Giv dit hjem personlighed med planter

Planter i boligen er blevet et hit og er en nem og flot måde at give din stil en wow-effekt. Her får du ekspertens bedste tips til at opgradere dit hjem med grønt.

Et gummitræ i stuen, en klynge krukker med grønt i køkkenet eller en tropisk plante i soveværelset. Det er blevet in at tænke grønt, når du skal indrette dit hjem, for planter kan give din bolig lige dét ekstra pift. Det fortæller Michala Kjær-Holm, som er stifter og direktør af konceptshoppen Greenify, der vil gøre det nemmere for danskerne at indrette sig med planter.

”Når vi indretter med planter, får vores hjem personlighed. Der er noget signalværdi i for eksempel at prioritere et træ i sin stue – det bliver en form for levende skulptur, som giver karakter og en wow-effekt. På den måde kan du gøre din indretning unik alt efter dit valg af planter,” siger Michala Kjær-Holm og fortsætter:
”Planter har fået en mere essentiel betydning for måden, vi indretter os på. De er ikke længere bare ’final touch,’ men bliver tænkt ind allerede fra begyndelsen, for de skaber liv og er en god måde at få naturen ind i hjemmet på. Jeg tror, det har noget at gøre med, at vi bliver mere og mere bevidste om naturens eksistens, da miljø og bæredygtighed fylder en stor del i vores hverdag.”

 

Planter gavner sind og klima

Det er dog ikke kun indretningen, der kan nyde godt af flere planter. Generelt har de grønne væsner nemlig en positiv effekt for dem, der bor i hjemmet, fortæller Michala Kjær-Holm. ”De er pæne at se på, og flere studier viser, at planter simpelthen gør os gladere, fordi de er levende ting, som vi kan se gro. Plejer du din plante, sætter den jo et nyt blad, så når du giver din plante kærlighed, giver den noget tilbage. Det er simpelthen så tilfredsstillende,” siger hun.

Derudover kan du ved at vælge en grøn stil forbedre indeklimaet i dit hus, for planter kan rense luften i hjemmet. ”Alle planter har positive egenskaber i forhold til indeklimaet, men der er nogle superstjerner iblandt, som er særligt gode luftrensere, når vi snakker visse typer af toksiner i luften,” forklarer Michala Kjær-Holm.

 

.

.

.

Store planter trender

Skulle du ikke være tilhænger af junglelooket, er der dog stadig masser af muligheder for at indrette med planter, så det rammer udtrykket i dit hjem. Er du til en stram, skandinavisk stil, kan du for eksempel vælge en stor plante i en krukke, der er enkel i udtrykket, og hvis det gerne må være lidt mere kulørt, kan du skabe små plantemiljøer rundt om i hjemmet, hvor du mikser krukker i forskellige farver.

”Der er uanede kombinationsmuligheder, og det gør det nemt at få din personlighed med i indretningen. For eksempel fungerer det godt at kombinere en krukke af nyere design med en gammel krukke, du måske har arvet,” forklarer Michala Kjær-Holm.

Lige nu er det dog særligt de store planter med store blade, der trender. ”Vi er blevet mere modige, men også villige til at investere mere, for mange af de større planter kan være lidt dyre. Og så er der mange, der efterspørger noget, som er lidt skævt og kan bidrage med karakter i indretningen. Det kan være planter, som er opstammet eller har særlige mønstre, farver eller takker i bladene,” fortæller Michala Kjær-Holm.

Hun fremhæver blandt andet Strelitzia Nicolai, som er en plante med store, karakterfulde blade. ”Det er en meget populær plante, da den er relativ taknemmelig at passe og trives i de fleste stuer, hvis den får noget lys. Den giver også meget til et rum på grund af sine blade, så det er en gode måde at få noget grønt ind i stuen på. ”Også træer med stamme og krone er noget af det, mange efterspørger til hjemmet i øjeblikket. ”Vi vil have naturen indenfor, og et træ i stuen – for eksempel en Violinfigen, som er meget populær lige nu - giver et autentisk look,” mener Michala Kjær-Holm.

 

Vælg dine planter med omhu

Du skal dog passe på med ikke bare at falde for tidens tendenser og købe den plante, alle andre higer efter lige nu. Det er nemlig vigtigt, at du gør din research på forhånd og finder ud af, hvilke planter der passer til dit temperament og behov: Hvor meget pleje må den kræve, hvor skal den stå, og hvilke lysforhold har du i hjemmet? ”Nu skal man ikke gøre det mere kompliceret, end det er, men hvis du for eksempel ikke er vant til at arbejde med planter, så søg råd om, hvilke der er gode at starte ud med, og sørg for, at planten passer til dit hjem i forhold til de lysforhold, du har. Alle planter kræver nemlig naturligt lys, og de fleste har
godt af ikke at stå i direkte sollys,” siger Michala Kjær-Holm og slutter: ”Sørg også for at købe din plante et sted, hvor indehaverne har forstand på planter. Du skal kunne få vejledning i, hvilke planter der trives lige nøjagtig det sted, du bor.”

 

Tip

Sådan ved du, om dine planter mangler vand

”Mit allerbedste tip til pleje af planter er at stikke en finger i jorden. Bogstaveligt talt. Det er nemlig din bedste guide til, om din plante mangler vand eller ej. Er jorden tør et par centimeter ned, kan du vande den, men føles den våd, så lad være. Mange har faktisk tendens til at vande for meget, men generelt må stueplanter ikke få for meget vand,” siger Michala Kjær-Holm, stifter og direktør i Greenify.

Hendes personlige favoritter til et godt indeklima er Sansevieria – også kendt som Svigermors skarpe tunge – Gummitræet og Guldranken. ”Guldranken er populær, flot, nem at passe, og så har den en hængende, krybende vækst, som passer godt ind i den tendens lige nu, hvor man gerne vil skabe et naturligt udtryk – nærmest en lille jungle – i stuen,” uddyber hun.

Hvis du vil læse mere om at bringe naturen ind i hjemmet kan det her blogindlæg måske have din interesse.

Du kan finde mere inspiration til indretning af dit nye hus her eller i Milton Huses inspirationsmagasin som du finder her


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Trustpilot