Sådan klæder du dit hus rigtigt på

Som nybygger er valget af mursten én af de store, spændende beslutninger. Hvor man før i tiden kunne vælge mellem røde eller gule sten, er der nu en farvepalette på over 100 muligheder. Læs med her, og bliv guidet til et kvalificeret valg.

At vælge mursten til sit nye hus lyder som et meget konkret valg: En sten. En farve. En fuge til at binde det hele sammen med. Men spørger man Rikke Ask fra Egernsund Tegl, er valget af mursten et meget mere følelsesbetonet valg.

”Vi er vokset op i et murstensland, og mange vælger et murstenshus med hjertet. For de fleste er der slet ingen tvivl om, at det materiale er det rette. Det er jo heller ikke uden grund, vi har ordspillet om, at ’vi sætter pengene i mursten’. Det handler om tryghed og værdi”, siger hun.

.

”Vi er vokset op i et murstensland, og mange vælger et murstenshus med hjertet. For de fleste er der slet ingen tvivl om, at det materiale er det rette”.

Rikke Ask

 

Følelser og mavefornemmelse er også vigtige pejlemærker, når du skal vælge mursten til netop dit unikke hus. Før i tiden var det enkelt – du kunne vælge en rød eller en gul sten. I dag er der flere hundrede valgmuligheder hos de forskellige virksomheder, som laver mursten. Og hvor tager man så hul på beslutningsprocessen?

”Ligesom når man vælger et køkken, skal man kigge på, hvad man umiddelbart kan lide. Skal det være lyst eller mørkt? Neutralt eller med spil? På den måde får du snævret valgmulighederne ind”, siger Rikke, der er klar over, at mange måske bliver lidt nervøse ved netop denne beslutning. Fordi det bare er meget lettere at male et køkken i en forkert farve over end at skifte murstenene ud.

”De fleste nybyggere bygger kun hus én eller få gange i deres liv. Det kræver, at man sætter sig godt ind i sagerne og stoler på sin egen smag ikke mindst”, siger Rikke Ask.

 

 

Råd til dit valg af mursten:

  • Kør gennem forskellige nybyggerkvarterer. Find noget, du kan lide. Se på, om udtrykket skal være overordnet lyst eller mørkt. Og husk, at fugens farve spiller en stor rolle for det samlede udtryk.
  • Nogle steder i landet er der teglværk, hvor man kan se små mure i de forskellige sten. Det kan være givtigt at se murene i forhold til hinanden. Der kan du også se, hvad dine favoritter hedder.
  • Som ved andre store beslutninger: Hast ikke noget igennem. Mærk efter, hvad der taler til dig.

Din egen version

Farvepaletten hos murstensfirmaer anno 2021 er bred, men overordnet er vi inde i det, Rikke Ask kalder ’den sandfarvede æra’. Den er præget af nybyggerkvarterer med huse i lyse, neutrale sten. Hun synes, det er fint, at man lader sig inspirere af moden, men det er vigtigt at vælge sin egen version, siger hun.

”Én ting er mode, men blot fordi højtaljede bukser er in, klæder det ikke alle. Det betyder, at heller ikke alle skal bo i et lyst, sandfarvet hus, hvis det ikke fanger. Der er ikke noget rigtigt eller forkert”.

Rikke Ask fremhæver, at valget af mursten også skal sættes ind i en sammenhæng med valg af vinduer, tagsten og tagrender. Hvordan vil et sort tag virke sammen med en meget mørk sten? Bliver det for tungt eller rammer det lige præcis det, du ønsker? Hvordan ser nabohusene ud? De betyder også noget for indtrykket af farve og flow.

”Det er bedre at begynde med, om du vil have noget med kontrast på farverne eller mere et tone-i-tone-look. Når du ved det, kan du bedre dykke ned i de enkelte valg bagefter”, lyder rådet fra Rikke Ask, der selv bor i et rødt murstenshus fra 50’erne. Og selv om hun ikke er meget for at spå om moden og tendenser fremover, tror hun på, at de mørkere varianter som rød og mokka kan blive in igen. Det falder godt i tråd med, at Milton Huse netop har bygget et inspirationshus i mokkafarvede sten.

”Jeg tror, at nybyggerne kommer til at vælge noget mere 70’er-inspireret. Og så tror jeg, at vi vil se, at mursten får et mere rustikt udtryk, hvor man tydeligt bemærker, at stenene er brændt ler med mærker, kul og spil i overfladen.”

Rikke Ask

Head of Product Development hos Egernsund Tegl.
Uddannet arkitekt.

Ét hjem/ By Milton #4 - designet til nybyggere

Drømmer du om at bygge nyt? Bestil magasin 4 og få svar på vigtige spørgsmål og nyttig viden. Få et hav af nye plantegninger, inspiration og tips til dit næste hjem. Mød ægte nybyggere. Hør hvorfor ejendomsmægleren og bankrådgiveren mener, at det er ”Sund fornuft” at bygge nyt. Læs Mette Blomsterbergs egne erfaringer med at bygge hus, og kom med indenfor hos Trine & Mikkel fra TV-programmet: ”Nybyggerne”, der byder velkommen i et kreativt og personligt hjem med plads til børn, farver og møbler i eget design. Bestil det nye magasin #4 i dag, så pakker og sender vi det til dig med det samme. Magasinet er gratis.

 

Bestil dit gratis eksemplar her

Trustpilot