Mikkel & Trine fra TV-programmet ”Nybyggerne”

Rum til børn, farver og møbler i eget design

Kom med indenfor hos Trine og Mikkel, der i 2020 deltog i TV-programmet ”Nybyggerne”, og slet ikke var færdige med at trylle kreative idéer ud af ærmet, da det blev hjemrejsedag. 

”Selv om det selvfølgelig var super intense 8 uger og adrenalinen kørte på højtryk under TV-optagelserne, kunne Trine og jeg snildt deltage i en sæson mere af ´Nybyggerne”, lyder det fra Mikkel, der giver et nærmest højskoleagtigt indtryk, da han fortæller om det sammenhold og de blomstrende venskaber, som fulgte med oplevelsen. 

.

Et hjem skal omfavne én

Langt væk fra kamera og rampelys, triller vi ind på en hyggelig villavej i Ikast. Her bor den kreative familie, der ud over Trine og Mikkel, tæller 5-årige Saga og en lille ny på vej. Det er ikke kun fordi, der er tændt op i brændeovnen, at her er lunt og rart at være. ”Et hjem skal omfavne én”, lyder det fra Trine, som en del af svaret på, hvad hun forbinder med følelsen af hjem. Indretningen emmer af personlighed, og man forstår snart, at der er en liste så lang af idéer, der blot venter på, hvornår det bliver deres tur.

Når vægge kan fortælle

På væggene hænger nøje udvalgte kunstværker. Som fx Nørrebro nissen. Trine er stor fan af Ib Spang Olsen og har fine litografier, der får én til at stoppe op og ”lytte” efter historien i værket.

Intet er tilfældigt, og det virker som om, alt har en historie. Rundt omkring i hjemmet er der også en del kreationer fra fx LysbroKunst i Silkeborg, hvor voksne udviklingshæmmede former de smukkeste skåle, skulpturer, lysestager og malerier under kyndig vejledning af Trine, der er kreativ igangsætter og specialpædagog. Særligt fanger værket af Ole, der står på reolen bag familiens spisebord.

Møbler i eget design

Spisebordet er ét af de møbler, som er af eget design. ”Idéerne kommer fra Trines hoved, hun er mega visuel”, smiler Mikkel over til Trine, og fortsætter: ”Jeg skal præsenteres for nogle valg, men jeg elsker håndværket og at se idéerne blive til virkelighed”. Mikkel har bl.a. bygget det bord, som står på Sagas værelse. Bordet er ligesom det parret tegnede og byggede som spisebord i TV-programmet - her blot i ministørrelse, så det kan fungere som tegnebord for de mindste. Bordet har en rund bordplade. Om bordets stamme løber de fineste egetræslameller.

Spisebordet var i øvrigt et barselsprojekt, da hun ventede Saga. Det beskrives som ren hygge for Trine, at stykke en bordplade sammen i sildebensmønster. ”Bordbenene fandt jeg for resten til kun 4,- kr. stykket”, fortæller Trine, der vælger én gennemgående træsort til at binde møblet sammen.

 

”Et hjem skal omfavne én”

lyder det fra Trine

 

Visuelle virkemidler og farver

”Da vi kom hjem fra ”Nybyggerne” fik vi lyst til at lave alting om, male vægge og sælge ud”, lyder det fra Trine, inden vi stopper op ved klavervæggen, som er én af de idéer familien har taget med hjem til huset i Ikast. Ifølge Trine er det de færreste klaverer, der klæder et rum, Med udgangspunkt i farven ”Daydream” fra Jotuns palette har hun og Mikkel derfor malet både klaver og væg i samme farve. Den visuelle effekt er rammende. Det virker nærmest som om klaveret er et indbygget møbel, der på en gang træder frem i rummet og går i ét med væggen. Mikkel er i øvrigt husets pianist, så klaveret er ej blot til pynt.

Klavervæg-farven spiller selvfølgelig sammen med husets øvrige rum, som fx Sagas børneværelse, hvor Trine og Mikkel har brugt en lignende farve til at skabe en nærmest eventyrlig hulestemning. Her er alverdens øjefangere. Som planeter, der inviterer på tur ud i universet, en diskokugle, der inviterer op til dans, en lampe formet som en lille hare, der ser ud som om, den lige har sat sig, strandfund på stribe og endnu et møbel af eget design. Møblet er flerfunktionelt og indbygget specielt til Sagas værelse. Her kan hun sove, bygge hule, lege med veninderne, og så har hun også en ekstra seng til mormor, hvis hun skulle få lyst til at overnatte. ”Det er mormors tur til at sove hos mig næste gang”, minder Saga sine forældre om.

I det andet børneværelse er det farven Desert Pink, der beskrives som gylden rosa med et hint af fersken, der giver rummet ro og stemning. Her er Halfdan Rasmussens ABC plakat på væggen i et kreativt samspil med bogstavklodser på bordet. Hans J. Wegners arkitekttegnede børnemøbler spiller smukt sammen med en indbygget reol, tegnet og bygget af Mikkel og Trine selv. ”Reol-idéen startede med tre skuffer, som jeg fandt et sted og tog med hjem”, slutter Trine, alt i mens Mikkel finder et andet kreativt projekt frem på Mac´en, vi lige skal se. Han laver nemlig også billeder og lyd. ”Mest lyd”, slutter Mikkel af. Kreativiteten bobler uden tvivl i Ikast. Hvad mon det næste bliver?

Top 10 tips

fra Trine og Mikkel til kommende nybyggere

1. Skab et hjem, der er dig
Ifølge Trine er det vigtigt, at skabe et hjem, hvor man kan hvile og finde ro. Det kan man fx gøre med farver, former eller fx små fund og yndlingsting, som vækker minder og fortæller historier fra dit liv. Eller omvendt minder dig om noget, du gerne vil nå. ”Vi har fx en figur fra Påskeøen, hvor Mikkel drømmer om at rejse til en dag”.


2. Giv gamle møbler nyt liv
Som fx en tallerkenrække eller et smukt gammelt skab, der får en ny funktion. Tænk re-cycling og up-cycling ind i indretningen, som kontrast til rammerne af et fint nybygget hus.


3. Find inspiration i udlandet
Mikkel og Trine har fx rejst en del i Uganda, og har bygget et skønt overdækket uderum inspireret af et sted, de har boet. Måske du også har et feriested i verden, du ikke har lyst til at rejse hjem fra?


4. Ét rum ad gangen
Trine og Mikkel arbejder ikke med helhedsplaner, men tager ét rum ad gangen. Udgangspunktet for et rums indretning kan være ”dimser og dutter”, minder, keramik, flet og papir eller et møbel, de gerne vil prioritere i rummet. Så bygger de videre derfra.


5. Materialevalg og sammenhæng
Hos Trine og Mikkel er lameller fx et gennemgående materialevalg. Anvendt til fx borde af eget design, til skoskabe og til underdelen af et bar-bord anvendt som badeværelsesmøbel.

6. Plads til børn i alle rum
Spørg dig selv, hvad skal nøgleordene være i dit hjem med børn? Hvad skal rammerne af det enkelte rum kunne? Hvad skal rummene invitere eller motivere børnene til? ”Selvfølgelig skal det hele ikke gå op i Anna- og Elsadukker, men giv børnene plads”, lyder opfordringen fra Mikkel og Trine.

”Spørg dig selv, hvad skal nøgleordene være i dit hjem med børn? Hvad skal rammerne af det enkelte rum kunne?”

Lyder et godt råd fra Mikkel og Trine

8. Brug hele rummet
Brug hele rummet. Bring hele væggen og evt. loftet i spil, når du indretter. Vælg høje grønne planter, byg et skab helt til loftet, hæng møbler på væggene - det giver luft. Hæng uroer i loftet, byg hemse og skab ekstra rum ved at optimere kubistisk.


9. Tænk i farver
Farver gør en forskel. Start med én væg og tøv ikke med at spørge om rådgivning hos din lokale farvehandler. Lad dine yndlingsfarver gå igen fra vægge og møbler til boligtilbehør. Start fx med at male en lille urtepotte i den samme farve som væggen, gør den rustik ved at blande lidt sand i malingen, og se hvilken effekt det har i rummet. Brug naturfarver på store flader og evt. ”pang” på puder, hvor betrækket kan skiftes, når du bliver træt af det.

10. Have med mere end blot en trampolin
Trine og Mikkel ønsker ikke en have med trampolin. Men en have fyldt med buske, træer, frugt, grøntsager, bær og blomster at plukke af. Der må gerne være en trampolin, men det er ikke den, der skal fange øjet som det første. En have skal også invitere til at følge årets gang og dyreliv. Byg en alternativ legeplads, som fx en klippeø af store sten, hvor børnene kan klatre og lege. Det er et hit.

.

Nybyggerne

  • Trine arbejder i LysbroKunst, et dagtilbud for udviklingshæmmede.
  • Trine er uddannet specialpædagog.
    Mikkel er uddannet, og arbejder som, specialpædagog.
  • Saga er 5 år og går i børnehave.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

       

       

Bliv en del af Milton Huses inspirationsunivers for nybyggere

Det er en stor beslutning at bygge det hjem, hvor familien kan vokse, og minder kan skabes. Derfor kan det være rart med inspiration til, hvordan netop dit hus kan se ud, ligesom det kan være spændende at lade sig inspirere af andre, der også har valgt nybyggervejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Trustpilot