Flyttede fra Aarhus til Odder: Her kunne vi bygge præcis det hus, vi ønskede os

Flere børnefamilier rykker ud af de store byer. Men hvorfor? Mere plads og mulighed for at få drømmehuset, lyder svaret fra en ung familie.

En 2-værelses lejlighed på 53 m2 på Banegårdsgade i Aarhus. Det var i cirka otte år den hjemlige base for Josefine Nørgaard Larsen og Michael Alstrup Andersen. Her var de tæt på byens butikker og restauranter, vennerne boede i nærheden, og parret kunne nemt gå eller løbe en tur i Marselisborg Skov. Men da sønnen Mads Emil kom til verden i 2018, begyndte tankerne om et andet hjem alligevel at røre på sig.

”Vi var nået til et punkt, hvor vi havde lyst til at få en have, mere luft omkring os og mere plads,” siger 30-årige Michael Alstrup Andersen, mens Josefine Nørgaard Larsen på 29 år supplerer: ”Vi begyndte hurtigt at glæde os til at komme ’ned på jorden’ frem for at bo på 3. sal, så alting blev lidt mere lettilgængeligt. For eksempel var det både svært og dyrt at finde en parkeringsplads i nærheden af lejligheden – og det var ikke et problem, før vi fik Mads Emil, men pludselig havde vi en masse ting, der skulle med, hver gang vi skulle ud.”

Derudover var den lille familie begyndt at tilbringe de fleste weekender i Odder, syd for Aarhus, hvor både Josefine Nørgaard
Larsens familie og flere af parrets venner boede. Derfor var det naturligt, at det blev i Odder, familien begyndte at lede
efter hus.

”Det ligger tæt ved strand og skov, og så er det stadig en stor nok by til, at der er flere valgmuligheder hvad angår for eksempel institution og skole,” siger Josefine Nørgaard Larsen.

Stadig tæt på byens puls

Den lille børnefamilie er langt fra den eneste, der har valgt at flytte fra Aarhus og til en mindre by i nærheden. Ifølge tal fra Danmarks Statistik flytter flere børnefamilier fra end til store byer som København, Aarhus, Odense og Aalborg – og det er især kommunerne uden for de store byer, som familierne vælger.

”Vi var meget glade for Aarhus, men vi vidste, at vi ikke ville rykke til en større lejelejlighed i byen, og boligkøb i Aarhus er bare nogle helt andre priser,” fortæller Josefine Nørgaard Larsen. Tendensen undrer ikke fremtidsforsker Anne-Marie Dahl. Hun står bag virksomheden Futuria, der tilbyder foredrag om fremtiden, fremtidsworkshops og konsulentydelser i forbindelse med udvikling af scenarier og strategiprocesser.

”Det er dyrt at bo i de større byer, og for mange er der lidt for hektisk i forhold til at leve et børnefamilieliv - ligesom det kan være for upraktisk at bo i en smal opgang og undvære en have. Men samtidig vil børnefamilierne stadig gerne have adgang til alt det, man kan få i de store byer: Kulturoplevelser, job og netværk,” forklarer hun. ”Her er mellemløsningen at flytte lidt uden for de store byer, hvor man stadig har adgang til det hele, men bor et mere roligt sted, hvor man er lidt væk fra byens daglige puls.”

.

Rart ikke at skulle renovere

Josefine Nørgaard Larsen og Michael Alstrup Andersen havde kigget på flere ældre familiehuse i Odder, da charmen ved et allerede etableret kvarter tiltalte dem. ”Men der var ikke rigtigt nogle interessante familiehuse til salg, og de få, der var, var alt for dyre i forhold til deres stand. Så ville vi alligevel skulle renovere, og prisen ville blive den samme, som hvis vi købte et nyt hus,” fortæller Michael Alstrup Andersen.

Samtidig havde parret en masse idéer til, præcis hvordan deres drømmehus skulle se ud - så da de fandt et nybyg-område i Odder, som ramte plet i forhold til deres ønsker, slog de til og valgte at få bygget hus med hjælp fra byggefirmaet Milton Huse. Et familiemedlem havde anbefalet byggefirmaet, og samtidig kunne det unge par her få det hus, de ønskede sig, til en god pris.

Kunne selv forme huset

For parret er det desuden en stor fordel, at omkostningerne ved et nybygget hus er lavere end i et ældre. ”Det er rart, at vi ikke skal renovere på huset hele tiden, for det kan jo ende med at blive meget omfattende,” siger Michael Alstrup Andersen. Plantegningerne og rumfordeling har desuden også haft stor værdi for parret: ”Vi har talt meget om, hvad vi godt kan lide ved et hus, og her kunne vi forme vores hus helt efter vores ønsker. Vi ses meget med familie og venner og er ofte mange mennesker samlet, så det var vigtigt for os med et stort køkken-alrum, hvor både voksne og børn kan være i samme rum. Det er også dejligt i hverdagen, hvor vi alle tre kan være samlet, selvom vi måske laver noget forskelligt,” uddyber Josefine Nørgaard Larsen og fortsætter: ”Og så har vi fundet ud af, at der i et nybyggerkvarter som vores er rigtig meget god energi. Mange er jævnaldrende med os og har børn, og vi oplever, at naboerne vil hinanden, da de fleste er tilflyttere og gerne vil etablere et godt netværk i området.”

Fremtiden i huset i Odder strækker sig da også mange år frem, hvis man spørger parret. ”Lige nu tænker vi, at det er her, vi skal bo i mange år,” siger Michael Alstrup Andersen.

Flytter efter livssituation

Generelt flytter vi i dag i højere grad end tidligere efter, hvor vi er i livet, fortæller fremtidsforsker Anne-Marie Dahl.
”Nogle år vil du være hip på Nørrebro i København, mens du andre år tænker praktisk i forhold til familien. Det er ikke som for et par generationer siden, hvor man flyttede til for eksempel Hammel og så blev dér,” siger hun. I dag er der altså større skift i det liv, vi lever – og det viser sig i den boform, danskerne vælger. ”Fremadrettet vil vi se endnu flere måder at bo på og endnu flere måder at leve livet på, blandt andet fordi der bliver flere muligheder for at klare sit arbejde digitalt frem for at møde op et fysisk sted,” slutter Anne-Marie Dahl.

 

Skal vi flytte?

  • Ifølge tal fra Danmarks Statistik skiftede knap 900.000 danskere bopæl i 2018.
  • Flere børnefamilier flytter fra landets store byer frem for til dem – og vælger ofte kommunerne uden for storbyerne som deres nye hjem. Det viser 2017-tal fra Danmarks Statistik.


Josefine og Michaels råd til andre, der overvejer at flytte i hus

  • ”Tænk over beliggenheden. Vi var meget opsatte på, at vi ville bo i Odder, så vi er vildt glade for vores nybyg-område, som ligger tæt på Odder by.”
  • ”Overvej, hvor mange penge I vil bruge. For os har det været vigtigt, at vi stadig har råd til at rejse og spise på restaurant
    i Aarhus.”

 

Er du blevet inspireret af Josefine og Michaels historie, og kunne du godt tænke at høre mere om mulighederne for at bygge drømmehuset? Så kontakt Milton Huse, og få en uforpligtende snak om dine boligdrømme i dag.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Trustpilot