materialet er. De mest ansvarlige materialer er derfor dem, der både er genanvendte og har en miljøvaredeklaration.

Bygger du et nyt hus udregnes klimapåvirkningen i form af en livscyklusberegning (LCA). Her kan du se, hvor ansvarligt huset er bygget i forhold til materialer og drift. Materialer med en miljøvardedeklaration har en positiv indflydelse. Herudover udarbejder vi selvfølgelig den lovpligtige energirammeberegning, som viser, hvilken energiklasse huset er placeret i.

Findes der en certificering for bæredygtigt nybyggeri?

Hos Milton Huse arbejder vi med den anerkendte certificering DGNB Villa, der er en uvildig tredjepartsverificering af et projekts bæredygtighedsgrad. Milton Huse har været med til at udvikle certificeringen i samarbejde med Rådet for Bæredygtigt Byggeri. I september 2022 opnåede Milton Huse en DGNB Villa-systemgodkendelse som de første i branchen.

Med køb af et DGNB Villa-certificeret hus bliver det dokumenteret, hvordan dit hus befinder sig i forhold til forskellige bæredygtighedstiltag. Certificeringen scorer ikke kun byggeriet på, hvor ”grønt” det er, men også på faktorer i forhold til social og økonomisk ansvarlighed. 

Hvordan får vi biodiversitet i haven?

Er der noget bedre end bare tæer på græsplænen, bål i haven eller morgenkaffe på terrassen? En stor del af det at bygge nyt hus handler i høj grad om de rum og rammer udenfor huset. Derfor skal ansvarlighed også tænkes ind i have og udeområder.

Hos Milton Huse har vi en biodiversitetsstrategi. Med hjælp fra landskabsarkitekter kan vi med udgangspunkt i eksisterende og nye planter, nærliggende grønne områder samt aktuelle jordbundsforhold guide til en mere ansvarlig have med højere biodiversitet for øje. Kontakt en specialist hos Milton Huse, og få indsigt i ansvarlige haveplaner.

Hvordan vedligeholder du bedst, så huset også er ansvarligt i fremtiden?

Det kan være farligt at hvile på laurbærrene, selv hvis du er godt stillet med et nybygget hus med ansvarlighed i fokus. Bygger du et DGNB-certificeret hus med Milton Huse modtager du derfor ved indflytning en praktisk anvendelig guide til ansvarlig brug og vedligeholdelse af huset. 

Nogle enkle råd er dog, at hvis du vil udskifte materialer, så vælg miljøskånende materialer. Bedst er det, hvis materialerne har en miljøvaredeklaration (EPD).

Ved renovering, mal aldrig med en maling af dårligere kvalitet end den oprindelige. Hos Milton Huse arbejder vi på, at al maling skal være Svanemærket i udgangspunktet.

Interesseret i ansvarligt husbyggeri?

 

Kontakt byggerådgiver og DGNB Villa-rådgiver, Steffen Vad Østerskov.

svo@miltonhuse.dk 92829305
Trustpilot