Køkken/Alrummet

- hvor familien mødes

Køkken-alrummet er blevet det naturlige samlingspunkt i hjemmet for både børn og voksne. Vi prioriterer i høj grad det sociale aspekt i indretningen af rummet, mener indretningsdesigner.

Der skal være plads til madlavning, iPad-tid, leg, snak og rolige stunder: Køkken-alrummet er for alvor blevet det sted i hjemmet, hvor både børn og voksne har lyst til at opholde sig dagen igennem. 

”Køkken-alrummet kan være det sted i huset, der forbinder de andre rum, og på den måde bliver det et samlingspunkt eller husets hjerte, som det også kaldes. Det er her, man har tid til samtale, og det er her, man hænger ud,” forklarer indretningsdesigner Henriette W. Leth, der er uddannet rum-og møbeldesigner fra Det Kongelige Kunstakademis Designskole og arbejder som selvstændig indretningsdesigner og -rådgiver.

Det store fællesrum er derfor et sted, der skal kunne rumme mange funktioner, uddyber Henriette W. Leth. ”Det skal være et levende rum med energi, men selve indretningen af det kommer meget an på både rummet, og hvem der bruger det,” fortæller hun.

”Flere og flere børnefamilier bruger køkken-alrummet som et aktivitetsrum, hvor der er plads til, at alle kan være på en gang og lave alt muligt forskelligt. Det er ikke bare et rum med et spisebord, som kun bliver brugt til spisetid. Det er et rum, man indretter efter, at det er her, man har tænkt sig at leve. Generelt går særligt unge familier meget op i, at køkken-alrummet bliver indrettet ud fra et socialt aspekt.”

Nærvær trods travlhed.

Henriette W. Leth forklarer, at det særligt er inden for de sidste 10 år, at familien har samlet sig i ét rum i hjemmet. ”Børnene er blevet en stor del af hjemmets fællesrum. De leger ikke isoleret på et børneværelse, men er, hvor forældrene er. På den måde kan man være sammen, og forældrene kan være nærværende, selvom de måske har travlt og ordner andre ting samtidig,” forklarer Henriette W. Leth.

Når køkken-alrummet skal bruges af alle familiemedlemmer, er det utopi at tro, at for eksempel ungernes farvestrålende legetøj bliver på børneværelset, siger Henriette W. Leth. Derfor er god opbevaringsplads ofte et hit i køkken-alrum, så legetøj, tuscher og klodser kan hives frem og gemmes væk nemt og bekvemt. Derudover kan det være en fordel at opdele rummet i små øer, så der stadig bliver skabt fornemmelsen af intimitet. For eksempel kan man definere stuen med et gulvtæppe eller lave et ophold mellem køkken og stue med et gangareal, også med et tæppe.

”Tæpper er en brugsting, som ikke fylder og blokerer rummet, men deler op. Vælger man tæpper i gode materialer, kan de også bruges til at sidde, ligge og lege på – og det er jo oplagt, hvis man har børn,” siger Henriette W. Leth.

 

4 tips til køkken-alrummet

• Sørg for plads til opbevaring af for eksempel køkkenredskaber og børnenes legetøj.

• Vælg et rundt spisebord, hvis du gerne vil understrege rummets sociale funktion. Et rundt bord samler familien mere end et firkantet.

• Tænk belysning ind fra begyndelsen, så der er lys til både madlavning, arbejde og hygge.

• Overvej, hvilke materialer du vælger at indrette med, og om tingene blandt andet skal kunne holde til leg. Nogle gange kan det være en fordel at vente lidt med at købe for eksempel spisebordet eller stole, så du får det helt rigtige frem for en nødløsning.

.

Husk lyset 

Ifølge Henriette W. Leth er belysning en af de ting, flere og flere går op i, når det kommer til indretning af et køkken-alrum. ”Danskerne er blevet meget bedre til at tænke i belysning i køkken-alrummet. For eksempel kan det være en god idé med dæmpbart lys over køkkenøen eller spisebordet, så du både har godt arbejdslys til madlavningen, men også kan dæmpe det, når du ikke lige rører i gryderne, eller hvis børnene gerne vil sidde dér og tegne,” fortæller hun.
Desuden er hjørnerne i rummet noget af det, hun gerne vil slå et slag for, at man gør mere ud af, når man skal indrette sig.

”Hjørner er vigtige i boligindretning, for det skaber et mere harmonisk rum, når de er tænkt med. Du kan for eksempel have en lille lampe for at give lidt ekstra lys, eller du kan pynte med et billede, en plante eller en stol,” forklarer Henriette W. Leth.

Tænk først, køb derefter

Før man kaster sig ud i indretningen af køkken-alrummet, anbefaler Henriette W. Leth, at man gør sig nogle overvejelser om, hvad man har brug for.
”Først og fremmest skal man finde ud af, hvad man vil bruge rummet til, og hvilke funktioner der er vigtige. De fleste tænker æstetik som det første, men det kan betyde mindre om rummet ser godt ud, hvis det ikke fungerer for dem, der bor der. Har man små børn, kræver det måske en bordplade, der er nem at vedligeholde, og som godt kan tåle at blive ridset med en gaffel,” siger hun.
Generelt er det en god idé at tænke i langtidsholdbare materialer, så man ikke konstant skal skifte ud – det er nemlig både dyrt og upraktisk.

”Jeg vil anbefale, at man søger rådgivning, inden man køber de store elementer som spisebord og stole, så man ikke bare køber noget, der ikke passer til ens behov. Måske kan det være en fordel med stole, der kan stables eller stilles til side, hvis man til hverdag kun er tre mennesker i familien – eller måske kan stolene have en anden funktion i hjemmet, når der ikke lige er gæster til middag,” foreslår hun og slår fast:”Det kan godt være, det er fedt at have plads til 20 gæster rundt om køkkenbordet de to gange om året, det er nødvendigt, men det er ofte langt bedre at vælge de løsninger, der fungerer bedst i hverdagen.”

 


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

       

       

Bliv en del af Milton Huses inspirationsunivers for nybyggere

Det er en stor beslutning at bygge det hjem, hvor familien kan vokse, og minder kan skabes. Derfor kan det være rart med inspiration til, hvordan netop dit hus kan se ud, ligesom det kan være spændende at lade sig inspirere af andre, der også har valgt nybyggervejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Trustpilot