Skab plads til den nødvendige opbevaring når du bygger nyt hus – få gode tips og tricks her

Vil du skabe ro og orden i din bolig uden at skille dig af med både nødvendigheder og alle dine skatte? Milton Huse giver dig bygningsarkitektens bedste tricks til at optimere pladsen i dit hjem.

Har du hørt om den japanske oprydningsguru Marie Kondo, som i Netflix-serien ”Tidying Up with Marie Kondo” hjælper familier med at få styr på et ofte uoverskueligt rod? Familierne må beholde de genstande i deres hus, der giver dem glæde – sparks joy, som Marie Kondo kalder det – mens resten skal smides ud.

Det er ikke en let opgave, og heldigvis er den japanske metode ikke den eneste vej til et ryddeligt hjem. Frem for at smide alting ud, kan du nemlig tænke i alternative opbevaringsløsninger, hvor dine ting bliver gemt væk på både pæn og praktisk vis.

”Mange køber for eksempel stofkasser i Ikea til opbevaring, og det kan være fint, men de fylder, og oftest ved man ikke, hvad man har i kasserne – og så bliver det kaos frem for en hjælp,” siger bygningsarkitekt Lone Barslund, der har over 20 års erfaring med indretning og ombygning og sammen med sin mand står bag tegnestuen Bureauet. Her deler hun ud af sine bedste tips til, hvordan du kan skabe indbyggede og alternative løsninger til opbevaring i hjemmet.

 

1. Et viktualierum i køkkenet

Har du mulighed for det, så få bygget et viktualierum i køkkenet. Her kan du få plads til virkelig meget, siger Lone Barslund: ”Et viktualierum er et godt sted at få fødevarer og køkkenting stuvet væk – det kan både være cornflakes-pakken, der ikke er plads til på køkkenhylden, en kost eller kassen med gamle flasker. Skal du bygge nyt hus, kan det være en fordel at tænke rummet ind helt fra begyndelsen.”

 

2. Hyggekrog med en alkove

Alkoven er tilbage. Både i nyere køkken-alrum, hvor den fungerer som en hyggelig krog, og i soveværelset som en hule til at sove eller læse i. ”Du kan få en alkove i for eksempel dit soveværelse ved at ramme sengen ind med et skab på hver side, et overskab
samt en malet bagvæg. Det giver et roligt hjørne og gemmer sengen lidt væk. For mig skal soveværelset være et sted med ro og uden rod, hvor du kan begynde og afslutte dagen på en god måde,” siger Lone Barslund.

 

3. Få styr på børneværelset

Vil du gerne have ekstra opbevaringsplads i børneværelset, kan løsningen være en seng med skuffer under, siger Lone Barslund: ”Det kan gøres relativt simpelt: En base med skuffer og så en god madras ovenpå. Her kan du gemme tingene væk, og børnene kan komme lidt op i højden.”

 

4. Giv rummet personlighed med et vitrineskab

Ifølge Lone Barslund kan du med et vitrineskab gemme både nips og småting væk og samtidig lade din personlighed skinne igennem. ”Et vitrineskab kan bruges til alverdens ting: Duge, glas og kopper – og jo mere du har, jo mere fortæller skabet om dit liv, ligesom en bogreol kan gøre det. Vitrineskabe findes i alle mulige varianter, men vælger du et flot et af slagsen med glasruder og masser af plads, kan du faktisk gøre rodet til en personlig del af rummet,” forklarer hun.

 

5. Klædeskabet skal op i højden

I soveværelset kan det være en fordel at tænke i klædeskabe, der går helt op til loftet, ligesom Lone Barslund anbefaler et skab med bøjlestænger i to etager frem for hylder. ”Jeg synes, det ser langt pænere ud, og så kan du for eksempel have en smuk kommode til lingeri, slips og sokker,” foreslår hun.

 

6. Tænk over, hvad du har brug for

Selvom der ikke nødvendigvis skal gå helt Marie Kondo i den, er den simple vej til et mere ryddeligt hjem at rydde ud i de ting, du allerede har. ”Tænk over, hvad du egentlig har brug for i dit hjem. Skal du flytte, så overvej, hvad du bør tage med til dit nye sted: Måske behøver du ikke de gamle bælter eller det tøj, du ikke længere kan passe? Lige nu har vi det økonomisk lige så godt som før krisen i 2008, og det viser sig i vores hjem – men det kan også se pænt ud, hvis du ikke nødvendigvis har fyldt alle hylder ud,” siger Lone Barslund.

 

7. Masser af plads til tøj og sko

Et walk-in-closet – det vil sige et mindre rum med plads til tøj, sko og accessories - kan være et lækkert og luksuriøst valg, hvis pladsen er til det. ”Jeg vil dog anbefale, at du vælger at opbevare tøjet i skabe med låger i dit walk-in-closet. På den måde undgår du at få støv på dit tøj,” siger Lone Barslund.

 

Lone Barslund
Uddannet bygningsarkitekt. Har i mere end 20 år indrettet og ombygget for private. Ejer tegnestuen/bureauet med sin mand, Jens Barslund.

 

Det kan være en god ide at tænke opbevaring ind i planløsningen. Det kunne f.eks. være i form af walk-in-closet, viktualierum, indbygget skabe eller noget helt fjerde. Milton Huse hjælper gerne med at lave personlige løsninger til dit nye hus hvis det er det, du ønsker.

Hvis du vil vide mere om planløsninger så tag et kig på Milton Huses forskellige hustyper og plantegninger her

Ellers er Milton Huses inspirationsmagasin også et godt udgangspunkt, hvis du ønsker inspiration og information, om hvilke muligheder der er når du skal bygge selv. Du finder Milton Huses inspirationsmagasin her

Tip – prøv Milton Huses online tegneværktøj og design dit drømmehus. Du finder det her

.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

Trustpilot