Få en haveplan

RETTE PLANTE PÅ RETTE STED

Havedesigner Bonnie Hall fra ”Rum i haven” har specialiseret sig i havedesign, haverådgivning og indretning. Hendes speciale er rum i haven og udnyttelse af hele haven. Som Bonnie Hall siger: ”Godt havedesign får den lille have til at virke større, og den store have til at blive mere intim og hyggelig”. Bonnie ved, hvordan det er at stå med et stykke bar jord, som nybyggerne gør det, da hun selv har erfaring med at skabe en have helt fra bunden – og hjælper mange nybyggere.

  

Zoner og sammenhæng

En struktureret måde at gå til opgaven fra bar jord til frodig have er at tegne en haveplan og tænke i zoner, der udnytter hele matriklen, lyder forslaget fra Bonnie Hall, der som eksempler på zoner nævner ”Den spiselige have”, køkkenhaven og frugthaven, men også terrasserum der placeres rigtigt for både morgen-, middag- og aftensol.

”Byg også en legezone til trampolinen, den kan fint integreres i harmoni med resten af haven, hvis man laver en naturlig afskærmning”, lyder det fra havedesigneren, der også gerne tegner et helt lille skovområde ind i nye haver. Bonnie Hall er vild med træer, som fx avnbøg, hassel, himalaya birk eller fyrretræer.

”Med træer og planter i forskellig højde skabes variation i haven”, fortæller havedesigneren, der ved at mange tænker i indkig og udkig fra haven, men også behovet for privatliv. I en nybyggerhave kan man bruge træer eller en pergola til netop det formål.

”Så ser man ikke lige ind til naboen, og omvendt”, lyder det. Pergola-løsninger er også gode til at fremhæve et område eller et særlig godt ”kig” ned igennem haven, og træer kan give skygge til en bænk, som bliver til et haverum i sig selv.

”Der findes i øvrigt planteskoler, der har specialiseret sig i store træer – hvis man vil skyde genvej”, lyder et rigtig godt råd.

Spar tid

Vil du ikke bruge al din fritid på at luge, så er der flere måder at komme omkring det på.

Ifølge havedesigneren handler det om at designe bede, der kræver begrænset vedligeholdelse. Det kræver den rigtige kombination af planter og godt bunddække, lyder tippet.

”Sørg for, at jorden er dækket, tænk i plantetæthed og gerne i stedsegrønt, det sikrer også, at haven er pæn i vinterhalvåret”

 

Se eksempler på havetegninger fra Bonnie Hall i galleriet herunder:

Fakta

Gode råd fra Bonnie Hall

• Spørg dig selv, hvad du vil bruge haven til? Tænk i zoner.

• Prioritér, hvad der er vigtigst for dig.

• Beslut dig for, hvor meget tid du vil bruge i din have.

• Investér i en god grundstruktur fra begyndelsen.

• Få udnyttet hele haven, ellers når du aldrig ud i hjørnerne.

• Skab højde og variation i haven.

 

   

    

Bonnie Hall, 51 år

  • Havedesigner, Rum i Haven
  • bonniehall.dk

       

       

Bliv en del af Milton Huses inspirationsunivers for nybyggere

Det er en stor beslutning at bygge det hjem, hvor familien kan vokse, og minder kan skabes. Derfor kan det være rart med inspiration til, hvordan netop dit hus kan se ud, ligesom det kan være spændende at lade sig inspirere af andre, der også har valgt nybyggervejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

   
Har du nyeste magasin designet til nybyggere?

I Ét hjem/ By Milton får du, ud over et væld af nye plantegninger og billeder af huse, også tips og nyttig viden. Glæd dig til at få Milton Huses guide til køb af byggegrund. Få de kendte nybyggere fra TV - Lise og Michaels bud på en 200 kvm stor plantegning med rum til fællesskab og kreativitet. Tag med, når vi besøger Søren Vester i Thise og få skønne råd til etablering af haven. Det er også i denne udgave af magasinet, at Trendforsker Rikke Skytte fortæller, hvad vi vil bruge de mange kvadratmeter til i fremtiden.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Trustpilot