Daglyset styrker din sundhed


Det føles rart at komme ind i et rum, hvor dagslyset strømmer blødt og behageligt ind fra himlen. Lyset skaber rumlighed og styrker din sundhed. Når du bygger selv, er det derfor en god idé at tænke lyset og vinduernes placering ind fra begyndelsen.

De fleste af os tager nok dagslyset for givet. Det er noget, der bare ’er der’ og som gør, at vi ikke behøver tænde lamper døgnet rundt, når vi arbejder, laver mad, leger med børn eller læser en bog i den gode lænestol.

”Man lægger først mærke til dagslyset, når man mangler det” lyder det fra Artur Slupinski, der er arkitekt hos VELUX Danmark. Som ekspert i dagslys ved han meget om, hvad dagslyset gør ved os mennesker – både fysisk og mentalt.



”Dagslyset regulerer vores døgnrytme og søvnmønster. Får vi ikke nok, kan vi få problemer med at sove. Og det giver bivirkninger som dårligt humør, træthed og i værste fald depression. 

Derudover er det vigtigt at få dagslys, fordi vi får d-vitaminer, som forebygger mange forskellige sygdomme”, siger Artur Slupinski, der tilføjer, at det er vigtigt at få forskellige farver af lys. Det røde lys får os til at slappe af – som ved en solnedgang -mens det blå lys er med til at holde os vågne og påvirker vores hormonbalance, som igen styrer vores søvn-vågen-rytme.

”Det blå lys kender vi også fra computerskærme og mobiler, og
vi ved, at det kan være med til ødelægge vores søvnmønster”

Arkitekt Artur Slupinski ser lyset som et materiale – på linje med mursten, træ og jern, når der skal bygges boliger og andre bygninger.

Tre gange så meget lys

Som arkitekt ser Artur Slupinski lyset som et materiale – på linje med mursten, træ og jern, når der skal bygges boliger og andre bygninger.

”Lys iscenesætter rummet og leder igennem en bygning. Det skaber rum i vores hjem og kontorer”, siger arkitekten, der har særligt fokus på ovenlys i sit arbejde. Og som tydeligt kan se forskellen på rum med ovenlys og dem uden.

”Ovenlys giver op til tre gange så meget lys som det, der kommer ind fra siden. Man får altså meget mere lys med det samme glasareal”, siger Artur Slupinski, som ser en stigning i interessen for ovenlys i nybyggede boliger. Her hjælper han ofte andre arkitekter og typehusfirmaer med at lave en analyse af dagslyset i et givent hjem.

.

.

 



”Jeg kender ingen, som har fortrudt at have fået installeret ovenlys. Når man først ser det, kan man ikke forestille sig for eksempel sit køkken eller stue uden. Det giver en jævn fordeling af lyset, hvor lys fra udelukkende facadevinduer ofte giver en hård kontrast mellem lys og skygge. Det er fantastisk at kunne se himlen, og hvordan vejret er både om dagen og om aftenen. Og så er der ingen problemer med indblik fra naboer eller forbipasserende”, siger han.

Nem og hurtig udluftning

Artur Slupinski er selv i færd med at renovere sit hjem, og i den nye tilbygning har han naturligvis prioriteret ovenlys. Han glæder sig til at opleve effekten, når det er færdigt, men er ikke i tvivl om, at det bliver godt.

”Jeg arbejdede før i en kontorbygning uden ovenlys, og i dag arbejder jeg et sted med ovenlys. Forskellen er enorm i forhold til følelsen af veltilpashed og lysgengivelse. Men i alle bygninger handler det om at kombinere facadevinduer og ovenlys rigtigt, så de supplerer hinanden”, mener Artur Slupinski, der også fremhæver endnu en fordel ved at prioritere ovenlysvinduer i hjemmet.

”Med ovenlys kan man lufte ud lynhurtigt, fordi den termiske varmeopdrift får den varme, fugtige luft i rummet til at stige til vejrs. På den måde undgår man træk fra facadevinduer, der står åben”, slutter arkitekten.

Tips: Brug dagslyset rigtigt

• Placér ovenlysvinduer der, hvor du skal bruge dagslyset i hverdagen – det kan fx være over din køkkenø eller over dit spisebord.

Har du loft til kip, er det godt at placere ovenlyset helt oppe i kippen i stedet for på midten af taget. Det gør, at du får strejflys ned ad loftet og på den måde fungerer loft til kip som en lampeskærm, der spreder lyset behageligt.

• I badeværelset kan du placere ovenlys over din bruseniche – det vil næsten føles som at tage bad udendørs. Samtidig sikrer du privathed i dit badeværelse.

• Dine facadevinduer skal du placere dér, hvor du har udsigt til din have eller øvrige omgivelser, der er rare at se ud på.

• I soveværelset kan du placere et ovenlys lige over sengen, så du kan falde i søvn med stjernerne og vågne med morgenlyset.


Artur Slupinski

• Arkitekt ph.d.

• Ansat hos VELUX Danmark i projektrådgivning og dagslysanalyse siden 2011.

• Bor i Virum.

• Gift og har to børn på 4 år og 1 ½ år.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

       

       

Bliv en del af Milton Huses inspirationsunivers for nybyggere

Det er en stor beslutning at bygge det hjem, hvor familien kan vokse, og minder kan skabes. Derfor kan det være rart med inspiration til, hvordan netop dit hus kan se ud, ligesom det kan være spændende at lade sig inspirere af andre, der også har valgt nybyggervejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Trustpilot