Et hjem er duften af bagværk

For ”Den Store Bagedyst”- finalist Jon Daniel Edlund findes der ikke en opskrift på det rigtige hjem. I stedet handler det om stemning - og ikke mindst duften af mad og bagværk.

 ”Nej, nej, nej. Hvor er her meget bordplads!” Jon Daniel Edlund klapper den smukke marmorplade på køkkenøen og ser sig omkring. Han snuser til et træskærebræt og lader atter fingrene glide hen over det lange køkkenbord. ”Den Store Bagedyst”-deltager er for en eftermiddag flyttet ind
i Milton Huses inspirationshus på Skellet 1 i Hinnerup. Her vil
Jon indrette køkkenet i ægte Jon-style og samtidig fortælle om, hvad et hjem er for ham. Og når det lige er køkkenet, der er blevet Jon Daniel Edlunds legeplads, er det ingen tilfældighed. Det er nemlig det vigtigste rum i hans hjem.
”Når man siger ordet ’hjem,’ så tænker jeg umiddelbart på
et sted, der er trygt og rart at være. Et sted, hvor man kan gøre lige, hvad man har lyst til, hvor der er hyggeligt og plads til de mennesker, man holder af. Der findes ingen formel for, hvordan et hjem skal være eller se ud – det handler om den følelse, det giver én. Det er enormt vigtigt med en god base, hvor man har det godt,” forklarer han og fortsætter: ”Noget af det første jeg lægger mærke til i et hjem er, om der dufter af mad. Madlavning kan bringe folk sammen på tværs af kultur og religion. Jeg elsker værtsrollen og at invitere folk ind i mit hjem, og den bedste måde at gøre det på er ved at lave mad til og inddrage andre i køkkenet.” 

I Danmark og Sverige har han hjemme

Udover at kunne bryste sig af en titel som finaledeltager i
DR-programmet ”Den Store Bagedyst” i 2018 har Jon Daniel
Edlund sat lærerstudiet på pause for at starte egen virksomhed. I Jons Madklub kombinerer han sin passion for mad, events og formidling med blandt andet mad- og kagekurser samt kreationer af kager til arrangementer og events.
Der er da heller ingen tvivl om, at mad fylder en stor del af
Jon Daniel Edlunds liv. Bogstaveligt talt. Hans bil er denne eftermiddag proppet med trækasser og poser med alskens sager, som han slæber ind i Milton-køkkenet: En rød røremaskine. En radio i retrolook, som altid spiller, når han arbejdet i køkkenet. En perforeret tærtering i stål. En krukke med dejskraber, grydeskeer og spatler. En flaske rød Kombucha. En surdej. En rødmalet dalarhest, der fungerer som servietholder og samtidig er en kærlig tanke til hans svenske rødder.
”Min far er svensk, men jeg er født og opvokset her i landet,
så Danmark er helt klart mit hjem. Dog har jeg en særlig tilknytning til Sverige og noget af det mest hjemlige, jeg kan komme i tanke om, er faktisk min farfars sommerhus i Nordsverige. Det minder mig om køjesenge, slåskampe med min storesøster og selvfølgelig mad. Maden er helt klart nogle af de stærkeste minder, jeg har fra Sverige:  Kanelsnurrer, kardemommesnurrer og surströmming,” fortæller Jon Daniel Edlund.

  

Plads er essentielt

Det er dog en klassisk, dansk jordbærtærte med mørdej, vaniljecreme og friske jordbær, Jon Daniel Edlund har valgt at bage i Milton-køkkenet. Opskriften er hans egen, og han samler hurtigt mørdejen, mens de resterende råvarer og hans køkkenudstyr langsomt, men sikkert har spredt sig fra kasserne og til køkkenbordet.
”Opbevaringsplads i køkkenet er super vigtigt for mig.
Det kan jeg aldrig få nok af,” siger han. I hans lejlighed i Skejby ved Aarhus er det en industrihylde med åbne hylder, der rummer både grej og ingredienser. I Milton-køkkenet har han et viktualierum til rådighed. Jon Daniel Edlund åbner døren til rummet, træder ind og smiler stort.
”Det her er jo megalækkert,” udbryder han.
”Om jeg så havde et walk-in-closet i soveværelset, ville
jeg bruge det til råvarer,” griner han. ”Jeg kan godt lide idéen om orden, men jeg er nok lidt af et rodehoved, så der skal være plads nok, så jeg ved, hvor alt mit udstyr og mit grej og mine ingredienser er.”
Definitionen på et rigtigt Jon-køkken er derfor et åbent køkken med masser af plads – både til opbevaring, men også til gæster, fortæller Jon Daniel Edlund.
”Det er her, jeg elsker at bruge min tid, så jeg vil gerne kunne invitere venner og familie ind,” siger han og fortsætter. ”Jeg har også brug for masser af bordplads, for jeg skal have alle mine maskiner og ting stående fremme, så jeg rigtigt kan folde mig ud: Bage brød, lave en masse pizzaer eller rulle en mørdej.”

Praktisk og pyntet

De ting, Jon Daniel Edlund har valgt at indrette sig med i Milton-køkkenet, er ikke kun af praktisk karakter. Langt de fleste er også noget, der skaber stemning og gør køkkenet til hans eget. ”De ting, jeg har i mit køkken, skal have et formål. Men de må gerne være praktiske og pynte samtidig. Generelt kan jeg bedst lide, at mit køkken ikke er for ’pænt,’ men har en hjemlig stemning og charme. Derfor blander jeg gammelt og nyt: genbrugskrukke til redskaber, store plastbøtter til ingredienser og så de her super nice skåle, som giver en følelse af et industrikøkken,” siger Jon Daniel Edlund og holder en stålgrå metalskål op.
Derudover vil Jon Daniel Edlund gerne have sine forskellige
madprojekter stående fremme i køkkenet. ”Jeg er blevet rigtig glad for fermentering, så jeg har kastet mig ud i nogle forskellige projekter. Det her er mine saltsyrede citroner - som skal stå i tre måneder, før de kan spises – og det
her er min Kombucha, som er en fermenteret grøn te med hyldeblomst, rabarber og jordbær. Sådan én har jeg faktisk altid stående. Den tager cirka tre uger at lave, hvor den bare passer sig selv, og så er den læskende og sund. Det er fedt at lave noget, som lige pludselig har udviklet sig fra én ting til noget andet,” fortæller Jon Daniel Edlund, mens han viser glasset med citroner og flasken med den røde Kombucha frem. Bagefter løfter han en skovsyreplante op af en trækasse. ”Den her bliver vist brugt i alle køkkener lige nu – jeg kalder den kageplanten,” griner han. ”Den er super nem at passe, og så både pynter den og kan bruges i madlavning.”

   

En madglad familie

I øjeblikket er et køkken dog ikke kun lig med hjemlig hygge
for Jon Daniel Edlund.

”Da jeg er selvstændig, er mit hjem og særligt mit køkken også min arbejdsplads. Det hele smelter sammen. Her udvikler jeg mine opskrifter, arrangerer events og besvarer mails,” fortæller han.
Hans glæde for mad har altid været der, husker han. ”Jeg kommer fra en madglad familie. Mine forældre er professionelle musikere, der sætter pris på god mad, men det har altid været mig, der har haft den største passion for madlavning derhjemme. Fra en tidlig alder begyndte jeg at spise rigtig meget,” fortæller Jon Daniel Edlund.
Det resulterede i, at han i en årrække af sit liv varovervægtig. Som 18-årig tog han kampen op, smed de overflødige kilo og begyndte at fatte interesse for sund kost.
”Jeg har haft et meget kontrolleret forhold til mad i forbindelse med mit vægttab, og det har jeg haft brug for at komme ud af igen. I dag handler sundhed for mig ikke om, hvad jeg spiser, men om at jeg har det godt med mig selv. Det handler om balance, og det er kun dig, der kan finde den. For eksempel gider jeg ikke spise sund kage. Når jeg vil have kage, skal det være den slags med masser af smør og sukker. Men jeg er også glad for sund mad generelt,” fortæller han.
Det har dog altid været madlavning, der har stået højest på
listen over interesser. Glæden ved at bage er først kommet til i forbindelse med ”Den Store Bagedyst.” ”Da jeg var yngre, troede jeg, at jeg skulle uddanne mig inden for kost og ernæring, så jeg har haft et distanceret forhold til det søde køkken. Men så meldte jeg mig lidt spontant til ’Den Store Bagedyst’ – og da jeg så rent faktisk blev inviteret til
casting, satte jeg mig for at lære at bage. Jeg har altid været meget konkurrenceminded,” ler Jon Daniel Edlund.

  

Et liv med mad og mennesker

At bage – det lærte han. Det er tydeligt i køkkenet på Skellet
i Hinnerup, hvor han med sikre hænder jonglerer med både
mørdej, vaniljecreme og friske jordbær. Duften af smør og sød vanilje spreder sig. Jon Daniel Edlund har ikke taget tid på sin kagedej, men kigger ofte ind gennem ovnens rude for at holde øje med, hvordan det går.
Det er dog ikke kun kager, han vil være kendt for i fremtiden. ”Folk kender mig fra ’Den Store Bagedyst,’ men jeg vil gerne vise, at jeg kan mere. At jeg kan hele spektret inden for madlavning,” siger Jon Daniel Edlund.
Derfor er hans tid i øjeblikket dedikeret til livet i køkkenet.
Det betyder dog ikke, at uddannelsen til lærer ikke skal afsluttes. ”Jeg mangler de sidste fire måneder af studiet, og jeg har lovet min mor at gøre det færdigt på et tidspunkt,” griner han. ”Jeg ved, at mit liv skal handle om mad og mennesker. Jeg vil gerne selv lave en masse mad, men jeg vil også gerne formidle og undervise – og det kan man jo gøre på mange måder. Jeg ved bare, at jeg har brug for at mødes med mennesker omkring madlavning og gode måltider.”

Vil du læse hele artiklen i magasinet - bestil dit eget gratis eksemplar her.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

       

       

Bliv en del af Milton Huses inspirationsunivers for nybyggere

Det er en stor beslutning at bygge det hjem, hvor familien kan vokse, og minder kan skabes. Derfor kan det være rart med inspiration til, hvordan netop dit hus kan se ud, ligesom det kan være spændende at lade sig inspirere af andre, der også har valgt nybyggervejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Kontakt Milton Huse

Du er altid velkommen. Send din besked og se frem til et svar retur. Skriver du dit telefon-nr. i kommentarfeltet, ringer vi dig naturligvis gerne op.

Trustpilot