Personlighed og kulør: Lav din egen gallerivæg

 

Fyld en væg med din og familiens favoritbilleder - det giver personlighed i et nybygget hus. Ida Holm, der i 2019 vandt tv-programmet ”Nybyggerne”, har mange års erfaring med gallerivægge: Her får du hendes bedste tips til din egen version.

Er du til smukke malerier, iøjnefaldende billeder eller fine print? Med en gallerivæg i hjemmet behøver du ikke vælge. Her kan du samle alt det, du holder af, på en enkelt væg – og samtidig give rummet et unikt udtryk. Personlighed er netop, hvad en gallerivæg kan tilføre et hjem, mener grafisk designer og vinder af tv-programmet ”Nybyggerne” Ida Holm.

”Min første gallerivæg lavede jeg i vores tidligere lejlighed i København. Jeg startede med to billeder, men med tiden voksede den sig større og større. Det, jeg forelskede mig i ved en gallerivæg, er, at den kan give historie og sjæl til et hus. Her kan du udstille minder fra dit liv, og så er det en fin måde at give farve til dit hjem,” forklarer hun. ”Med en gallerivæg behøver du ikke tænke så meget i trends. Det vigtigste er, at den er personlig og indeholder ting fra dit eget liv. Det gør væggen langt mere fin og sjov.”

Tænk i kontraster
Har du ikke allerede motiver nok til en hel gallerivæg, anbefaler Ida Holm, at du mikser personlige motiver – for eksempel familiefotografier eller billeder købt på rejser – med nye køb. ”Når du skal vælge motiver til gallerivæggen, så tænk gerne i kontraster. Mix for eksempel et gammelt maleri fra den lokale genbrug med grafiske prints købt online, og kombinér gerne med mere utraditionelle elementer som et flot ur eller en væghængt plante,” siger hun.

”Mit bedste råd er at skabe balance, så det hverken bliver for kedeligt eller for tilfældigt. Sørg for, at der ikke er en overvægt af én farve, bland store og små billeder, og hvis dine motiver primært er i neutrale toner, kan du for eksempel give gallerivæggen et pift med en ramme i en skarp farve.”

Udskift løbende
Én ting er gallerivæggens motiver – en anden er de rammer, der omkranser billeder, malerier og fotografier.
”Først og fremmest vil jeg anbefale, at du vælger rammer med glas og ikke plastik. Plastik bølger, og det gør, at gallerivæggen bliver ’billig’ at se på,” siger Ida Holm.
Derudover skal du finde ud af, om du vil have samme slags rammer eller mixe farver og materialer.

”Nogle foretrækker, at alle rammer er sorte, men selv kan jeg godt lide, at rammerne ikke er ens. Har du for eksempel et billede i sort/hvid, kan det sagtens bære en intens farve på rammen, og modsat kan et intenst og farvestrålende motiv have gavn af en ramme i hvid, sort eller egetræ,” forklarer Ida Holm.

Hun understreger, at det er oplagt løbende at ændre en gallerivæg, så den udvikler sig i takt med ens liv.
”Køber du for eksempel et flot maleri på en rejse, eller får du et arvestykke, du gerne vil hænge op, kan du sagtens udskifte et billede, en ramme eller begge dele,” slutter hun

.

.

Trin for trin: Sådan bygger du din gallerivæg

  • Find de billeder, malerier, fotografier, litografier med mere, som du vil bruge til gallerivæggen.

  • Overvej, hvordan gallerivæggen skal udformes. Du kan enten begynde med få billeder og så løbende bygge på, eller du kan skabe en usynlig ”ramme” til gallerivæggen, som billederne skal passe ind i.

  • Vil du gerne have en usynlig ”ramme”, kan du måle den væg, hvor gallerivæggen skal være, og derefter markere væggens størrelse med malertape på et frit stykke gulv.

  • Når du har ”lagt” væggen på gulvet, kan du rykke dine billeder rundt inden for malertapen, indtil du opnår det udtryk og den usynlige ”ramme”, du gerne vil. Sørg for at skabe ligevægt i både farver, motiver og rammer, så der for eksempel ikke er mange store billeder i én side eller en overvægt af bestemte farver i en anden. Stil dig gerne på en stol, så du kan betragte resultatet ovenfra.

  • Vil du have gallerivæggen snorlige, skal du sørge for, at der er lige stort mellemrum mellem alle billeder.

  • Tilfreds? Sæt snor bag på alle billeder – det gør det nemmere at justere billederne, når de hænger på væggen – og overfør resultatet fra gulv til væg.

Ida Holm
26 år. Uddannet grafisk designer. Vandt i 2019 tv-programmet ”Nybyggerne” med sin kæreste Mads Taiki Pedersen. Parret bor i vinderhuset i Randers og driver sammen virksomheden Taishō, der sælger japansk inspireret vægkunst i højeste print- farve- og papirkvalitet. www.taisho.dk


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Trustpilot