Indretningsarkitekten, rumdesigneren og DIY-kvinden Sif

Optimér husets plads med DIY-projekter

 

I en baggård smukt beliggende i København K findes døren til et helt særligt sted. Lokalerne har tidligere fungeret som lager, og du kan nemt forestille dig, hvordan produktkasser har været stablet op i stakkevis. I dag er rummet ramme om Lesifre Design, Sif Steendahl Grandorfs kreative indretningsidéer og prototyper af møbler i eget design. Det er også her Sif inviterer indenfor til undervisning i DIY-projekter og brug af værktøj.

”Her kan du fx lære at lave et hack”, lyder det fra Sif, som giver et eksempel og peger på et DIY-projekt i modsatte hjørne af værkstedet. ”Med lidt maling, et par penselstrøg og nye fine greb, kan du nemt trylle en kedelig skuffe om til noget superfedt”.

Mod og uafhængighed

Begejstringen stråler ud af Sif. ”Jeg kan blive fuldkommen lykkelig af at gribe værktøjskassen og bygge noget op, som ellers kun har fundet sted, som en idé oppe i mit hoved”, fortæller Sif, der som oftest underviser kvinder og lærer dem at bruge værktøj, som fx en overfræser og guider kvinderne i at bygge møbler ud fra DIY-principperne.

”Jeg nyder at inspirere kvinder til at ”kaste sig ud i det”. Én gang har jeg prøvet, at deltagerne overvejende var mænd. Det var også sjovt. Stemningen var en helt anden, men målet var præcist det samme”, lyder det. ”Uanset køn vil kursisterne i mit værksted have mod og træning, der gør dem i stand til at kaste sig ud i DIY-projekter derhjemme – og det får de hos mig”, lover den erfarne indretningsarkitekt, som mange måske kender fra TV-udsendelser som TV2´s ”Go´ Morgen Danmark”, ”Nybyggerne” eller programserien ”Mit nye værelse”.

Sif fortæller, at der for hende er en kæmpe frihed i at være uafhængig af andres hjælp. Den selvstændighed vil hun gerne give videre til andre kvinder, så også de kan kaste sig ud i DIY-projekter. Idéen til at bruge værktøj og bygge møbler fik hun allerede som 9-årig, hvor hendes forældre begyndte at give Sif værktøj i fødselsdagsgave. ”Taperullen rakte ikke længere”, lyder det med et smil fra Sif, der allerede den gang var en kreativ sjæl med gå-på-mod.

 

 

 

Om Sif

  • Sif Steendahl Grandorf, 34 år

  • Indretningsarkitekt, rumdesigner og møbelbygger

  • Indehaver af LeSifre Design

  • Opvokset i kollektiv på landet med store vidder og kreative rammer

  • Uddannet folkeskolelærer i dansk og matematik
     
  • Kæreste med Mathias Ebbesen Jensen 

  • Forældre til Eyvind på 2 år og Sigurd på 8 måneder

  • Instagramprofil: lesifre@design

Custom Made DIY løsninger

Ved indflytning i et lækkert nyt, men også tomt hus, er der, ifølge Sif, rig mulighed for at optimere kvadratmeterne ved at bygge ”Custom Made” møbler, som fx en kreativ opbevaringsløsning på børneværelset, et entré-møbel eller en seng, som ikke nødvendigvis følger klassiske standardmål. ”Når du selv bygger et møbel, kommer du aldrig ud for, at det ikke lige passer”, fortæller Sif, på hvem man snart fornemmer, at begrænsninger er en by i Rusland.

Når Sif arbejder med pladsoptimering i et rum, tænker hun altid på kubikmeterne fremfor kvadratmeterne. ”Min erfaring er, at mange giver gulvarealet al opmærksomheden, men hvis du retter blikket opad og inddrager væggene, så er der så uendelig meget mere plads at gøre godt med, end de 12 kvm man kan se på plantegningen”, forklarer Sif, og fortsætter, ”Senge tager utrolig meget gulvplads, derfor opfordrer jeg tit folk til at tænke netop sengen, som et multifunktionelt møbel”, lyder et af løsningsforslagene fra Sif. Sengen kan fx designes, så den løftes over jorden, og der under madrassen bliver plads til et rummeligt skuffemøbel til opbevaring af legetøj eller hele juniors garderobe – tøj, sko og tasker, men også bøger og andre ting.

Fra børnehule til teenage-walk-in-closet

Børneværelserne bliver stadig større i nybyggede huse, men de vil nok altid syne små, da børn aldrig kan få for meget plads at boltre sig på. Et andet konkret forslag fra Sif er, at du bygger en hems til sengen, så rummet under den kan bruges som legehjørne, hule, sofakrog eller noget helt fjerde. Tænk de specialdesignede møbler som dynamiske, da de kan skifte funktion i takt med barnets alder. Når barnet bliver teenager kan du hurtigt ændre et multifunktionelt møbel, så det, der før var en hyggelig hule og højtlæsningskrog, bliver alletiders walk-in-closet ved blot at tilføje et par trendy tøjstativer, lidt ny maling og måske ændre belysningen.

 

 

TIP:

Mal vægge og hjemmebyggede møbler i samme farve, tilføj flotte nye greb og måske pyntelister på skabslågerne, så får du den stil og de farver, der matcher dit hjem og din stil. Ofte bliver DIY-møblerne både smukke og meget mere inspirerende end færdigkøbte standardløsninger.

Her bygges et møbel fra LeSifre Design til brug i undervisningen.

 

 
Få rummets centrum i spil

”Vi har simpelthen en tendens til at indrette os på gulvet langs med væggene”, lyder det fra den erfarne indretningsekspert, der opfordrer alle nye husejere til at sætte rummets centrum i spil, og lover, at det vil gøre, at rummet pludselig virker både større, mere funktionelt og ofte også langt mere harmonisk. Sif giver et eksempel, ”De fleste sætter skrivebordet op langs væggen, så du dermed også kigger direkte ind i en væg. Prøv at vende skrivebordet, eller placér det en meter ud fra væggen, og kig i stedet ud i rummet fra din skrivebordsstol. Det gør en kæmpe forskel”.

Under Corona-pandemien og efter en lang nedlukning er udbredelsen af hjemmearbejdspladser blevet markant større i de danske hjem, og stadig flere har brug for en funktionel, men også rar hjemmearbejdsplads. Her supplerer Sif, ”Indret skrivebordshjørnet ud fra dit behov. I storbyerne er der stadig flere, der sidder med deres Laptop rundt omkring på caféerne og arbejder der. Er du vild med caféstemningen, så lad dig inspirere heraf og indret din skrivebordsplads som et hyggeligt café-hjørne derhjemme. Eller lad det være et arbejdsbord, som dine børn måske også har lyst til at bruge til hygge og forskellige kreative aktiviteter udenfor arbejdstid. ”Igen – tænk multifunktionelt”, lyder det fra Sif, der giver et andet eksempel på, hvordan rummets centrum kan sættes i spil. ”Prøv at vende sofaen, sæt den ind i midten af rummet, eller fx ud fra væggen og brug den til at skabe flere rum eller zoner i samme rum”. Sif opfordrer generelt til bevægelse i indretningen. Et møbel behøver ikke at ”finde sin plads”, men kan sagtens stå forskellige steder afhængig af rummets funktion og familiens behov. 

Du har mere plads, end du tror – i dine møbler

De fleste mennesker kan altid bruge mere plads. Ny undersøgelse viser, at vi danskere næsten har fordoblet det gennemsnitlige antal kvadratmeter vi bor på, sammenlignet med perioden omkring nybyggeri i 1960´erne. Hos Milton Huse er gennemsnitsstørrelsen på et nybygget Milton hus i dag hele 180 kvm, alligevel løber mange hurtigt tør for plads. Eller snarere opbevaringsplads. Det kender Sif kun alt for godt fra sit arbejde med indretningsopgaver for private. Rådet fra Sif lyder derfor, ”Se på dine møbler med nye øjne, og se på dine rum en ekstra gang. Spørg dig selv, om der er nogle af dine møbler, der potentielt kan rumme flere funktioner?” Sif mener, at garderobepladsen er et oplagt sted at pladsoptimere. Opbevaring kan fx integreres i trappen op til en hems, under en trappe der adskiller to etager, eller i et praktisk siddemøbel, som fx en hjemmebygget chaiselong med skuffemøbler, der både inviterer til at binde snørebånd, at opbevare huer og handsker og til at slå sig ned for en stund og evaluere dagens begivenheder med børnene eller med en god kop te i ro og mag. Ifølge Sif er én af de helt store gevinster ved at bygge møbler med indbygget plads, at alle familiens ting, som fx cykelhjelme, paraplyer, flyverdragter eller sandaler, har hver sin plads. Det giver ro, og du sparer masser af tid på at lede. ”Og så ved børnene, også hvad de skal gøre af deres ting, når de træder ind ad døren”, smiler Sif.

”De fleste siddemøbler kan egentlig indeholde utrolig meget opbevaringsplads. Det er de færreste, der tænker på at erstatte en række spisebordsstole med en slagbænk…! Måske fordi man har et stereotypt billede af en slagbænk, som et møbel fra en svunden tid, men du kan jo selv bygge møblet i et lækkert design. Lad det være dit næste DIY-projekt”, lyder opfordringen fra Sif, der allerede er i gang med at illustrere forskellige forslag med håndbevægelser og tegninger i luften. Sif undlader ikke at gøre opmærksom på, hvor meget et rums indretning og brug af farver har af betydning for ens velbefindende. Og som nybygger har man en unik mulighed for at tænke en stribe kreative løsninger ind allerede fra idémøder og udarbejdelse af plantegningerne.

Harmoni og kontrast skaber hjem

 

”Selvom dit nybyggede hus er dit drømmehus, kan de nye rum virke både tomme og måske fremmede, når du lige har fået nøglerne. Det handler derfor om at vide, hvad der skal til for at skabe liv, varme og personlighed i et hjem”, lyder det fra Sif, som efter flere års erfaring med indretningsarbejde for private og større virksomheder ved, at ”det der skal til” altid vil afhænge af de mennesker, der skal bo i huset. Personlighed kommer indefra.

”Jeg plejer at sige, at en fuldendt indretning består af harmonier og kontraster, som i en balanceret form komplementerer hinanden og skaber hjem. Det rette mix af farver, materialer, former og mønstre, oplever jeg, skaber harmoni fremfor kaos”, fortæller Sif inden hun sætter ord på begreberne.

 

 

 

TIP:

Du behøver ikke selv bygge skabe og skuffer til et DIY-entrémøbel eller en indbygget DIY-reol. Elementerne kan snildt købes i en genbrugsforretning eller som moduler fra IKEA, som du bagefter kan skrue sammen til det møbel, du drømmer om.

Harmoni

Ifølge Sif handler harmoni om balance, og om at der ikke er noget, der stikker ud på en forstyrrende måde. Et rum kan nærmest vælte, hvis alle møblerne er placeret alene i den ene side. Det samme sker, hvis alle møbler står i en lige række igennem rummet. Fordel hellere møblerne lidt ud og vend dem, så spisebord, køkkenbord og måske sofabord står forskudt eller modsat hinanden. Sørg i øvrigt for, at alle borde ikke har samme form, fx er rektangulære. Et andet godt råd fra Sif lyder, ”Hold dig til de simple farveharmoni-regler, så hjemmet ikke bliver at sammenligne med et Cirkustelt”. Herfra bevæger Sif sig over i kontrastfortællinger, hvilket hun mener, at der er brug for, så indretningen ikke bliver for ensformig, kedelig og identitetsløs.

Kontrast

Kontraster gør netop indretningen levende. ”Et rum skal være behageligt for øjet og attraktivt for hjernen”, fortæller Sif, der også her er rigtig god til at give konkrete eksempler. ”Hvis du bliver mødt af et for ensformigt design, bliver dine øjne ikke draget af noget, og de vil hurtigt kede sig. Tilsæt derfor kontraster i dit hjem ved hjælp af farver, materialer og forskellige former, som skiller sig ud fra resten af indretningen”. Ifølge indretningsarkitekten kan du tilføje en ny form i rummet, som et rundt sofabord til resten af køkkenalrummets firkantede og lange borde med skarpe hjørner. Du kan også give rummet kontrast ved brug af forskellige materialer, som en smuk marmorplade på et sofabord, et sidebord eller et stykke af køkkenbordpladen.

Eller du kan sætte blomster i en kontrastfarve i din fineste vase, give dine puder et tvist eller vælge et bemærkelsesværdigt motiv som vægdekoration. ”Det er alt sammen ting, som kan vække øjet, og det har vi mennesker brug for”, slutter Sif, som også synes, at specielt nybyggere har en fordel i materialevalgsfasen, hvor de kan skabe harmoni i hjemmets rammer ved at vælge smukke gulvbrædder og lade træsorten gå igen i fx én af spisebordsstolene, en hylde på væggen eller i lampen over spisebordet. Når først rammerne er på plads, kan du tilføje kontrasten, lyder opskriften.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

       

       

Bliv en del af Milton Huses inspirationsunivers for nybyggere

Det er en stor beslutning at bygge det hjem, hvor familien kan vokse, og minder kan skabes. Derfor kan det være rart med inspiration til, hvordan netop dit hus kan se ud, ligesom det kan være spændende at lade sig inspirere af andre, der også har valgt nybyggervejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Trustpilot