Leg med Søren Vester

Der er alle muligheder i en ny have

Nybyggere bruger masser af god energi på husets arkitektur, plantegning og materialevalg. Det er en spændende rejse fra idé til nybygget hus.
Men hvad med haven?

Ifølge Søren Vester, kendt fra tv-programmer som ”Søren Vesters Have” og ”I hus til halsen”, er det absolut en fordel at tænke udearealerne ind fra start, så der er sammenhæng mellem husets arkitektur og have. For som Søren Vester siger:

”Kun en tåbe frygter ej haven”.

Søren Vester er uddannet på Danmarks Designskole og har en helt særlig evne til at vende ting på hovedet. Igennem tiden har han arbejdet med alverdens kreative projekter inden for blandt andet bolig, have, møbler, fjernsynsprogrammer og indretning af restauranter.

Find ud af, hvad du kan lide
For at lære af de bedste er vi kørt en tur til Thise, hvor vi mødes med Søren Vester i hans 10.000 kvm. store have.

”Uanset om du har en 10.000 kvm eller en 700 kvm stor have, så start dit haveprojekt inde ved huset. Byg fx en lille terrasse med krukker. Kan du holde liv i krukkerne, så er du klar til at tage det næste skridt”, lyder det første råd fra Søren, der også mener, at man skal sørge for gode spisepladser i haven.

”Hvert spisested i min egen have har aldrig længere end 20 meter til køleskabet”, griner Søren Vester, der blandt andet har bygget et virkelig flot bålsted. ”Her kan man sidde med et glas vin og spise Thise Vesterhavsost”, fortæller Søren, hvilket man snildt kan forestille sig.

Man skal ikke bygge have for naboernes skyld, eller fordi man skal følge en bestemt stil, mener designeren.

 

Søren Vester

Frøposer og ”hurtigløbere”
Tænk over, om der skal være bede i din nye have og brug græsgange som en effektiv afgrænsning mellem bedene, lyder et forslag fra Søren Vester.

Men hvad fylder man i bedene, hvis man gerne vil have noget smukt at se på allerede det første år med ny have?

”Sidste år fandt jeg en hjemmeside med et stort udvalg af frøposer. Her købte jeg alt, hvad jeg kunne lide, og som jeg kunne se ville vokse sig højere end 80 cm. Frøene blandede jeg og spredte ud over jorden”. Det gav et smukt resultat og et skud biodiversitet til haven.

Blandt ”hurtigløberne”, som Søren kalder mange af de 1-årige planter, groede der snart valmuer og kongeskærm op af jorden. Kongeskærm er kendt for de hvide paraplyskærme og valmuerne for de røde blomsterblade.

”Frøene er alle sået samtidig, men spirer i etaper. Året efter får valmuer og kongeskærm selskab af 2. års-planter som kongelys og digitalis. Det giver et hav af blomster i forskellige farver og højder”, fortæller Søren, der foreslår, at man henter inspiration fra sin barndom eller fra et billede man har set, når man skal vælge planter.

”Test dig frem. Prøv fx hjortetrøst eller violfrøstjerner”, lyder Sørens forslag. Violfrøstjerner er hårdfør, bliver over 100 cm og er en spinkel staude med et mylder af små fine blomster i lys lilla med gule støvdrager.

Giv plads til vildskab
Ifølge Søren Vester kan det være en idé at gøre plads til vildskab og lade havearbejdet være en rejse indad.

”Tænk ikke så meget på ukrudt i hjørnerne”, lyder det fra Søren, der viser os ned til ”Vesterhavshytten” i den ene ende af haven.

Mens vi går, kommer der også forslag til indslag, der kan fange øjet i en ny have. Brug naturen, placér en smuk stabel af brænde midt på plænen, og lad det være et skulpturelt indslag, eller byg et ”bjerg” af overskudsjord til sommerfuglebuske.

”Vesterhavshytten” er bygget i glas, træ og står på hjul, så den kan hægtes på krogen og køres ned til vandet som sauna. ”Her i Thise kan den også bruges til ”klubhus” for Stand Up Paddle og kajakroer, hvis man vil det”, smiler Søren Vester, der konstant ser muligheder og mener, at man når langt, hvis man gør plads til ild, vand og læ i sin nybyggerhave. Grav en balje ned i haven som et lille bassin, byg en bålplads og arrangér et hjørne med læ, hvorfra du kan nyde synet af din have, lyder det.

Men vigtigst af alt, skal det være hyggeligt at være haveejer.

”Involvér hele familien i havearbejdet, afsæt tid i kalenderen, vær sammen om opgaven – og tag dig tid til en lille middagslur”, slutter Søren Vester optimistisk.

Trustpilot