Trend i nybyggerkvarterer

Nybyg og glashuse - et populært mix i en ny tid

  

Coronatiden og et stigende fokus på det nære har fået mange børnefamilier til at finde inspiration i tidligere generationers levevis. Moderne fortolkninger af det bedsteforældrene kaldte udestuer er populære som aldrig før. Glashusene fungerer som et ekstra rum eller fritidshus – ikke mindst på nybyggermatriklerne.

Aldrig er der solgt så mange fritidshuse i Danmark, som efter Covid-19-bølgen skyllede ind over landet i 2020 og vendte op og ned på danskernes ferievaner. Man kan synes, at det er et luksusproblem holdt op imod, hvad vi ellers kæmpede med, da Corona-bølgerne gik højest. De små pauser i løbet af året og udsigten til ferie under fjerne himmelstrøg er et af de privilegier, som blev stærkt udfordret af den nye dagsorden med isolation, afstandskrav og ud- og indrejseforbud. Farven rød blev altdominerende på pressemødernes verdenskort, men det fik ikke danskerne til at gå i sort. Der blev tænkt nyt.

Staycation
Flere nye udtryk opstod i kølvandet af nedlukningerne. Ét af dem var Staycation. Kort sagt: Bliv hjemme og få det bedste ud af det. Den greb danskerne. I ét væk blev det populært at tippe hinanden om lokale rejsedestinationer og steder at indlogere sig i små øsamfund, hvor man kunne spise godt og feriere indenfor landegrænserne. Mange fik øjnene op for, hvor skønt livet kan være på ”Costa del Terrasso”, ligesom tyskerne ikke længere var de eneste, der ville have fingrene i de danske sommerhuse.

Nyt - og kompromisløst
At sende danskerne hjem gav anledning til at se på de hjemlige omgivelser med friske øjne. Hvem fik ikke lyst til at renovere eller rive ned og bygge nyt? Gode byggegrunde blev snart en mangelvare, og virksomheder som Milton Huse og VICA Danmark, der sælger glashuse, fik rigtig travlt. Ifølge tal fra boligsiden blev der i perioden fra januar til august i 2021 solgt hele 3.836 byggegrunde til både helårs- og sommerhusbyggeri. I samme periode i 2019, altså året før Corona, var antallet af solgte byggegrunde 2.092 stk.

Milton Huse er et landsdækkende byggefirma, og alene i 2021 tegnede og byggede vi 1.900 enheder inkl. rækkehuse til investorer. Den gennemsnitlige størrelse på et nybygget Milton hus var i perioden 180 kvm, oplyser Kent Winjeborg, tegnestuechef hos Milton Huse. Man byggede det, man drømte om. Luksusfaciliteter som viktualierum, alkover, højt til loftet, vinduesbænke, badekar, dobbeltbrus, lukkede garager med porte, ovenlysvinduer med sensorer og massevis af plads var, hvad danskerne ville have. Børnene har høj prioritet, og en del af de mange kvadratmeter gik blandt andet til legerum og multirum, og værelser dedikeret til aktiviteter, som før hørte til udenfor hjemmets fire vægge. Vi så rum designet til hjemmearbejde, til yoga eller som fitness med romaskiner og ribber på række. Hvad skulle blive det næste?

   

    

  

Alt-i-én-løsning på nybyggermatriklen

Meget tyder på, at vi kommer til at se en modreaktion på det store ressourceforbrug af plads og luksusgoder. Downsizing og bæredygtighed vinder frem. Mange drømmer om at være selvforsynende, fx med egne grøntsager og strøm via solceller, at bygge regnvandsbassiner til cirkulært vandforbrug og lade matriklen hjemme rumme alt fra hverdag, arbejde, fest – og ferie? Ud fra en mere bæredygtig tankegang giver det mening, men hvad siger specialister som Henrik Bornø, CCO i VICA Danmark til det scenarie?

”Det tror vi rigtig meget på hos VICA Danmark”, fortæller Henrik Bornø, der giver eksempler på, at specielt de unge børnefamilier idealiserer med reference til tidligere generationer og vægter værdien i det nære, i fællesskab og selvforsyning, i hjemmebag og malet kaffe, i håndarbejde og et balanceret familieliv.

Moderne fortolkninger af det som bedsteforældre kaldte udestuer, er superpopulære i disse år, ikke mindst blandt nybyggere, lyder det. ”Glashuse står højt på ønskelisten hos rigtig mange nybyggere, både de integrerede løsninger og de fritstående huse er populære”, fortæller Henrik Bornø og bekræfter, at glashusene ofte bliver anskaffet som et lille fritids- eller gæstehus i baghaven. ”Et glashus er et uformelt rum, hvor man kan gå lige ind uden at smide skoene. Her kan man invitere gæster, uden at skulle støvsuge hele hytten først – præcis som i sommerhuset”, smiler Henrik Bornø, der mener at i en tid som nu, hvor man opfordres til at skrue ned for elforbruget, har vi brug for at skrue op for hyggen. ”Man behøver ikke mere end 15 kvm for at kunne dække op til gæster og have et helt langbord derude”, supplerer Henrik Bornø.

Design og arkitektur
Mange vælger nybyggervejen frem for at købe et eksisterende hus, fordi de har en klar holdning til design og arkitektur, funktion og formål. I Inspirationsby Kolding har Milton Huse vist et par eksempler på, hvordan et strømlinet glashus fint kan harmonere med et smukt nybygget hus. Den arkitektur og det udtryk, som er populært for tiden, har ofte sorte vinduesrammer, sorte tagrender og en grå, lys eller brun mursten, som spiller rigtig godt sammen med glashuse med sorte stål- eller aluminiumsprofiler. Endvidere binder Milton Huses Deko-team nybyg og glashuse visuelt sammen ved at føre indretningsstilen videre fra inde til ude.

”Det er fedt at se, hvordan indretningen af et glashus afspejler nybyggernes stil”, lyder det fra Henrik Bornø, der ofte ser de smukt designede glashuse indrettet som små stuer med sofaer, daybeds, gulvtæpper og spiseborde, alt imens vindruer og tomater i frisk muld tilfører en duft- og smagsoplevelse, du ikke får inden døre”.

De nye glashuse er små fritidshuse, og selvom de kun ligger et par meter væk fra Milton huset er det som en hel lille verden for sig. ”Man får et frirum i et travlt nybyggerliv, et sted at gå hen og nyde roen, se på stjerner og være i ét med naturen selv på en regnvejrsdag. Og vælger man en isoleret løsning med en olieovn, så kan man uden problemer opholde sig derude hele året,“ slutter Henrik Bornø, der opfordrer til at køre en tur til Milton Huse og Menzer & Kristensens Inspirationsby Kolding for at se på nybyg og glashuse i et smukt mix.

Find adressen på inspirationshuset med glashus i Kolding, samt åbningstider på miltonhuse.dk

   

Fakta

Henrik Bornø
CCO, VICA Danmark


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Inspiration

lyst køkken-alrum nybyg

Lys og luft i husets leverum

Stue med sildebensparket gulv

Indret stuen med alt det, du holder af

Børneværelse med klatrevæg udformet som et sneklædt bjerg

Sådan får børnene 
plads til leg

Indretning af badeværelset

Trustpilot