Vild med de vilde

HVORDAN DYRKER MAN BIODIVERSITETEN OG MÅSKE HONNING PÅ EGEN MATRIKEL?

Bier har brug for pollen og nektar, så de vil elske, hvis du spreder blomsterfrø i haven, planter frugttræer og lader mælkebøtterne stå. Dine børn vil samtidig få en lege- og læreplads, hvor de på tætteste hold kan opleve samspillet mellem planter og dyr. Har du fokus på biodiversitet, bliver dit uderum rigere på dyreliv og giver dig nye oplevelser som haveejer. Men hvor skal man starte, og hvordan gør man, hvis drømmen er egen bi-familie og sød honning? Vi har spurgt en ekspert til råds.

Naboer og bier?

”Vil man være biavler, er det altid en god idé at indlede en dialog med naboen, og måske grundejerforeningen, inden man anskaffer sig et bistade”, lyder det fra Michael Christiansen, indehaver af Luksus Bistader. Hensynet er det gode naboskab, mener Michael, der henviser til Danmarks Biavlerforening. I udgangspunktet er det tilladt for alle parcelhusejere at erhverve sig et bistade, så længe det ikke er til gene for omgivelserne. Ifølge eksperten skal naboerne dog ikke være bange for at blive forstyrret eller generet. Trives bierne, og har de nok at lave, er de fuldt beskæftiget fra morgen til aften.

Men bistadet skal placeres strategisk rigtigt. Det vil i praksis sige op ad en hæk, et plankeværk eller i en egentlig bigård, så bierne guides til at flyve op i luften og ikke i en sværm hen over naboens hoveder. ”Honningbier er ikke som hvepse, der flyver rundt og leder efter syltetøj og kagerester. Det er de ikke interesseret i. Honningbier foretrækker et mirabelletræ, et kastanjetræ eller en rapsmark”, forsikrer eksperten.

Den søde honning

Ifølge eksperten starter rejsen til sød honning med to indledende øvelser:

1. Kontakt Biavlerforeningen, som kan henvise til nærmeste lokale biavlerformand.

2. Den lokale formand kan hjælpe, bl.a. med et begynderkursus.

”Det er lidt som at få en mentor, der kan guide dig, og som du kan ringe til, hvis der opstår spørgsmål, når først bierne er flyttet ind”, fortæller Michael Christensen, der anbefaler, at man investerer rigtig god tid i at lære ”faget”, inden man køber sit eget bistade. ”Bier er en form for husdyr”, mener Michael. Man skal derfor huske at kigge til bierne en gang om ugen, ikke oftere, for det forstyrrer blot. ”Tjek efter, at der er nylagte æg i bistadet, så dronningen har noget at arbejde med, og at hun har det godt”, fortæller han videre. ”Man skal være sikker på at have en frisk dronning, og nye tavler i takt med, at der bliver flere arbejdsbier”. Ifølge bi-eksperten kan et bistade der får godt med sollys give ca. 50 kg honning på en sæson, svarende til ca. 120 glas med plus-minus 450 gram honning i hvert glas. Står bistadet i skygge giver det kun det halve. ”Men der er stadig nok honning, så også naboerne kan få et glas”, lyder slutbemærkningen med et smil.

   

  

   

• Michael Christiansen

• Indehaver af Luksus Bistader

• Se mere på facebook/luksusbistader

Trustpilot