Klæd dit hus rigtigt på

Som nybygger er valget af mursten én af de store, spændende beslutninger. Hvor man før i tiden kunne vælge mellem røde eller gule sten, er der nu en farvepalet på over 100 muligheder. Læs med her, og bliv guidet til et kvalificeret valg.

At vælge mursten til sit nye hus lyder som et meget konkret valg: En sten. En farve. En fuge til at binde det hele sammen. Men spørger man arkitekt Rikke Ask, Head of Product Management hos Egernsund Wienerberger, er valget af mursten et meget mere følelsesbetonet valg.

”Vi er vokset op i et murstensland, og mange vælger et murstenshus med hjertet. For de fleste er der slet ingen tvivl om, at det materiale er det rette. Det er jo heller ikke uden grund, vi har ordspillet om, at ’vi sætter pengene i mursten’. Det handler om tryghed og værdi”, siger hun.

.

”Vi er vokset op i et murstensland, og mange vælger et murstenshus med hjertet. For de fleste er der slet ingen tvivl om, at det materiale er det rette”.

Rikke Ask

 

Følelser og mavefornemmelse er også vigtige pejlemærker, når du skal vælge mursten til netop dit unikke hus. Før i tiden var det enkelt – du kunne vælge en rød eller en gul sten. I dag er der flere hundrede valgmuligheder hos de forskellige virksomheder, som laver mursten. Blødstrøgne eller håndstrøgne? Gennemfarvede? Engoberede? Listen fortsætter. For mange nybyggere er valget af mursten en af de mest tidskrævende beslutninger i processen. 

Så hvor tager man hul på beslutningsprocessen?

”Ligesom når man vælger et køkken, skal man kigge på, hvad man umiddelbart kan lide. Skal det være lyst eller mørkt? Neutralt eller med spil? På den måde får du snævret valgmulighederne ind”, siger Rikke, der er klar over, at mange måske bliver lidt nervøse ved netop denne beslutning. Fordi det bare er meget lettere at male et køkken i en forkert farve over end at skifte murstenene ud.

”De fleste nybyggere bygger kun hus én eller få gange i deres liv. Det kræver, at man sætter sig godt ind i sagerne og stoler på sin egen smag ikke mindst”, siger Rikke Ask.

 

Den sandfarvede æra

I de senere år har vi været inde i det, som Rikke Ask refererer til som ’den sandfarvede æra’, præget af nybyggerkvarterer med huse i lyse, sandfarvede og neutrale sten. Hun synes, det er fint, at man lader sig inspirere af moden, men det er vigtigt at vælge sin egen version.

”Én ting er mode, men blot fordi højtaljede bukser er in, klæder det ikke alle. Det betyder, at heller ikke alle skal bo i et lyst, sandfarvet hus, hvis det ikke fanger. Der er ikke noget rigtigt eller forkert."

Rikke Ask fremhæver, at valget af mursten også skal sættes ind i en sammenhæng med valg af vinduer, tagsten og tagrender. Hvordan vil et sort tag virke sammen med en meget mørk sten? Bliver det for tungt eller rammer det lige præcis det, du ønsker? Hvordan ser nabohusene ud? De betyder også noget for indtrykket af farve og flow.

”Det er bedre at begynde med, om du vil have noget med kontrast på farverne eller mere et tone-i-tone-look. Når du ved det, kan du bedre dykke ned i de enkelte valg bagefter," lyder rådet fra Rikke Ask, der selv bor i et rødt murstenshus fra 50’erne. Og selv om hun ikke er meget for at spå om moden og tendenser fremover, tror hun på, at de mørkere varianter som rød og mokka kan blive in igen. 

”Jeg tror, at nybyggerne kommer til at vælge noget mere 70’er-inspireret. Og så tror jeg, at vi vil se, at mursten får et mere rustikt udtryk, hvor man tydeligt bemærker, at stenene er brændt ler med mærker, kul og spil i overfladen.

 

Artiklen er skrevet i 2021. 

Råd til dit valg af mursten

1. Kør gennem forskellige nybyggerkvarterer. Find noget, du kan lide. Se på, om udtrykket skal være overordnet lyst eller mørkt. Og husk, at fugens farve spiller en stor rolle for det samlede udtryk. En mørk mørtel til en mørk sten giver en rolig og ensartet overflade, mens en lysere mørtel vil skabe større kontrast.

2. Nogle steder i landet er der teglværk, hvor man kan se små mure i de forskellige sten. Det kan være givtigt at se murene i forhold til hinanden. I Milton Huses showrooms har vi også et stort udvalg af prøvetavler og kan ofte guide til referencehuse.

3. Som ved andre store beslutninger: Hast ikke noget igennem. Mærk efter, hvad der taler til dig. Overvej også sammenhængen med omgivelserne og samspillet med husets øvrige elementer.

Rikke Ask

Head of Product Management hos Egernsund Wienerberger.
Uddannet arkitekt.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

       

       

Bliv en del af Milton Huses inspirationsunivers for nybyggere

Det er en stor beslutning at bygge det hjem, hvor familien kan vokse, og minder kan skabes. Derfor kan det være rart med inspiration til, hvordan netop dit hus kan se ud, ligesom det kan være spændende at lade sig inspirere af andre, der også har valgt nybyggervejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Trustpilot