Sæt gang i den grønne hverdag med dine børn


TV-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang giver sine bedste tips og tricks til en sund hverdag med skønne unger i alle aldre.

Se opskrifterne på Louisa Lorangs rugbrødsstave og grønt med guacamole og green piña nederst. 

Et nyt lækkert hus, der ikke kræver vedligehol­delse, skaber ekstra tid i hverdagen. Tag dine børn i hånden om eftermiddagen og gå i køk­kenet som familie. Kokken Louisa Lorang giver sine bedste tips og tricks til en sund hverdag med skønne unger i alle aldre.

Kniven i Louisa Lorangs højre hånd skærer glaskål, gulerødder og agurker ud i hastig fart, mens hun med venstre hånd rækker ud efter et fad at lægge de sprøde, grønne stænger på. Så skræller hun tre avocadoer og moser dem til blød puré i morte­ren.

- Den skal bare have fuld smadder. Det er god energi for både børn og forældre, siger hun og ler.

Tv-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang er flyttet i et Milton inspirationshus for en dag for at vise, hvordan en kasse med grøntsager kan blive til lækker mad og drikke – og samtidig øse rundhåndet ud af sine bedste tips til mere grønt og mere sundt i hverdagen hos travle børnefamilier.

- Tid er den største udfordring hos mange. Det er det også for mig. Og så er manglende opfindsomhed også tit en udfordring, fordi vi let kører fast i de samme rutiner. I vores familie har vi spist meget spaghetti bolognese, men en dag bliver man også lidt træt af det, siger hun og arbejder energisk videre med sin guacamole og rugbrødsstavene, der nu skal ind i ovnen.

Louisa Lorang køber selv en pizza af og til, fordi tiden er knap, men så pepper hun den op med en gang rucola, friske tomater og lidt mozzarella på toppen.

- Det kan hurtigt redde en halvsløj pizza. Den bliver sundere og smager bedre, siger hun.

Madtid er også kvalitetstid

I Milton-huset, hvor der er masser af god bordplads i køkkenet, huserer også Maggie. Hun er fem år og Louisa Lorangs yngste barn. Maggie har været med i køkkenet, siden hun blev født, og som tre-årig begyndte hun selv at skrælle gulerødder og skære agurker – under voksent opsyn naturligvis.

- Det er hyggeligt at være sammen om at lave mad. Noget af den tid, hvor vi ellers ville lege med LEGO-klodser eller model­lervoks med ungerne, kan vi konvertere til madlavning. Det er også kvalitetstid, siger Louisa Lorang, der er gået i gang med at skære ananas, kiwier og bananer ud til en grøn smoothie.

- Vil du skære tutterne af kiwierne, spørger hun Maggie, som nikker og går i gang ved siden af sin mor. Adspurgt om madlav­ning fortæller Maggie glad:

- Jeg kan bedst lide at lave pizza. At rulle ud og smøre den der sovs på. Og sætte den i ovnen. Men lasagne kan jeg også godt lide at lave.

Louisa Lorang har altid involveret sine børn meget i madlavningen for hyggens skyld og for at gøre dem bevidst om råvarer og sundhed. Men der er aldrig tvang, og i øjeblikket gider hendes ældste datter ikke lave mad, hvilket er helt i orden for Louisa Lorang.

- Børnene skal synes, det er sjovt. Nogen gange kan de også bare sidde og tegne eller kigge ipad i køkkenet. Så kan de være med uden at lave noget, hvilket også er fint.

Louisa Lorang hælder frugterne op i blenderglasset og spørger Mag­gie, om hun vil trykke på knappen. Smilet i Maggies ansigt siger det hele. Hun trykker med sin lille pegefinger, og få sekunder efter er den lækreste grønne drik klar til at blive hældt op i glas og pyntet med et sugerør.

.

5 gode råd til børn i køkkenet

Lad dem gøre det selv
Slip dine børn fri i køkkenet - alt efter alder og evner. Giv dem kniven og lad dem skære, eller overlad dem skrælleren og lad dem skrælle. Også selvom du ikke synes, at resultatet er så flot som dit eget.

Køb ind med dit barn
Måske bliver du overrasket over, hvad ungerne vælger, hvis de selv må bestemme. Lad dem f.eks. vælge en frugt, grøntsag eller en fjollet fisk som en del af menuen.

Brug bøger som inspiration
Kig i fine kogebøger sammen og lad barnet vælge, eller vælg i fællesskab en ret, der ser god ud.

Lav maddag
Lad barnet få en maddag enten hver uge, hver anden eller måske bare en gang om måneden. Lad dem bestemme menuen og stå for udførelse.

Vær i køkkenet sammen
Også selvom barnet ikke lige orker at lave mad, er det hyggeligt at være i køkkenet sammen. Duft, smag til, snak om råvarerne og deltag – uden at deltage. Så bliver det ikke så presset.

 

Opskrifter

Rugbrødsstave og grønt med guacamole

Rugbrødsstave
¼ daggammelt rugbrød
Lidt olivenolie
salt

Guacamole
1 fed hvidløg
2-3 avocado
Salt
Lime
Evt. lidt tomat i tern

TIP: Gnid hvidløgsfeddet mod morterens bund i stedet for at hakke det i. Det giver en mindre skarp smag.

Grønt
stave af f.eks. gulerod, glaskål, agurk, kål, peberfrugt

Rugbrødsstave
Tænd ovnen på 200 grader.

Skær brødet i stave og dryp det med olivenolie og salt. Bag det i ovnen i 7-10 minutter, eller til sprødt.

Guacamole
Flæk hvidløget og gnid en morter eller en skål med skærefladen. Mos avocado i morteren eller skålen og smag til med salt og lime. Vend evt. lidt tomtattern i.

Servering 
Anret sprødt rugbrød, guacamole og sprøde grøntsager på et fint fad og nyd.

TIP: Jeg kan også godt lide en smule hakket koriander og rødløg i min guacamole, men det er en smagssag.

Green Piña

2-4 glas

1 kiwi, med skræl, uden tut
¼ ananas, uden skræl
1 banan, uden skræl
1 håndfuld babyspinat
50-100 g broccoli
3-4 dl iskold æblemost 

Blend kiwi, ananas, banan, spinat, broccoli og æblemost sammen i en blender.

Servér med sugerør og nyd kold.

TIP: Du kan komme en smule ingefær i også. Den behøver ikke være gennemtrængende, men lige smage en smule igennem.

 

 

 

Kogebog 'Grøn mad til hele familien' af Lisbeth Østergaard og Louisa Lorang
Find flere opskrifter i Lisbeth Østergaard og Louisa Lorangs kogebog 'Grøn mad til hele familien'.


Kender du magasinet designet til nybyggere?

Magasinet Ét hjem/ By Milton byder på masser af nye plantegninger, inspirationsbilleder, tips og nyttig viden. Mød Caroline og Reece fra tv-programmet Nybyggerne og se deres bud på et Milton-hus, læs om ansvarligt nybyggeri med DGNB, og mød familien der med solceller på taget er næsten selvforsynende - og meget mere.

Bestil i dag. Vi pakker og sender magasinet til dig med det samme – gratis.

Bestil dit gratis eksemplar her

       

       

Bliv en del af Milton Huses inspirationsunivers for nybyggere

Det er en stor beslutning at bygge det hjem, hvor familien kan vokse, og minder kan skabes. Derfor kan det være rart med inspiration til, hvordan netop dit hus kan se ud, ligesom det kan være spændende at lade sig inspirere af andre, der også har valgt nybyggervejen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

Trustpilot