MOS OG KUNST I ÉT

Et lyddæmpende grønt alternativ

I et nybygget hus vælger mange at bo med højt til loftet, og spørger man Milton Huses byggerådgivere, så er der ikke noget at sige til, at det er en populær løsning. Højt til loftet kan nærmest virke rumforstørrende.Kombinerer du loftshøjden med store vinduespartier, og måske ovenlys, giver det en rumoplevelse, hvor plads, energigivende lys og luft er toneangivende. Med de højloftede rum følger dog ofte et behov for at tænke i lyddæmpende akustikløsninger.

.

.

Ikke mindst, hvis materialevalget i øvrigt er glatte vægge og fx klinkegulv. Perforerede loftfelter og træbetonplader, som du kender det fra fx Troldtekt er typiske bud på, hvordan man løser akustikudfordringer. Mindre typiske er nye spirende idéer, som fx smukke mos-installationer.

Mos gør en forskel

Louise Gamst har gjort det til sin levevej at binde blomster og nu også at lege med mos. De såkaldte ”mosvægge” er ikke alene dekorative og smukke at se på, de har også en støjabsorberende effekt, hvorfor de er yderst efterspurgte. ”Det startede med, at jeg så plante- og mosvægge rundt omkring i erhvervslivet”, fortæller Louise.

”For små to år siden gav det mig idéen til at tilbyde mindre, men lignende løsninger til private, og siden har jeg udviklet min egen metode”, lyder det fra den erfarne blomsterbinder. Selve rammen er specialudviklet med en særlig støjabsorberende plade limet ind i løsningen.

”Det gør, at den er lidt tungere. Til gengæld tager det lyden”, fortæller Louise, der i dag laver rigtig mange mosvægge til private familier. Ikke mindst nybyggere.


Mere end bare én type

Mos er ikke bare mos. Til udformning af holdbare og bæredygtige mosvægge anvendes rensdyrmos, som bl.a. vokser i de svenske skove. Den grønne mos bliver behandlet med glycerin, hvilket giver et naturligt lag fugt og garanti for at din mosvæg aldrig skal vandes.

”Det vil stadig være vådt at røre ved efter flere år, hvis man fristes til at vande, rådner din fine mosvæg”, lyder det fra Louise, der også kan fortælle, at hun bruger frugtfarve for at give mosvæggen en frisk grøn bøgeskovsfarve, der holder evigt. Det sidste nye er at lave rammer med mønstre af mos inspireret af skovbunden, ligesom Louise også eksperimenterer med bæredygtige evighedsblomster i rammer. ”Evighedsblomster er også en populær løsning, da kunderne kan vælge en farvesammensætning, der fx matcher farven på husets køkkenlåger”.

Besøg et Milton Inspirationshus, fx i Horsens, Hadsten eller Herning og se eksempler på, hvordan en mos-væg spiller ind i et nybygget hus.

Tip til DIY

Vælger du at gøre en mosvæg til et DIY-projekt, så husk at købe præserveret mos, som er glycerinbehandlet. Mos fra den lokale skovbund kan ikke bruges. Stålrammer kan også købes. Søg på nettet for muligheder, men vær opmærksom på, at den hjemmelavede løsning måske ikke har samme lydabsorberende effekt eller holdbarhed, som den professionelt udførte.
Louise Gamst

  • Blomsterbinder og indehaver af Gamst1903

 

Ét hjem/ By Milton #4 - designet til nybyggere

Drømmer du om at bygge nyt? Bestil magasin 4 og få svar på vigtige spørgsmål og nyttig viden. Få et hav af nye plantegninger, inspiration og tips til dit næste hjem. Mød ægte nybyggere. Hør hvorfor ejendomsmægleren og bankrådgiveren mener, at det er ”Sund fornuft” at bygge nyt. Læs Mette Blomsterbergs egne erfaringer med at bygge hus, og kom med indenfor hos Trine & Mikkel fra TV-programmet: ”Nybyggerne”, der byder velkommen i et kreativt og personligt hjem med plads til børn, farver og møbler i eget design. Bestil det nye magasin #4 i dag, så pakker og sender vi det til dig med det samme. Magasinet er gratis.

 

Bestil dit gratis eksemplar her

Trustpilot